Landscape - Ubuntu kommersialiseres med nytt administrasjonsverktøy

Canonical, selskapet bak Ubuntu Linux, annonserte 22. juli tilgjengeligheten av Landscape. Dette er et web-basert administrasjonsverktøy for servere og arbeidsstasjoner. Landscape er innrettet mot bedriftsmarkedet og er ikke gratis. Bruk forutsetter en årlig supportavtale med Canonical, som koster mellom 250 og 4.000 dollar. Programmet minner mer om en internett-basert tjeneste enn et produkt, altså nærmere Red Hat Network enn Novells ZENworks.

Lanscape omfatter pakkestyring, slik at administratorer kan fjernadministrere maskinene, inklusive å finne installerte programmer, oppdatere, legge til eller fjerne pakker. Administratorer kan også bruke Landscape til å håndtere brukerkontoer, på enkeltmaskiner og i grupperinger av maskiner. Maskinvarelogg, systeminformasjon og overvåkning av prosesser er også mulig.

Kilder: DesktopLinux.com og digi.no

Ubekreftet ryktes det også at flere kjente PC leverandører snart kommer med forhåndsinstallert Ubuntu, dette ifølge Wired Blogg Network, med henvisning til et intervju med Mark Shuttleworth.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Ogger

dette minner mer og mer om et kommersielt produkt akkurat som Red Hat , Novell og Sun for å ikke snakke om MS

wicked

Ser ikke noe gærent med dette her, noe må jo dem tjene penger på :)
Så lenge de ikke tar betalt for ubuntu og oppdateringer så er det helt greit for meg

rocknrolf77

Ser heller ikke noe feil med et kommersielt produkt rettet mot de som har råd til det, som store bedrifter og lignende. Blir litt som at de som tjener mye burde betale mye skatt også. Og prisene er ikke ekstreme som ms sine heller.

Ubuntu kommer uansett aldri til å koste noe for de som ikke skal ha support fra canonical, og de trenger også å få penger inn i kassa for å fortsette å gi. Formuen til Mark kommer ikke til å vare evig. Og man kan ikke si at han ikke har vært utrolig gavmild akkurat.

terjejh

Også de som utvikler eller pakker og distribuerer åpen kildekode for hvermansen må ha noe å leve av (ved siden av). Dette enten i form av kommersielle tilleggstjenester, support eller tilleggsprodukter. Sertifisering og tildels bundling av kommersielle programvare (proprietær) er også en nødvendighet for å få innpass i mange bedrifter.

Til forskjell fra Microsoft tilbyr de mest kjente Linux-leverandørene fritt valg mellom alt fra en helt kostnadsfri versjon med community support, en rimelig utgave inkludert begrenset (installasjons)support og en enterprise versjon med årlige supportavtaler.

terjejh

Canonicals proprietære prosjekter finnes opplistet hos Wikipedia. Landscape er på nettsiden plassert inn under Launchpad, som fungerer som versjonskontroll også for Ubuntu. Launchpad har vært kritisert for å ha vært lukket og ikke åpen GPL. Nå har Canonical begynt å åpne koden for den første komponenten Storm. Jfr. ITWire "Ubuntu lives in a closed system".

morphir

Jeg skjønner de skal tjene penger, men for all del. Hvordan skal alle de som jobber som it admins verden over lære dette systemet? Vanligvis tilbyr selskaper som distribuerer lukket kildekode en trial periode eller demo. Jeg har prøvd å lære mer om dette landscape men jeg skjønner ikke helt hvordan dette skal bli et mainstream verktøy for bedrifter når folk ikke har mulighet for å lære det utenom arbeidstiden, etter at de har invistert i løsningen.

Mark Shuttleworth snakker så utrolig varmt om fri programvare og betydningen av det. Noe jeg vet utmerket fra før - men er det bare ord? Launchpad og Landscape er (mesteparten) lukket. Det er vel for å ikke gi noe gratis til konkurrenter som Red Hat og Novell dette vel? M.S.: walk the line! SE, initalene til Mark Shuttleworth gir referanser til ondheten selv. *brrr*

Har han glemt forretningsmodellene som spinner rundt fri programvare? Eller er det slik at han ser på forbruks programvare (commodity software) som bare egnet som fri?

"Canocials greater plan"
Da når M.S. først har fått plattformen (ubuntu) på din PC, betyr dette at du må punge ut for lukket kildekode for din bedrift. Som igjen ikke gjør det mulig for din bedrifts ansatte å tilpasse løsningen slik din bedrift kanskje trenger å ha den servert..

En annen ting som jeg er skeptisk til er hvis Ubuntu (canocial) får monopol på bugs. YES! Alle bugs som blir automatisk rapport inn, havner på canocials lukkede plattform launchpad. Jeg har ikke giddi å brydd mine små grå på hva konsekvenser dette kan få... Men det at ingen ruler over ingen (prinsipielt) er jo det som gjør fri programvare genialt og innovativt.

rocknrolf77

Nå er de jo i gang å åpne launchpad da.

ak

Det er vel for å ikke gi noe gratis til konkurrenter som Red Hat og Novell dette vel?
Nei, personlig tror jeg ikke det. Det er vel sannsynligvis for å gi noe *ekstra* til de brukerne som er med på å finansiere gildet?

Foruten det tekniske er mitt viktigste kriterium for å støtte opp om Ubuntu at de fortsatt gjør den samme versjonen tilgjengelig for alle, og at oppdateringer distribueres til brukere noenlunde likt, enten de betaler eller ikke. Hvis det, mot formodning, skulle endre seg så ryker Ubuntu ut for min del (for øyeblikket har jeg kun Fedora 7 inne uansett).

Hvis ikke Red Hat hadde dummet seg ut i 2001 med "Enterprise Linux" som eneste reelle alternativ, så hadde jeg antageligvis aldri fått høre om Gentoo, langt mindre Ubuntu :)

Tilleggsverktøy og programvare for intern oppfølging får de gjøre med som de vil for min del, så godt som alle distribusjoner har utviklet egne verktøy som de ikke distribuerer.

Et monopol på bugs får de kun dersom alle utviklere av alle prosjekter velger å bruke deres tjeneste. Det er ikke sannsynlig, men det kan uansett fort omgjøres dersom man endrer oppfatning. Canonical overtar ikke copyright på innhold på Launchpad.net.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer