Fribrukskart over verden og Norge lages på dugnad

OpenStreetMap er et prosjekt for å lage og tilby frie geografiske data, som for eksempel bykart, til alle som ønsker dette. Prosjektet ble startet fordi mange kart som vi ofte tenker på som frie og tilgjengelige, faktisk har rettslige eller tekniske begrensninger knyttet til bruken av disse. Følgende for slike restriksjoner er at mennesker som ønsker å bruke slike kart kreativt, produktivt eller på nye måter ikke får lov til dette. Restriksjonene hemmer på en helt unødvendig måte, og samfunnet får ikke bruke de ressursene som allerede burde vært tilgjengelig for innbyggere.

Dette gjelder blant annet kartdataene fra Statens Kartverk, hvor vi allerede har betalt for det aller meste gjennom skatteseddelen. På tross av dette, er dataene kun er tilgjengelige for selskaper med dype lommebøker, og selv da med mange begrensninger av hva en har lov å gjøre med dataene. Som Håkon Wium Lie i Opera skrev i et innlegg i Dagbladet 13. juni 2007: "Informasjon vi alle har vært med på å spleise på gjennom skattepengene gjøres altså til produkter vi må betale dyrt for."

I Europa er det særlig vanlig at myndigheter sitter på kartdata, men uten at disse gjøres tilgjengelig for folket. For å løse problemet med mangelen på tilgjengelige kartdata ble OpenStreetMap startet august 2004. OpenStreetMap er et samarbeidsprosjekt på samme måte som suksessfulle Wikipedia, og det er internasjonal interesse for prosjektet. Prosjektet vokser, og med snart 10 000 registrerte brukere, burde dette tilsi at behovet for frie kartdata er stort. Bak kartdataene står personer som er interessert i kart, geografi og har tid til å samle inn data med bruk av vanlig GPS-utstyr.

Prosjektet har så langt kartlangt mye av Europa og dekningsgraden av blant annet England begynner å bli svært god. En av de viktigste hendelsene i senere tid er at et kartfirma i Nederland (AND) har frigitt veidata for Nederland samt deler av India og Kina til OpenStreetMap. Dette er et stort skritt fremover for landene det gjelder, hvor man kan konsentrere seg om å korrigere feil i de eksisterende kartdataene og legge til ytterligere informasjon som sykkelveier og stier.

I Norge fins det gode data i en håndfull områder, deriblant Oslo, Bergen, Tromsø og flere større og mindre steder som Bryne, Halden og Hommelvik. I enkelte av disse områdene er kartet også bedre og mer detaljert enn det man finner tilgjengelig på andre gratis karttjenester på Internett, se f.eks. kartet over Høybråten.

For endel områder har OpenStreetmap mer oppdaterte kart enn alternativene. For Nydalen i Oslo er OpenStreetmap.org mer oppdatert enn f.eks. Gule Sider og Finns kart. Tilsvarende vil en kunne se for Isle of Man og Bagdad hvis en sammenligner med Google Maps.

Man trenger ikke være spesielt teknologiinteressert for å delta, det holder at man har tid og lyst til å bidra med sin lokalkunnskap. Det er også en fin aktivitet for å komme seg ut, og man utforsker nærmiljøet sitt på en helt ny måte.

Det arrangeres av og til kartsamlinger i et område hvor man samler folk og kartlegger et område i løpet av en helg. I Bergen ble det arrangert kartsamling i slutten av Mai, noe som førte til at store deler av Bergensområdet nå er kartlagt.

Kontaktpersoner

Pressekontakt for NUUG,
Peter N. M. Hansteen, epost peter at nuug no, telefon +47 9807 1263

Oslo-kartlegger og leder i NUUG,
Petter Reinholdtsen, epost pere at hungry com

Pressemelding fra Norwegian Unix User Group 2007-08-06

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

xiglet

Så ikke mjøsa der en gang jeg gitt. ..

Giltvedt

xiglet: Bor du der? Da kan du vel begynne med tegne kart i Mjøsa.

Fin anledning å bidra med når jeg kjeder meg. Spennende prosjekt.

Stian A. Giltvedt - Nintendo Friend Codes - Mac1

xiglet

Må innrømme at jeg ikke har lest noe om hvordan man bidrar, men jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare å tegne inn innsjøer eller fjelltopper på kartet. Sammenligne med andre kart? (hvor går i så fall grensen for å "kopiere" bilder som sikkert er copyrighted? Hva med å skissere rundt etter bilder fra blant annet wikipedia? Hvis det er lagt ut der, så skulle man tro at man kan bruke tilsvarende kilde til å legge inn i dette prosjektet.

Skal man gjøre ting selv så må man rote rundt med en GPS da liksom?

Jaja, bør sikkert lese mer før jeg sier noe men ... :)

TO

Er det noen som har forslag til kurant GPS, den bør kanskje fungere i bil og ellers også, jeg har ikke peiling på slikt?

ak

De fleste duger, den største feilkilden er egentlig feilen som USA legger inn med vilje, derfor blir det mer presist dersom man kjører det opp flere ganger og bruker gjennomsnittet.

De håndholdte fungerer i bil hvis du legger dem foran ved frontruten, jeg har kjøpt to Garmin eTrex Legend CX, som jeg tror er god valuta for pengene, men jeg har ikke koblet de til PCen. (Link via tradedoubler, husk Bonus1.no). Se også listen som OpenStreetMap har lagt ut.

Giltvedt

Jeg har prøvd å tegne kart i noen minutter, men måtte gi opp etter en stund fordi internett var ustabilt når jeg prøvde det.

I likhet som wikipedia sidene så registrerer du deg som bruker og får mulighet til å bidra.

- Når du er i "View" på siden så kan du lete deg fram til stedet du kan bidra med.
- Finner du området du kjenner godt eller bor i så klikk på "Edit". Da vil du få en Flash applikasjon og der vil det vise satelittbilder fra Yahoo! tjenesten.
- Nå kan du egentlig bare å trykke på kartet der hvor veien starter og lager nye punkter langs veien. Vær obs på å markere hva slags vei dette er. Det kan du lese litt mer om i Wiki siden. Er mange navn på slike veier, men her prøver de å definere veier til felles navn.

Vel det er vel det hele?

Stian A. Giltvedt - Nintendo Friend Codes - Mac1

JonT

Istedenfor å bruke masse tid på å lage et kart som helt sikkert ikke kommer til å ble veldig detaljert og oppdatert burde man heller presse staten til å gi bort disse dataene gratis eller til en billig penge, men med _fri_ bruk.

morphir

TomTom bruker linux :D

espental

OpenStreetMap har mulighet for markering som ikke vises på kartdata fra statkart. Taggene som kan benyttes er mange og dessuten så øker antallet når ettersom behovet viser seg. Se: mapping_features for taggene som er tilgjengelig. Detaljnivået _kan_ dermed bli bedre enn tilsvarende område med statkart-kartdata.

Alle har mulighet til å redigere og tilføre data til OSM, og dette betyr at mennesker med lokalkunnskap kan hjelpe prosjektet med kartdata. Med startkart så har vi ikke denne muligheten. Bla i mitt nabolag så er det flere direkte feil på gatenavn og plassering av gatene. Dermed har jeg benyttet muligheten til å gi OSM kartet mer korrekt kartdata for mitt nabolag enn det som vises på f.eks, finn og gulesider.

Jeg kan utfordre alle til å finne: Knardalsbakken, Johan Stangs Plass, Landsbergs Plass, Festningsstredet og Hovsveien i Halden. Sammenlign dette med andre kart eller besøk gatene selv. Dersom jeg har kartlagt disse stedene feil så har du faktisk mulighet til å korrigere meg. E6 i Akershus og Østfold er et annet eksempel, der bygges veien om til motorvei. Jeg vil tro at OSM var først ute med markering av de strekningene som har blitt motorvei.

OpenStreetMap kan vise seg å være et prosjekt som kan kunne hjelpe oss med å få kartdata fra statenskartverk. Et lignende tilfelle er nevnt i artikkelen med Nederland og AND.

... til slutt vil jeg si at dette er en morsom hobby, så jeg bruker gladelig ressurser på å kartlegge mitt nærmiljø mest mulig korrekt.

espental

wbt-201 er en fin liten GPS logger som jeg ikke har hatt problemer med. Den er helt uten skjerm, men det finnes programmer som fungerer greit med telefonen, som f.eks mobile-trail-explorer.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer