Citrix snapper opp XenSource

The Register skriver at Citrix i morgen vil annonsere at de har kjøpt XenSource. Xen er en virtualiseringsløsning, resultatet av et forskningsprosjekt fra Cambridge i England. Systemet kalles en "hypervisor", altså noe som ligger hakket over "supervisor", som er et tradisjonelt uttrykk for kjernen i operativsystemet. Citrix er best kjent for å levere løsninger for Windows terminalservere, spesielt for å kompensere for svakheter i Windows sin arkitektur*, men også relativt gode komprimeringsløsninger som gjør det mulig å aksessere programmer over nettverket.

XenSource har ikke klart å kapre en stor andel av markedet, men rakk akkurat å få koden sin for gjestoperativsystemer inkludert i hovedtreet i Linux og lansere Xen 4. Dette gjør at nesten alle fremtidige Linux distribusjoner kan kjøres som gjestoperativsystemer med god ytelse, samtidig som den nye versjonen inkluderer mange verktøy som gjør det lettere å konkurrere med VMware. Hvis du lurer på forskjellen mellom Xen og VMware kan du se på denne artikkelen. En liten oppdatering er at nye VMware løsninger visstnok også kan benytte seg av støtte for virtualisering i prosessoren.

Mange undrer seg over at Microsoft lot muligheten til å kjøpe XenSource gikk fra seg, spesielt i og med at VMware relativt nylig ble kjøpt opp av EMC, en stor aktør innenfor datalagring. The Register nevner at Xen kan ha kostet så mye som USD 500 millioner, men regner dette selv som lite sannsynlig. XenSource er i utgangspunktet fri programvare, men har fått massiv kritikk for å ikke ha gjort nok for brukerne som ikke betaler for løsningen. Så langt har selskapets produkt også vært mest utbredt på Linux og OpenSolaris, og gitt relativt få fordeler i kombinasjon med Windows. Dette kan godt ha skremt bort Microsoft, men det gjør det minst like overraskende at Sun ikke har åpnet lommeboken.

Citrix og XenSource er utvilsomt en god kombinasjon i følge Credit Suisse, og det virker vel logisk nok. Men hva vil skje med delen av XenSource som er fri programvare?

Skulle det bære galt av sted har vi alltids KVM ;)

*: Windows har historisk sett vært et operativsystem for personlige datamaskiner (PCer) i ordets rette forstand, det vil si at maskinen har en bruker av gangen og at programmene vises via skjermkortet som sitter inne i maskinen. En del av det Citrix leverer, eksempelvis muligheten for å kjøre programmer på en server, men få vinduet opp på en annen maskin, har vært standardfunksjonalitet i UNIX kloner i mange år.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Citrix og XenSource lisensene har kostet mer enn de smaker og har derfor vært uaktuelle for folk flest, bortsett fra større bedrifter med spesielle behov for avanserte administrasjonsverktøy. Slik sett passer de forsåvidt sammen. Citrix har vel også vært Windows sentrisk (server) med proprietære klienter på flere plattformer. X-baserte løsninger har vært rimeligere og kanskje med like bra ytelse for web-publisering av applikasjoner, også på Windows plattformen (GraphOn's Go-Global og NoMachines NX).

Hvor mye det kommersielle XenSource har bidratt til OSS prosjektet av Xen, eller om dette er/blir avhengig av XenSource (Citrix) for videreføring og videreutvikling av nye versjoner, vet jeg ikke. Jeg tror f.eks. at Novell hovedsakelig har satset på egen implementering av den frie Xen, i tillegg til å utvikle egne YaST admin/konfig-verktøy på SUSE Linux. Kanskje priser de seg lykkelig for denne uavhengigheten, selv om de også har hatt samarbeide med Citrix.

Her er noen betenkninger omkring Xen utviklingen i LiVEJOURNAL av Ulrich Depper.

ak

Her er kunngjøringen fra Citrix. Den inneholder ikke tall, men flere Wall Street kilder har konstatert at det faktisk dreier seg om USD 500 millioner(!).

terjejh sitt spørsmål under: Meg bekjent er det kun Sun og XenSource som har jobbet med selve hypervisoren, som er 98%+ av teknologien. Novell og Red Hat sine script lager bare konfigurasjonsfiler og overvåker prosessene. Jeg vil derfor tro at Xen er rimelig dødt dersom Citrix ikke tar til seg open source modellen, eller gir dem frie tøyler.

azeem

Jeg forstår ikke helt din påstand om at Xen-Source koster mer enn det smaker. V3 kommer bl.a. i en Xen-Express versjon som er gratis. Denne har begrensing på RAM mengden pr VM og kan kun ha 4 VM aktive samtidig, men dette må jo være en ideell løsning for "folk flest" Når det gjelder enterprise utgaven, med to sockets og unlimited VMs så kostet denne under $1000 for en "perpetual" eller løpende lisens. Synes ikke dette er galt for en bra løsning.

Jeg er imidlertid redd for at Citrix kommer til å gjøre Xen-Source adskillig dyrere. Citrix er hyperkomersielle, og har vært svært dyre å bruke. Nye Xen-Source V4, som slippes 20.aug, kommer til å koste $2500 for tilsvarende lisens. Denne prisen er helt sikkert påvirket av at Citrix kjøper Xen-Source. Jeg ser ikke så lyst på dette.

For oss som kjører Xen-Source sine produkter, så er ett lyspunkt at dette kan hjelpe Xen til en mer fremtredende posisjon i markedet. Andre spår at VMWare kommer til å slite i fremtiden: http://www.eweek.com/article2/0,1895,2170912,00.asp

Andre synspunkter på dette oppkjøpet?

aZeem
______________________
hasta la vista, Vista!

terjejh

Priser er relative. Xen Enterprise må ses i forhold til hva en hel Linux Enterprise Server som inkluderer Xen med unlimited VMer koster, som i SLES 10 SP1. For en arbeidsstasjon koster SLED 10 inkl. Xen ca. $50 (eller NOK 350). At Xen-Express er kommet og er fri er jo bra. openSUSE med Xen er også gratis.

ak

Nei, XenSource tilbyr helt andre verktøy enn det som som følger med SUSE eller Red Hat.

F.eks. automatisk migrering av virtuelle maskiner til andre fysiske maskiner, uten at maskinene må stoppes eller pause. Selv store Oracle prosesser har en "nedetid" på få millisekunder, noe klientene ikke merker.

Du får samme grunnleggende funksjonalitet som du får med SUSE eller Red Hat med den frie versjonen, så du kan også bruke CentOS eller Debian helt gratis.

ak

Jeg blir ikke overrasket om du får rett, at Citrix vil skru opp prisen og den frie versjonen blir nedprioritert.

Men isåfall tror jeg Linux miljøet vil samle seg rundt KVM, og det tror jeg er minst like bra som at vi skal sitte og lure på hva Xen kommer til å gjøre i neste omgang. Jeg savner et miljø rundt KVM, Wikien er ikke noe særlig god markedsføring, og det er for vanskelig å finne informasjon.

terjejh

Prissammenligningen er rett den. Som jeg innledningsvis sa er det spørsmål hvor store og avanserte behov man har. XenSource Enterprise er avansert for avanserte, storskala-behov, men spørsmålet er hva man har behov for. Xen-Express er begrenset til 4 VM, som typisk holder for arbeidsstasjoner og små servere. Jeg har ikke prøvd sistnevnte og har ikke sett noen sammenligninger. Det jeg vet er at man får en utmerket supportert Enterprise versjon av Xen for arbeidsstasjon med SLED 10 til NOK 350 (dvs. et ubetydelig beløp).

Det vesentlige for den jevne bruker er at Xen som alt annet er lett å installere og konfigurere, uten å gå igjennom en lang lefse med kommandoer i terminalen. Dette har kanskje vært hovedkritikken med OSS basisversjonen av Xen, noe som også Xen users mailingliste bar preg av. Om det har skjedd noe med GUI verktøy for dette siden, vet jeg ikke.

Redhat kan jeg ikke si noe om, annet enn at jeg registrerte de ble kritisert for å være trege med Xen på enterprise Linux, noe de forsvarte med at Xen ikke var modent nok. Novell var tidlig og først ute med å integrere Xen i sin Enterprise Linux og har arbeidet mye med YaST verktøy for å gjøre Xen installasjon, oppsett og bruk like lett opp som oppsett av andre tjenester i openSUSE/SLE. De tilbyr også PV drivere i SLE. Xen er en integrert del av distroen som kan installeres samtidig med resten av Linux. Etterpå er opprettes VMer fra YaST GUI verktøy, samt at der er en VM manager. Her vist fra SLED10 SP1 (det er vel lignende XenSource tar seg forholdsvis godt betalt for):

95289

ak

Fra http://www.novell.com/products/desktop/ :
Run Windows on your machine (technology preview only). Get a sneak preview of built-in Xen virtualization technology, which lets you run applications on other operating systems. Use Xen to run Windows 2000, XP, and more. Although this technology preview is not yet officially supported, it gives you the flexibility to try new application deployment options, and makes this Linux desktop OS the one to buy.

Merk at Xen-Express ikke er det jeg snakk om når jeg sier "frie versjonen", for meg er Xen-Express totalt uinteressant. Du kan også få GUI verktøyene fra Red Hat helt gratis og de fungerer også på andre distribusjoner, men jeg har større tro på pakker som inneholder ferdig konfigurerte maskiner eller maler.

terjejh

Fikk i dag et rundskriv: "A Letter to XenSource Customers and Partners from Peter J. Levine, CEO and President, XenSource"

Blant skryt om at de ansatte blir med etter Citrix's oppkjøp og at de ser positivt på framtiden med Xen 4 osv, kommer dette avsnittet relatert til åpen kildekoden, som vi her har vært inne på:

Open source Xen is the foundation in which XenSource's success has been built, and the contributions and participation of the community are valued. Citrix shares our commitment that our contributions to open source Xen continue strongly, with the community flourishing transparently without the constraints of commercial software development. To achieve this, we will develop procedures in the very near future for independent oversight of the Xen project. XenSource will absolutely continue on our core strategy of leveraging the valuable innovation of the open source Xen community and creating commercial solutions based on Xen.

terjejh

Ja, det den teksten sier at Xen på desktoppen ikke er med i SLED10 supporten ennå.

Her også fra "Highlights for SLE10 SP1":
SUSE Linux Enterprise Desktop now includes Xen virtualization technology in preview mode, along with improved management and auditing tools. (Preview-en holdt for Dell-sjefens demo på en bærbar på LinuxWorld).

Detaljer om Xen på SLED10 SP1 Release Notes avsnitt 3.1 og 4.7.
----------------
Her om serveren SLES 10:

SP1 delivers several important enhancement to SUSE Linux Enterprise Server:
* SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack. A bundle of paravirtualized network, bus and block device drivers that enable unmodified Windows and Linux guest operating systems to run with near native performance in virtual environments.

For SLES10 skulle det heller ikke være tvil mht Xen support:

SUSE Linux Enterprise Server 10 is the first enterprise-class Linux server to:

* Fully support Xen 3.0 virtualization on both 32- and 64-bit x86-based architectures with the capability to host 32-bit virtual machines on 64-bit virtualization host servers.
* Provide support for both paravirtualization and full virtualization on the same server, leveraging both Intel VT and AMD Virtualization (AMD-V) processor capabilities.
* Offer fully graphical and command-line virtual machine management tools for easy virtual machine (VM) administration and configuration, as well as tools for VM installation and lifecycle management.

SUSE Linux Enterprise Server 10 SP 1 showcases Linux as a powerful, universal server host and introduces two significant new capabilities. It provides virtualization support for Windows virtual machines and allows NetWare® 6.5 SP7 (delivered as part of Novell Open Enterprise Server 2) to run virtualized.
---------------

Gratis Xen med tilsvarende verktøy (bortsett fra PV drivere) finnes som nevnt integrert i openSUSE 10.2.
Har ikke sett noe omtalt hva Red Hat har kommet med av verktøy. Fungerer de uten videre på alle frie distroer (Ubuntu, Debian, openSUSE osv), eller bare Redhat baserte som Fedora osv.?

ak

Men med SLES så er du egentlig tilbake i samme prisklasse som det XenSource skal ha seg betalt.

SLED 10 SP1 bruker visst også Red Hats Virt Manager og knytter den til YaST:
http://virt-manager.et.redhat.com/
http://www.novell.com/documentation/sled10/readme/release_notes_sp1.html

Det er mulig å få kjørt Virt Manager på Debian testing, men det er litt tricky å få kompilert det. Jeg har ikke sett at Ubuntu har lansert ferdige pakker, men så noen forsøk på Launchpad. Gentoo har ferdige pakker, så det er nok mest avhengig av Python.

terjejh

terjejh

Å si at SLES inkl. Xen kommer i samme prisklasse som XenSource Enterprise er vel å ta hardt i, særlig om Xen Enterprise skal plusses på prisen for en sammenlignbar supportert Enterprise Linux. (kan kanskje også sammenlignes med CentOS 5 som et fritt alternativ pluss eksempelvis 4-8t ekstra konsulenthjelp).

Her er prisene fra norsk leverandør og konsulent (og i USD fra Novell):
SLES10 basic: 2300 kr/år ($349) unlim. VM
VM driverpack 4 images: 2700 kr/år ($299)
VM driverpack unlim: 6000 kr/år ($699)
(Det er vel også bare Novell av Linux leverandørene som så langt kan levere PV driverpack)

Til sammenligning:
RHEL 5 Server basic m/4VM: $349
RHEL 5 AP m/Std support og unlim. VM: $1,499
SLES10 m/Std support og unlim. VM : $799

Novells sammenligning SLES vs RHEL, Solaris, Windows:
http://www.novell.com/products/server/compare.html
http://www.novell.com/linux/compare.html
http://www.novell.com/linux/virtualization/
http://www.novell.com/products/vmdriverpack/
http://www.novell.com/products/vmdriverpack/pricing.html

---------------------

Red Hat Virtual Machine Manager:
Ja, dette bekreftes av Novells pakkebeskrivelse for virt-manager
http://www.novell.com/products/linuxpackages/server10/sp1/i386/virt-manager.html

Novell sier også:
The second option in YaST is “Create Virtual Machines,” which launches the vm-install program directly. One advantage of using the Create Virtual Machines option directly is that it allows administrators to run vm-install in pure text or graphical user interface (GUI) mode, while virt-manager requires a GUI.

Har hørt at XenSource brukte Java for sine admin-verktøy, men at i en nyere (siste?) versjon må de kjøres på en Windows PC, også for Xen på Linux! Vet ikke om noen kan bekrefte dette. (Kanskje dette er betalingen for å få innpass hos Microsoft).

Kompl. pakkeliste/beskriv. for SLES10 SP1 (på x86):
http://www.novell.com/products/linuxpackages/server10/sp1/i386/index_all.html

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer