Pragmatisk og visuell kritikk av Ubuntu/Gnome

Hva er problemet med, i dette tilfellet, Gnome og Open Source modellen? Denne artikkelen på to deler tar for seg noen av de irritasjonsmomentene som vi opplever, men som vi har lært å ta for gitt i andre OS.

Meningen med artikkelen er ikke å fremheve styrken og fordelene med Ubuntu, men i stedet belyse de områdene som har blitt forsømt på grunn av tidsmangel, ressurser, etc.

Følg linkene nedenfor
Ubuntu 7.10 Pragmatic Visual Presentation Critique I
Ubuntu 7.10 Pragmatic Visual Presentation Critique II

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

hagenisse

Tja. Er jo ikke noe annerledes i andre os, med mindre man holder seg til en produsent av all software.

Forøvrig morsomt med compiz... det kjører uten noen som helst problemer eller slowdowns på laptopen min med noe integrert intel-greier. Det flyter akkurat like bra som osx gjør. Derimot på hovedpc'en min, med et nvidia-kort, er det slik han prater om..

Palken

Linux er ikke perfekt, selv om mange her inne vil påstå det, og jeg er vel også ganske enig ;)

Artikkelen har rett i en del ting og vi vil ofte feie slike små ting under teppet og late som ingenting. Brukte selv compiz en stund men bruker det nesten ikke lenger, kun når jeg skal bruke mange vinduer. Joda Compiz er kult, Vista ser også bra ut, men brukere vil ofte ha noe praktisk også. Altfor ofte så er det flame wars om vår spinnende kube er kulere enn Vista's gloss, er mange som ikke liker noen av delene.

Som han sier i artikkelen så har Linux helt klart litt mer poleringsarbeid igjen, men det er kommet seg veldig :)

Har selv bare Nvidia kort så her så hoster compiz litt før den er igang, og titt og ofte så krasjer window decoratoren :(

omaha

For Ubuntu sin del visualiserer spinoffs som Mint og Ubuntu Studio verdien av et enhetlig brukergrensesnitt. Nå har jeg ikke spesielt sansen for noen av disse utseendemessig, men de skal ha kred for at de legger ressurser i dette. Et av områdene hvor mange distroer feiler er et skikkelig oppsett av fonter i standardinstallasjonen. Ubuntu's valg av grafisk profil er etter min oppfatning heller ikke særlig imponerende.

Selv om de fleste distroer mangler polish er Linux også svært konfigurerbart. Her mener jeg Linux ligger godt foran andre OS. Ser man på OSX har Apple lyktes med å skape en svært enhetlig sammenheng i grensesnittet, men jeg kan ikke akkurat se at Leopard er en vellykket videreutvikling av dette.

Endel ser på Compiz som dilldall, men med litt nøysomhet i valg av hvilken funksjonalitet eller effekter man velger kan man skjære igjennom og få et reelt utbytte. Spesielt på laptop etter min oppfatning. Dette mener jeg materialiserer seg ved at terskelen for å velge flerskjermsløsninger har blitt høyere.

En annen sak er den logiske plassering av elementer i grensesnittet. Jeg har brukt litt tid på å finne ut hva som fungerer best for meg, og her mener jeg at det er Linux som lar meg komme nærmest det jeg oppfatter som idéelt for mitt bruk. Ettersom jeg kun anvender Laptop, er det utnyttelse av skjermareal høyt prioritert. For stasjonære maskiner med store skjermer er færre og kortere musbevegelser kanskje enda mer viktig. I tillegg skal naturlig nok de grafiske elementene være tiltalende, selvforklarende og lesevennlig under de lysforhold man til enhver tid befinner seg.

Jeg mener artiklene som er lenket inn tar opp en god del nitty gritty som i sum ville gitt verdifulle forbedringer. (Samtidig er artiklene litt paradoksale fordi de ikke er spesielt lesbare.) Forfatteren har kanskje gått litt i fella der?

Et av problemene (OG fordelene) ved Linux er at utviklingen er tildels nokså fragmentert. Det medfører at det går masse ressurser til "dobbeltarbeid". Eksempler på dette er myriader av distroer, for mange forskjellige pakkesystemer og stor variasjon i installasjon/oppsett. Dette gir seg også utslag i for stor variasjon i logikken i grensesnittene. Et godt eksempel som blir nevnt i artiklene er apt-derivatene i Ubuntu.

Jeg ser at det nevnes Nvidia/Compiz-problemer her. Min erfaring er at disse er så godt som helt borte med den siste betadriveren til Nvidia, så det er ikke et Ubuntu, Gnome eller Compizproblem. Bla. er rendering dramatisk forbedret (som følge av endret fordeling mellom grafikkprossessor og cpu tror jeg).

hagenisse

Da bruker jeg noen beta drivere og det er helt klart forbedringer, men fortsatt ikke like smooth som det interne intel-kortet. Merkes spesielt på burn/fire-effekten (ikke at den betyr noe, men)..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer