Multi-pointer X i X.org 7.5

Snart vil den grafiske plattformen som underligger de fleste Linux (og BSD) distribusjoner, X.org, ha støtte for flere samtidige pekere. Konseptet heter Multi-pointer X (MPX) og åpner for helt nye pekeredskaper, og ny bruk av eksisterende. Dessverre ble en komponent ikke ferdig i tide for 7.4, som er ventet i løpet av de neste par dagene. MPX vil derfor havne i 7.5, som foreløpig ikke har noe tidsskjema.

På de fleste maskiner kan du allerede koble til flere mus og bruke de for å sloss om kontroll over pekeren på skjermen, men spesielt produktivt er det ikke. Den nye koden forandrer på dette, og ved hjelp av nye berøringssensitive flater eller nye pekeredskaper vil dette gi helt nye muligheter. Nøyaktig hva er det for tidlig å forutsi, men man vil for eksempel kunne endre størrelse på et objekt ved å dra på to steder, eller flytte et vindu inn i det man fjerner et annet.

Et parallelt konsept som har blitt brukt på mobiltelefoner en stund, og som Apple har trukket frem på iPhone og touchpad, er Multi-touch.

Les eposten som annonserer planene og beskriver gjenstående arbeid.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Tohåndsoperasjoner innen CAD og grafiske applikasjoner synes å ha potensiale til å spare mye muspekerflytting mellom meny/verktøyknapper og utførelse av tegning på skjermen. Litt artig å tenke på å ha kjørt det klassiske Medusa CAD systemet fra sent 80-tall og utover 90-årene (joda, MC virker ennå også slik!) med tohåndsredskaper; puck/penn for tabletkommandoer på digitaliseringsbord og mus for kursorstyring/popupmenyer og for tegning. Høyere brukerterskel, javel, men mer effektivt og ergonomisk riktig, når man lærte det.

Tablet ble imidlertid for omstendig og dyrt ekstrautstyr (har fortsatt en slik arbeidsstasjon fungerende på Solaris og en på Win2k). Med Windows basert brukergrensesnitt som dominerende, overtok ensidig musbruk, og man kunne/kan bare veksle hånd inntil senebetennelsen tar begge.

olear

Høres bra ut, men X.org skuffer meg hver gang, den siste brukbare release var 7.2.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer