Canonical ønsker å erstatte X.org med Wayland

Mark Shuttleworth har skrevet i bloggen sin om muligheten for å bytte ut X.org med Wayland. Bakgrunnen er at Canonical ønsker å utvikle Ubuntu til noe som fungerer likt på tvers av PCer og mobile enheter, og trenger derfor noe som kan knyttes så tett opp mot GPUen som mulig. Shuttleworth retter et kraftig spark til X.org når han skriver at "Noen av målsetningene til X er å gjøre det vanskeligere å få til en slik brukeropplevelse på X enn direkte gjennom GL".

Det han sikter til er at X.org har blitt skrevet med en nettverksarkitektur og for å kunne støtte de samme funksjonene på nær sagt alle klienter. Dette krever abstraksjoner og at man gjør mere i programvare, kode som Compiz-prosjektet har jobbet mye med å omgå i ettertid. Utviklingen har gjort at GPUer har blitt kraftigere og kan gjøre mere enn de kunne tidligere. X.org sin nettverksarkitektur er også myntet på LAN og fungerer ikke spesielt bra over internett, slik at denne komponenten har mistet mye av sin sjarm.

Ars Technica er med på notene og gir en del bakgrunnsinformasjon, mens Susan Linton på ostatic.com er mere kritisk.

Wayland står overfor to utfordringer. Den største er støtte fra maskinvareprodusentene. Den andre er at man må utvikle støtte for X.org programmer i Wayland, og deretter overbevise Qt og GTK om å utvikle direkte mot det nye grensesnittet for å ha noe særlig glede av det nye systemet.

Hvis Shuttleworth får viljen sin er det ventet å ta i overkant av ett år før teknologien dukker opp, og flere år før en migrasjon eventuelt er fullført. Per i dag er det kun Meego som satser tungt på Wayland.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Selv om det er langt frem synes jeg dette er spennende. Ars Technica lister jo noe av problematikken rundt X.org. De sier vel også:

A gradual transition could conceivably be successful, however. It's possible to run a rootless X.org server inside of Wayland, which would functionally allow existing applications that aren't Wayland-enabled to continue running properly. In this hybrid approach, applications like Unity that would benefit from operating natively on Wayland can be adapted to so while the rest of the software stack continues operating as it always has without need of modification. Once the groundwork has been laid, the rest of the stack can be transitioned to Wayland incrementally.

Mht Canonical/Ubuntu ser Wayland ut til å passe inn med Unity som vil anvende Compiz og spekulasjoner om fremtidig overgang til Qt når det gjelder strategi. Om dette er ønskelig eller ei? Tjah....

Kristian Høgsberg (Red Hat) som "står bak" Wayland var/er også sentral i aiglx og compizprosjektet.

art3mis

Dersom meego fokuserer på wayland, burde vel qt-støtte være innenfor rekkevidde?

epos85

Skal de gå bort fra en ting som faktisk virker veldig bra? De burde ta å se på statistikken over hvilken distro som blir brukt mest. Dessuten, ingen halvveis gode løsninger er noen gode løsninger. Vil dette bli den 3e distroen jeg kvitter meg med mon tro? Ganske sikkert dersom dette skjer. Minner meg om hele styret rundt Jolicloud.

Btw, Unity ser helt tåpelig ut i forhold til forrige skrivebordet. Dette er også grunnen til at Win7 starter ligger på netbooken ftm. Stusser veldig i hvorfor ting må tukles med når det egentlig er best å beholde slik. For mye forandringer minner meg litt om facebook som jeg etterhvert har mistet ganske så mye smaken av. Og det er jeg ikke alene om.

ak

Å se på statistikken over hvilken distribusjon som bruker X.org er vel litt som å tolke politiske valgresultater i Nord Korea.

X.org har jo lenge lidd av at ingen er villig til å investere i koden, selv om det er et av prosjektene "alle" bruker. Jeg syntes Beryl var ganske kult når jeg først installerte det, men det satte jo mulighetene på agendaen, og det virket litt rart at det skulle være mulig å gjøre så mye med vinduer som det var vanskelig å få til i vinduer. Det trenger ikke å bli Wayland, men det er viktig at det kommer litt konkurranse på dette området.

epos85

Konkurranse er bare sunt, men retningen ting tar for øyeblikket syns jeg ikke noe om.

art3mis

Unity-debatten vil jeg ikke ta, jeg kommer nok aldri til å bruke det. Men er det dit Canonical vil, får de for min del få lov til å gå der.

Jeg tror heller ikke linux trenger en ny runde med grafikkdriver-helvette. Vet mange som droppa linux i de hine hårde fglrx-dagene for 3-4 år siden, som vel endelig var i ferd med å gå i glemmeboken...
Men så vidt jeg har forstått, er Xorg ganske stort og komplekst, mye større enn det trengte å være. På den annen side er det vel ganske greit utprøvd, selv om går litt fort for tiden?

olear

Flott med framskritt*, problemet er at Wayland kommer til å ta noen år før den kan erstatte xorg/xfree86-server.

Jeg har heller sett en gradvis optimalisering/nedkutting av X11 istedenfor en omskriving (ser ut som mottoet for tiden er: If it ain't broke, rewrite it).

* Om det kan kalles det.

omaha

Nå er det vel snakk om å kunne kjøre X11 i Wayland og det jobbes vel med tanke på nettopp gradvis utfasing.... Om jeg ikke har misforstått....

moma

Jeg er egentlig glad for at Xorg kan blir erstattet. X har vært et genialt produkt i mange år. Det overfører tegningsinstrukser fra klient(applikasjon) til serveren(altså videokortet) og det har vært lett å sende disse instruksene over nettverket. Altså X er instruks-basert og nettverkstransparent.

Men X er relativt tregt og komplisert og bør bli erstattet.

Wayland bruker ikke slike "tegningsinstrukser" mellom applikasjoner og grafikkortet. Wayland og dens kompositør vil hente grafikk direkte fra delte minneområder som applikasjoner manipulerer vha OpenGL (eller noe sånt...). Resultatet er et meget raskt grafikkmiljø som også spillinndustrien kommer til å elske.

Det finnes også meget gode løsninger som kan sende skjermbilder over nettet. F.eks VNC og RedHats Spice, Windows har også en slik løsning (men husker ikke navnet nå). Altså grafikkmiljøet behøver ikke være nettverkskapabelt i seg selv.

Jeg fant følgende skript på Waylands epostliste.

http://www.chaosreigns.com/wayland/
Du bør først undersøke skriptet i en teksteditor.

Skriptet skal visst laste ned og kompilere Wayland fra kildekoden på Debian/Ubuntu. Husk å installere "aptitude" pakken først og kjør som root/sudo. Kjøringen av skriptet tar tid.

Må man ha grafikkort fra Intel for å kjøre Wayland? Hverken Nvidia eller ATI/AMD støtter Wayland ennå. Men de frie Nvidia/ATI driverne bør vel fungere.

Neste: Test Wayland.
http://wayland.freedesktop.org/

EDIT: Jeg måtte avinstallere Nvidias kommersielle driver og installerte libgl1-mesa-dri-experimental pakken istedet. Ref denne posten...
Etter dette fungerte Wayland-demoen bra. Se siste del av skriptet.

757064

Wayland er definitivt på vei!

omaha

Jeg er egentlig glad for at Xorg kan blir erstattet. X har vært et genialt produkt i mange år..... Men X er relativt tregt og komplisert og bør bli erstattet.

Tiltredes...

Tror ikke en skal frykte en slik utvikling - slike bytter skjer hele tiden. Så får tiden vise om Wayland blir en løsning som danker ut Xorg. Det gjør den ikke uten at de ser det blir en bedre løsning enn Xorg (eller har større potensiale).

moma

Wayland i Fedora 15/16:
http://www.osnews.com/story/24029/Fedora_To_Eventually_Move_to_Wayland_T...
Off topic, men Spice ble nevnt tidligere. [url=http://www.montanalinux.org/spice-for-a-spin.html">Se video.... Altså ved å legge til ny protokoll, Spice vil etterhvert kunne erstatte Xorgs nettverksegenskaper.

omaha

Jeg flirer litt i barten av den der (ikke av deg - men av OSnews og andre medier).

....all den tid det er Red Hat / Høgsberg som står bak er det vel egentlig Ubuntu som slutter seg til Fedora/Red Hat - og ikke omvendt :-)

Kan kanskje sammenligne det med grunnforskning hvor det er er den som kommersialiserer teknologien som blir kreditert og ikke forskerne/universitetet som utviklet teknologien.

Nå er det for alt jeg vet forlengst utviklere fra Ubuntu med også - ikke minst nå som de ser ut til å gå for dette. Høgsberg har gjort mye bra. Det samme har Ubuntu, og hvem får vel distribuert teknologien bedre enn Ubuntu?

josi

Når det er Mark Shuttleworth som sier det blir det automagisk en nyhet ;)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer