Microsoft bannlyser GPLv3 fra sin butikk

Microsoft forbyr enhver applikasjon som er lisensiert under GPLv3, eller benytter komponenter som er dekket av LGPLv3, fra å distribueres gjennom butikken som selskapet ønsker å bruke for å selge programvare til Windows Phone 7 og Xbox 360. Dette skriver Jan Wilderboer på sin blogg.

Helt uavhengig av dette har Miguel de Icaza, grunnlegger av GNOME og nå pådriver for Mono, uttrykt glede over at Nokia valgte WP7 og droppet MeeGo. Dette vil nok overraske mange, da MeeGo var sett på som fanebæreren for Mono på mobile plattformer. Mono er lisensiert under GPLv2 og rammes derfor ikke direkte av de nye betingelsene.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

KMJ

Om du leser utvikler avtalen og hva som blir skrevet i bloggen du refererer til så er det ikke bare GPLv3 som blir eksludert. Den er riktig nok eksplisitt nevnt i avltalen, men det gjelder også GPLv2 og alle lisenser hvor gratis redistribusjon er krevet. Faktisk så eksluderer også utvikler avtalen Microsoft Public License:-) Så her er det ikke snakk om noen form for boikott eller strategi for å ekskudere software under GPL og lignende lisenser. Det er rett og slett en måte å slippe masse trøbbel(legalt og logistisk) som slike lisenser kan skape. MS tar den enkle veien ut og sier at slike ikke er akseptert og slipper derfor å tilpasse sin butikk teknologi og backend til de ekstra krav distribusjon av sw under sånne lisenser medfører.

Nå har Miguel de Icaza altid vært en værhane som har endrer mening ut i fra hvor vinden blåser, i tilleg til å være en MS fanboi av rang. Her er det vel mer snakk om at han jubler for noe MS gjør enn en reel og direkte mulighet for Mono å ha betydning. At Meego skulle være en slags Mono fanebærer er mer ønsketenkning fra Mono leiren/Novell(Icaza et.al.) enn en realitet. Siden de som gjør mesteparten av utviklingen, Intel og Nokia, ikke har vært spesielt interresert i det for å si det pent.

Siden utviklingsmiljøet på WP7 allerede er .net så er behovet for en inkomplett kopi som Mono ikke eksisterende der. Det kan vel være mulig at han håper dette vil føre til et stort utvikler samfunn for smart telefoner som bruker C#/.net, og at disse utviklerene vil gi ham et marked for Mono på andre mobil OS som Android, WebOS og iOS etc. Dat blir det nok enda en myte slik som alle de C#/.net applikasjonene som ville bli portet til Linux og liknende når Mono ble tilgjengelig.

ak

Du har nok rett, jeg leste det først som at LGPLv2 kunne slippe gjennom nåløyet, men det stemmer jo ikke siden det også berører delene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer