Red Hat skjuler kortene

For hver RPM-pakke så har det tradisjonelt eksistert en SRPM, som inneholder den originale kildekoden, endringer (patches) som distribusjonen har gjort og et script som bygger den binære RPMen. Tilsvarende finnes også for andre formater. Red Hat har nå bestemt seg for å endre denne praksisen, i første rekke ved at endringene ikke lenger distribueres eller dokumenteres separat.

Begrunnelsen er konkurranse fra aktører som bygger produktet direkte fra Red Hat sin kildekode. Dette gjelder spesielt Oracle sin "Unbreakable Linux", som kopierer hele kildekoden og tilbyr brukerstøtte til redusert pris gjennom sitt forhandlernettverk. Om CentOS og andre vil bli berørt er uklart, det er først og fremst når du skal drive kundestøtte at du må vite hvilke endringer som har blitt gjort og bakgrunnen for disse. Ledelsen i CentOS har uttalt at de ikke ser på dette som noen krise.

Red Hat trenger strengt tatt ikke å forsvare praksisen, den strider ikke med GPL, men selskapet har tradisjonelt vært et av forbildene i bransjen. Selskapet påpeker i denne anledning at endringene de gjør allerede har blitt sendt til prosjektene det gjelder, lenge før pakkene når ut til selskapets kunder.

Den viktigste biten, oversatt:
For kort tid siden kommenterte Jonathan Corbet, respektert utvikler og redaktør hos LWN, at vi hadde endret vår praksis for RPM-pakking av kjernen. Når vi utga RHEL 6 for ca fire måneder siden, så endret vi kjernepakken slik at den hadde alle våre endringer ferdig påført. Hvorfor gjorde vi denne endringen? For å si det rett ut, konkurransebildet har endret seg. Våre utfordrere i Enterprise Linux markedet har endret sin kommersielle tilnærming fra å bygge og konkurrere basert på sine egne distribusjoner, til å direkte ta kontakt med våre kunder og tilby brukerstøtte for RHEL.

Kort fortalt, vårt svar er å konkurrere. Viktig informasjon som våre kunder trenger for å støtte sine RHEL-miljøer vil i økende grad bare være tilgjengelig gjennom våre vedlikeholdsavtaler. Dokumentasjonen av kjerneendringer som reflekterer artikler i vår kunnskapdatabase vil ikke lenger være tilgjengelig for våre konkurrenter, men bare til våre kunder som har anerkjent verdien av RHEL og dermed indirekte finansiert Red Hat sine bidrag til open source som vil underbygge deres forretninger nå og i fremtiden.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Tertitten

Oi!
Vel, dette kom overraskende, jeg forstår hvorfor de velger å gjøre dette, men allikevel noe slikt var litt uventet, jeg håper det ikke påvirker CentOS negativt, de er ikke nervøse så da har de vel en grunn til å ikke være det..

Nå kjenner ikke jeg lisenser så godt, men jeg trodde GPL krevde source?

ak

De distribuerer samtidig hele kildekoden, den er bare ikke ferdig opphakket i "dette er endring A", "dette er endring B".

Antageligvis gjør det ikke nevneverdig vanskeligere å bygge CentOS, men det er muligens et større problem for brukerne av CentOS.

viking60

Kan det ha noe med Business å gjøre? Det blir vel flere støtte og opplæringskroner av slikt, samtidig som det blir en smule mere atraktivt å velge Redhat fremfor Centos.
Man blir liksom litt mer avhengig av Redhat's "Brain power"?
Noe skal en jo tjene penger på, så det blir vel litt dårligere butikk hvis en gir bort for mye.

olear

Ser egentlig ikke problemet, srpm/kildekode er tilgjengelig som vanlig, hvis man virkelig trenger å vite hva RedHat har patchet kan man diffe mot original. Dette vil heller ikke påvirke spinoffs da de bare rekompilerer.

RedHat vedlikeholder mange patcher og backports, og jeg regner med det er enklere å "forke" kernelen en å vedlikeholde eksterne patcher hele tiden.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer