GPL taper terreng

The 451 Group har gjort en analyse av hvilke lisenser som benyttes av prosjekter under den difuse "open source"-paraplyen. Trenden viser at selv om tallet er økende i alle kategorier så taper GPL terreng i forhold til lisenser som ligger nærmere BSD eller MIT. Sistnevnte er på mange måter bare en ansvarsfraskrivelse, uten reelle krav til de som bruker eller distribuerer programmene.

Man kan argumentere for at det ikke er vesentlig hvor mange prosjekter som startes under en gitt lisens, men hvor mange som lever over lang tid. Black Duck Software gir ut relativt lite informasjon om hvordan de samler inn dataene som ligger til grunn for første del av teksten. Det ville derfor vært svært interessant å følge opp med hvor "levende" prosjektene er etter fem år, og om dette påvirkes av lisensen.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Del

Tittelen er villedende. GPL øker, det er bare at BSD/MIT øker mer. Siden all BSD/MIT kode er kompatibel med GPL kan denne trender raskt reverseres når aktører ser det som formålstjenlig. Jeg er i grunnen mest glad for at Microsofts sine kreative lisenser fortsatt er fraværende på statistikken.

Android er et godt eksempel. BSD tillater hardwareprodusentene å blande inn lukket kode, og dette er bakgrunnen for lisensvalget. Ser ut til at mange tester ut denne modellen, og det er vel i og for seg greit.

Apple presser hardt for å marginalisere GPL-prosjekter, de liker ikke å måtte dele tilbake. Microsoft gjør også det de kan for å drepe GPL. Så sterke aktører på software arenaen lykkes naturligvis til en viss grad. I begge tilfeller tror jeg de bæsjer på leggen og vil svi.

Like fullt. GPL-prosjekter er i sterk fremgang, og GPL har vist en unik evne til å bygge community. Et kjennetegn ved mange BSD-prosjekter er fraværet av et sterkt community (med noen hederlige unntak).

hailstiffler

GPL øker, det er bare at BSD/MIT øker mer.
Og med det i tankene, hvordan er da tittelen villedende ?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer