Ny Skolelinux 6.0 reduserer forskjellen

Pressemelding date 12. mars, verbatim: Det er store forskjeller i skolenes digitale tilstand, rapporterer Senter for IKT i utdanningen. Det satset ikke nok på oppdatert utstyr, sier lærerne. Med nyeste Skolelinux kan kommunene redusere forskjellene.

Skolene slipper lisenskostnader. Kommunen får svært lave kostnader på med sentralisert drift. Levetiden på datautstyret forlenges med 3-5 år fordi Skolelinux krever mindre av utstyret. Skolene kan kjøpe 40-50% mer datamaskiner for pengene ved nyanskaffelser for det man sparer på lisenser, forteller Knut Yrvin, leder i Fri programvare i skolen.

Utviklerne bak Skolelinux er stolte av å presentere ny versjon basert på Debian "Squeeze". Det følger med ny profil for bærbare med støtte for sentral pålogging, også utenfor skolens datanett. Systemet for sentralisert drift er ytterligere forbedret med det kraftige katalog- verktøyet GOsa². Nå har Skolelinux konsernløsning for bruker- administrasjon, grupper, maskiner og nett-tjenester. Med ny versjon følger også enda bedre støtte for maskinvare og USB-enheter. Installasjon av klientmaskiner kan nå gjøres rett over nettverket. Driftsansvarlig kan velge å slå av datamaskinene over natten med forbedret strømstyring. Det har blitt enkelre å blokkere nettverket på Skolelinux-maskinene, noe lærerne trenger ved enkelte skoleprøver.

Med Skolelinux er lisenskostnader, driftkostnader og maskinkrav mye lavere enn for andre systemer" - Viggo Fedreheim, pedagogisk og teknisk IKT-veileder i Narvik kommune.

Skolene får oppgraderte skrivebordssytem med KDE4, Gnome eller LXDE. De pedagogiske programmene er kraftig oppgradert. Blant noen av programmene som følger med er Celestia, Dr. Geo, GCompris, GeoGebra, Kalzium, KGeography og Solfege. Det er over 100 skoleaktuelle programmer som standard, og helt uten lisenskostnader. De fleste skoleprogrammene er oversatt til godt over 50 forskjellige språk. Prosjektet har flere internasjonele deltagere. De har utvidet og forbedret driftsveiledningen som nå kommer på Tysk, Fransk og Italiensk. I tillegg er den delvis oversatt til Dansk, Norsk bokmål og Spansk.

Harstad kommune har 14 skoler som bruker Skolelinux, med 3004 elever og 400 ansatte i skolene i 2008/2009-semesteret. Systemet er positivt mottatt av skolene forteller Monica Larssen, IT-koordinator i Harstad kommune. Dette er hva brukerne sier:

  • "Det bare virker!"
  • "Wow, dette er bra!"
  • "Her er det jo mange programmer."
  • "Elevene spør hvordan de kan få dette hjemme."

Idag brukes Skolelinux verden rundt. Systemet er standard på hundretusener av datamaskiner på skoler i delstater i Europa, være seg i Extremadura i Spania eller Reinland-Pfalz i Tyskland. Skolelinux er et tilbud til skoler i Oslo og mange delstater i Brazil. Skolelinux samarbeider også med andre frie skole-prosjekter som One Laptop per Child, Plasma Active, LibreOffice og Ubuntu. På den måten sikrer Skolelinux-prosjektet at alle barn får full tilgang til markedsledene fri programvare. Idag bidrar også ledende IT- selskaper som IBM, Google, Nokia, Apple, RedHat, Intel, ARM, AMD og Canonical til programvaren i Skolelinux. Fri programvare som følger med Skolelinux er nå sentralt for programutvikling på smarttelefoner, apps, nettbrett og sky-tjenester.

Last ned Skolelinux idag:

http://wiki.debian.org/DebianEdu/Download
  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer