Ingen Netflix for norske Linux-brukere

Mange gledet seg når det ble kjent tidligere i sommer at «Se TV-serier og filmer når som helst, hvor som helst»-tjenesten Netflix kommer til Norge i løpet av høsten. Dessverre regner ikke streamingkongen Linux som en del av «hvor som helst».

Linux vil fremdeles ikke være en støttet plattform, bekreftes det nå i en epostutveksling mellom Benjamin Kerensa og presserepresentant Joris Evers hos Netflix.

Netflix har i dag et tilbud på Windows og OS X via en nettleser eller lisensiert programvare. I tillegg har de klienter for de populære spillkonsoll- og smarttelefonplattformene.

Nettleseralternativet benytter Microsoft Silverlight og -DRM, en teknologi som ikke er gjort tilgjengelig for Linux. Dette er samme teknologien—og dermed begrensningene—som de eksisterende konkurrentene i det norske markedet som Comoyo, SF Anytime, og Headweb.

Netflix er veldig populær i USA og er kritikerrost for å ha et bredt utvalg av innhold. Om den norske katalogen blir like attraktiv gjenstår å se.

Kilder: Benjamin Kerensa, Netflix

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Kjetil Kilhavn

Plager ikke meg så lenge jeg kan se kvalitetsfjernsyn. Den nye løsningen til NRK fungerer utmerket både med Linux og MacOS.

Netflix er et selskap som må få lov til å ta egne valg. Om de vil ekskludere brukere er opp til dem. NRK er en offentlig “institusjon” som ikke kan ekskludere deler av befolkningen ved å gjøre seg avhengig av lukkede standarder som bare tilbys en begrenset del av befolkningen.

viking60

Ja NRK er langt fremme der hvor TV2 og andre sliter med teknikken og ekskluderende systemer - og fortjener ros for det!

aNordal

Ingen konkurrenter heller med noe lovlig å tilby oss linux-brukere? Tragisk, dette er jo desto større grunn til god samvittighet for piratkopiering…

Jeg er villig til å bla opp noen høvdinger for en god sak for Linux, så bare si fra hvis det kommer noen med et tilbud!

Kjetil Kilhavn

dette er jo desto større grunn til god samvittighet for piratkopiering…
Tøys. Det finnes ingen unnskyldning for å piratkopiere.

Aeyoun

Tøys. Det finnes ingen unnskyldning for å piratkopiere.
Om innholdet ikke er tilgjengelig, så jo: jeg er enig i at da kan man piratkopiere.

Nå har jo jeg Apple TV og Xbox så har god tilgang til Netflix.

QtanJ

Om innholdet ikke er tilgjengelig, så jo: jeg er enig i at da kan man piratkopiere.

Det er ingen menneskerett å få tilgang til nye tv-seriar på datamaskin. Ofte er det lettare å kjøpa enn å leiga filmar sidan gode løysingar for linux aldri inkluderer DRM. Mykje av innhaldet vert tilgjengeleg på DVD etter ein stund. Eg støtter heller selskap som lar meg lasta ned videofilen eg har kjøpt, enn eit selskap som baserer seg på at eg kan leige tilgang til musikk/video med mange avgrensingar.

NRK er heilt fantastisk. Nokre tv-program kjem nesten aldri med tidsavgrensing, andre i 30 dagar, og andre med ein mellomting. Likar ikkje heilt den nye designen til netttv, men dei har gjort mykje rett i korleis plattforma er samansett.

Kjetil Kilhavn

Tøys. Det finnes ingen unnskyldning for å piratkopiere.
Om innholdet ikke er tilgjengelig, så jo: jeg er enig i at da kan man piratkopiere..

For noe tull. Det er jo dette opphavsretten dreier seg om - den som eier opphavsretten bestemmer om og hvordan verket skal distibueres/kopieres/mangfoldiggjøres/publiseres. Piratkopiering er å frata dem denne retten.

Jeg kan komme med mange dumme eksempler, men det bør holde med 2:
1) Hvis jeg laget et fantastisk spill og bestemte at programmet bare skulle være tilgjengelig for Linux fordi jeg mente at det ville føre til at flere ville begynne å bruke Linux så mener du altså at Microsoft burde kunne ta en kopi av dette spillet og lage en Windows-versjon siden jeg ikke ville lage en Windows-versjon. Det er å frata meg retten til å bestemme over mitt eget verk.

2) Hvis du har skrevet en spennende roman men insisterer på at den skal bare utgis i papirformat mener du at den skal hvem som helst kunne utgi i elektronisk format siden du selv ikke har gjort den tilgjengelig i dette formatet. Det er å frata deg retten til å bestemme over ditt eget verk.

Edit/PS: Når jeg skriver "for noe tull" er det det at man skal kunne piratkopiere jeg sikter til. At du mener at det er greit får stå for din egen regning. Jeg er fullstendig uenig, men at du har en slik mening er forsåvidt ikke tull i seg selv.

Aeyoun

Markedskorreksjon. Bransjen føyer seg jo sakte etter kundenes ønsker.

herrehenna

ka med alternativer da ? finnes det egentlig nokre? tenker også på gratis video..

hailstiffler

he he, så moro med så fantastisk skryt av NRK her når bare for 1 måned siden så fungerte ikke nrk sine sendinger uten moonlight eller 3é parts tillegg, altså ikke noe Linux støtte der i utgangspunktet nei, men NRK er jo heeelt fantastisk..

aNordal

Det som jeg syns var heelt fantastisk med NRKs gamle nett-TV var nettopp at man ikke trengte moonlight, fordi den var så brukervennlig å rippe. Trengte ikke noe skript, for metoden satt såpass i fingrene at jeg bare gjorde det.

aNordal

Det gleder meg når journalister er flinke til å påpeke manglende Linux-støtte. F.eks nrkbeta.no om Netflix og digi.no om Comoyo.

Fra sistnevnte:
Det er ganske tøffe krav fra innholdsleverandørene, som egentlig dikterer hvilke teknologier og løsninger vi kan bruke, sier teknologidirektør Torgeir Hovden i Comoyo. Ifølge ham er det i dag bare Silverlight som godtas av Hollywood og de store filmaktørene. Dermed vil tjenesten støtte Windows og Mac, samt en rekke mobile enheter med native apper, men ikke Linux på desktop. (…) Vi er nødt til å operere innenfor rammene som er satt av DRM-teknologien, som igjen dikteres av innholdsprodusentene. Sånn er det i hele bransjen, påpeker Hovden

Comoyo anklager altså Hollywood & Co for å indirekte utestenge Linux-kunder fra en hel bransje. Faktum er at det går an å lage en app for desktop-Linux også, så jeg kjøper ikke dette argumentet 100%.

Uansett skyldfordeling, er det viktig å la bransjen forstå at de taper penger på en kundegruppe som holdes utenfor. Foruten folkeopplysning, tror jeg piratkopiering er det beste pressmiddelet vi har.

olear


Comoyo anklager altså Hollywood & Co for å indirekte utestenge Linux-kunder fra en hel bransje. Faktum er at det går an å lage en app for desktop-Linux også, så jeg kjøper ikke dette argumentet 100%.

Det meste går ann, men til hvilken pris? Jeg skjønner godt at Linux ikke blir prioritert. Hvis man først lager en native klient vil folk fremdeles klage, det er ikke fritt nok, det støtter ikke lydsystem-X, det støtter ikke skjermdriver-Y osv osv.

BTW: jeg har en "media center" box, denne kjører Linux og støtter Netflix ;) (har ikke prøvd)

Del

Jeg ser ingen som klager på at Steam fokuserer på nyeste Ubuntu LTS. Det ville vært svært enkelt å støtte siste Ubuntu, så ville alle andre distroer tilpasset seg. Det er svært vanskelig for meg å se hvorfor dette ikke gjøres.

Kjetil Kilhavn

Jeg ser ingen som klager på at Steam fokuserer på nyeste Ubuntu LTS. Det ville vært svært enkelt å støtte siste Ubuntu, så ville alle andre distroer tilpasset seg. Det er svært vanskelig for meg å se hvorfor dette ikke gjøres.
Det er sikkert noen som klager på det, men jeg tipper Steam kommer for alle distribusjoner etterhvert. Selv om jeg bruker openSUSE forstår jeg veldig godt at de ønsker å redusere antall variable når de nå skal inn i en periode med feilsøking og -retting. Glem ikke at det foreløpig er en betautgave, og til og med en lukket sådan. Når løsningen er stabil i Ubuntu LTS vil den nok slippes over hele fjøla, slik NVIDIA gjør med sine proprietære drivere.

aNordal

Jeg skjønner godt at Linux ikke blir prioritert. Hvis man først lager en native klient vil folk fremdeles klage, det er ikke fritt nok, det støtter ikke lydsystem-X, det støtter ikke skjermdriver-Y osv osv.
Folk vil fremdeles klage, det tror jeg absolutt. Men kommer Netflix eller en konkurrent til å få flere kunder? Ja. Meg selv inkludert.

Ta Adobe Flash: Et proprietært program som bare støtter ALSA og VDPAU, men verken Jack/pølseAudio eller VAAPI. Tilsynelatende merker de ferreste mangelfull støtte for lydsystem og videoakselerasjons-API, derimot fikk de massiv kritikk for å bare støtte ia32 og ikke amd64, så det måtte de fikse. De slapp billig unna valget mellom GTK og Qt ved å ikke ha noe nevneverdig brukergrensesnitt i det hele tatt. Folk klager på det de ser.

Det stopper ikke ved amd64: Om/hvis/når en Netflix-konkurrent kommer med en linux-klient, må de etter hvert belage seg på forespørsler om å støtte ARM (Raspberry Pi etc), fra kunder som vil ta steget over til ARM (meg selv inkludert). Aldri fornøyd…

aNordal

Hvis NRK er forbildet, er jeg mer imponert av [url=http://vgtv.no">VGTV!
Jeg vet ikke hvorfor, men VGTV funker i Firefox 15.0 på OpenSuse 12.2 UTEN FLASH.

·:· 100% ren fri programvare ·:·

moma

Hei,
Noen utviklere har satt sammen en hack som lar deg bruke Netflix på Linux. De har satt opp en pakkearkiv (PPA) for Ubuntu:
Ref: http://www.omgubuntu.co.uk/2012/11/how-to-use-netflix-on-ubuntu

Spotify har nylig lansert en [url=http://www.idg.no/computerworld/article260406.ece">web-versjon. Skulle anta Netflix følger etter. Musikk, Film, DRM; samme problemstilling.

wiggo101

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer