Shuttleworth om ditt og datt

Mark Shuttleworth har fått så mye oppmerksomhet i det siste at jeg egentlig ikke hadde tenkt å lese denne, langt mindre legge den på forsiden, men eWeek har fått til et intervju der han legger frem en del interessante teorier. Mange av de er verdt å få med seg, helt uavhengig av om man er enig med mannen eller tror på hans spådommer.

En av de han kom med tidligere er at Oracle kommer til å starte sin egen distribusjon som skal bli den primære plattformen for Oracle databasen. Dette er en fortsettelse av krigen mellom Oracle og Red Hat, sistnevnte kjøpte JBoss og invaderte dermed Oracle sitt marked for applikasjonsservere, og siden den gangn har det vært et anspent ekteskap. Mark Shuttleworth har tidligere begrunnet denne påstanden, at Oracle lager en egen distribusjon, med at selskapet har ansatt alt for mange Linux utviklere til at det finnes noen annen naturlig forklaring.

Det andre som er litt spennende er at han tror at Microsoft snart må innse at patenter på programvare koster mere enn det smaker. Microsoft har betalt mange hundre millioner av dollar til små selskaper som sitter på patenter. Så langt er det ingen som har tjent nevneverdig med penger på å saksøke brukere eller produsenter av fri programvare. Kommer Microsoft i fremtiden til å drive med lobbyvirksomhet for å fjerne patenter på programvare i USA?

Det siste er at Ubuntu skal begynne å utgi all programvare som de selv produserer (eller som åpner for at man bruker en nyere lisens) under GPLv3. Begrunnelsen og hvilke fordeler dette skal gi er litt uklart, men han har ihvertfall en pragmatisk holdning til at Linus vil fortsette med GPLv2, med et hint / sleivspark om at det aldri er for sent å snu.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Selv om og når Mark Shuttleworth toner fram som en (troskyldig) evangeligst for og forsvarer av åpen kildekode, bedriver han samtidig ved sitt budskap taktisk markedsføring av sin egen distro og sitt selskap vs. sine Linux-konkurrerenter. Dette er også viktig å ha i mente og lese mellom linjene ...

ak

Joda, men noen ganger bør man legge sin personlige skepsis til kilden til side og lytte til hva de sier istedet?

Oracle er ca 15 ganger større en Novell (30 ganger større en Red Hat), har solide kanaler inn i bedriftsmarkedet og tjener tjukt med penger i mosetning til de to sistnevnte. Hvis de kommer inn på banen kan det fort snu hele markedet på hodet.

Det er litt mer vesentlig enn at det kanskje ligger reklame for Canonical mellom linjene.

terjejh

Jeg hadde lest intervjuet i eWeek før jeg så det her, samt enkelte andre intervjuer med Mark Shuttleworth. Det ligger ofte(st) en form for markedsføring, direkte eller indirekte bak det de alle sier. Dette kan være lettere å overse, når det kommer fra personlig pregede intervjuer med sentrale aktører som Mark Schuttelworth, enn om det kommer fra representanter for HP, Novell, Sun eller andre kommersielle leverandørers representanter. Derfor er dette noe jeg har tenkt på og (gjennom)skuet lenge.

Jeg motstrider ikke at han farer med riktige fakta; som sentral "insider" i markedet. Det er den politiske delen og undertonen jeg mener man med sunn skepsis skal skille ut i det som sies og leses.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer