Dell pisker opp stemningen

Acer dropper forhåndsinstallert Linux, men Dell ser ut til å spille på alle strenger for at Microsoft og Intel ikke skal føle seg trygge. Først talte Todd Finch Microsofts FUD maskineri midt i mot ved å si at returraten på Linux netbooks var tilnærmet identisk med Windows sin. Så vektla han utviklingen av ARM prosessorer, en teknologi Dell tidligere har brukt i sine håndholdte Windows Mobile enheter, og som Windows 7 neppe vil kunne støtte. I følge PC World har han også sagt om netbooks at "nær 1/3 av enhetene som selges i visse kvartaler" selges med Linux.

Det er en uttalelse med rikelig slingringsmonn og står noe i kontrast med IDCs estimater at Linux har en andel på 5% i netbookmarkedet. Men det er likevel et kraftig steg i retning av de 10% som Apple lenge klarte seg på. Det betyr også at de som lager printere og scannere må begynne å bry seg.

Ser man fremover lanseres Windows 7 i slutten av oktober i år, uten at Microsoft har formulert en klar netbook strategi. Det måtte isåfall være å gi ut en gratis oppgradering til alle de som fortsatt kjøper XP.

Windows Mobile har heller ikke klart å spise seg større i segmentet for kraftige mobiltelefoner. Enkelte miljøer venter spent på at Apple skal lansere en slags netbook eller tablet, men kjenner vi selskapet rett vil det sette profitt høyere enn markedsdominans.

Intel vil utvilsomt fortsatt trumfe AMD og ikke være alt for berørt av å måtte redusere prisen på Atom. Og Dell klarer neppe å imponere aksjonærene ved å selge Ubuntu på ARM prosessorer. Men utover dette ser landskapet mere spennende ut enn på lenge.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Del

Interessante observasjoner. Spesielt morsomt å høre at Dell opplever oppi 30% linuxandel selv nå når XP leveres praktisk talt gratis med disse. Det gir rom for ettertanke, hvordan ville markedet sett ut hvis linuxmaskiner hadde vært like tilgjengelige som windowsmaskiner, men tusenlappen billigere fullstappet med open office ++.

Limpalot

Hvis nå bare Dell kunne solgt Linux her i norden også.....
Men neida...

omaha

Såvidt jeg kan se er det kun EN maskin de leverer med Ubuntu - for bedriftsmarkedet.

Sikkert ok for den som ønsker akkurat DEN maskinen, men det er typisk at de kun leverer en "bunnmodell" med Linux. For egen del ser jeg på dette som et alibi - de får vel nok en bekreftelser på at Linux ikke selger.

Dette er forsåvidt nokså representativt for hele markedet, og jeg synes kanskje det ikke er så rart at folk ikke handler Linuxmaskiner når man ser på hva en må nøye seg med. En møkkamaskin vil være en møkkamaskin, også med Linux.

Multicom.no har maskiner uten OS eller med Ubuntu, men jeg kjenner ikke kvaliteten på de maskinene. Ellers er unntaket HP som leverer med FreeDOS/SLED på en hel del modeller. For meg er HP uaktuelt pga mange verkstedsbesøk på alle maskiner i vår familie. (Sikkert bedre nå). Modellene finnes på HP's sider.

Jeg velger den maskinvare jeg mener er best egnet, og mener jeg at maskinvaren ikke passer kjøper jeg heller ikke selv om det er Linux på den.

http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?b=&c=no&cs=nobsdt1&...

Det bør kanskje skytes inn at Dell leverer med Ubuntu 8.xx. Jeg antar dette skyldes at det fortsatt er problemer med IntelGPU i Linux, og derved i Ubuntu 9.04. Det kan se ut til at det er touch'n go mht Ubuntu 9.10 for å få dette fikset også.

ak

Hm, ser ut som om de også har fjernet RHEL og SLES fra arbeidsstasjonene. Det skjedde sikkert for lenge siden, bare jeg som ikke har fulgt med, men kjedelig likevel.

Tja... da kan man like godt betale epleskrottskatt når bærbare med quad core kommer i slutten av september.

omaha

Min preferanse er Thinkpad T/X/W som ikke leveres med Linux lengre. I den perioden de faktisk leverte var det omvendt av hvordan det pratiseres generelt, dvs de leverte kun på modeller med høy spec.

Slik jeg ser det er Apple MacBook Pro (Unibody) de eneste som ligger på samme nivå. Så det blir enten å dra en lisensreturrunde med Thinkpad, eller en MacBook Pro.

Windowslisens er helt uaktuelt.

terjejh

Dell og HP har også highspekk maskinvare sertfisert for Linux, selv om de kanskje ikke er så lett å finne. Jeg kjører SUSE Linux både på Dell Precision Xeon basert arbeidsstasjon sertifisert for RHEL og på HP mobil arbeidsstasjon sertifisert for SLED. Sjansen bør være bra for at flere Linux distribusjoner vil fungere utover de sertifiserte. Her er pdf-link til highend etterfølgeren til min 8710w; HP 8730w - sjekk eksempelvis side 2 'Operating System, her: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pscmisc/vac/us/product_pdfs/8730w.pdf

HP som Dell sier maskiner for forretningsmarkedet holder en annen kvalitet enn rimeligere modeller for forbrukermarkedet. Selv har jeg ikke merket problemer med mine maskiner, bortsett fra Precison der vifta på Nvidia kortet stoppet. Kortet ble forøvrig greitt skiftet via garanti og businessupport av tilreisende servicemann.

Her noen linker til Dell og HP maskinvare sertifisert for Linux. Nyere modeller og/el. siste distro versjoner kan finnes sertifisert hos Linux leverandørene selv, om de ikke er med i disse listene.

Dell Precision stasjonær og mobil WS:
http://www.euro.dell.com/no/no/pub/Arbeidsstasjoner/precndt/cp.aspx?refi...
http://www.dell.com/us/en/business/precn_n/fs.aspx?refid=precn_n&cs=04&s...
Edit:
Linkene vil visstnok ikke liste opp WS med RHEL herfra. bruk Google søk med 'dell arbeidsstasjon linux' og 'dell workstation linux' og åpne linker fra treffene.
En annen ting er at man erfaringsmessig må ringe Dell for å få bestilt en 'n-serie' arbeidsstasjon med kun FreeDOS.

HP Linux.
http://h10018.www1.hp.com/wwsolutions/linux/products/clients/workstation...
HP Bærbare
http://h20341.www2.hp.com/enterprise/cache/569891-0-0-0-121.html
HP PCer
http://h20341.www2.hp.com/enterprise/cache/317386-0-0-0-121.html
HP Arbeidsstasjoner
http://h20341.www2.hp.com/enterprise/cache/321143-0-0-0-121.html

kattemann

Jeg har god erfaring med Multicom laptop, FL91, det er vel kommet nyere modeller nå. Den virker solid og grei, mer enn rask nok til mitt bruk. Det var litt plundrete å få til lyd og wifi under (K)ubuntu, men enkle løsninger finnes på nettet. Jeg kommer nok til å forsøke Mandriva, pga oversettelsestrøbbelet i Ubuntu-variantene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer