En artikkel om EXT4 filsystemet.

Hei,

Jeg bare kom over denne fine artikkelen om Ext4 filsystemet.
Se: http://www.linux-mag.com/cache/7271/1.html

Jeg har kjørt Ext4 i ca. 2 måneders tid på utv. versjonen av Ubuntu 9.04. Alt har fungert feilfritt og raskt. Men det rapporteres om datatap hvis PCn skulle slå seg av plutselig. I et slikt tilfelle rekker ikke den interne cachen bli skrevet på harddisken og filer kan bli kuttet av.

Den nyeste kjernen 2.6.29 (og Ext4) skal visst ha en patch mot den feilen. Ubuntu 9.04 har kjernen 2.6.28-11.

Jeg mener også GRUB har ikke kunnet boote fra Ext4 partisjon. Jeg har hatt GRUB og menu.lst på en dedikert Ext3 partisjon hele tida. Vet noen om GRUB nylig er blitt oppgradert til å takle Ext4?

Det var alt ;-)

EDIT: Finner stadig nye artikler som denne... som sammenligner betaene av Ubuntu 9.04 og Fedora 11...
-------------------------
ps. ikke glem at Gscreendump v0.2... ble også lansert nyligen. Har akkurat oversatt hovedprogrammet til norsk bokmål, men har ikke oppdatert svn-repoen ennå.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

omaha

Tester 9.04 Beta med Ext4 nå. Ser ut som det er en relativ lunken mottagelse blant endel skribenter - trolig pga få "sensasjoner".

Jeg syntes ikke at Ubuntu 8.04 og 8.10 var noe å rope hurra over, men 9.04 Beta har vært en positiv opplevelse. 9.04 Beta kommer positivt ut ytelsesmessig mot Fedora 11 Beta i Phoronix, men det er et par forbehold der..

Dersom 9.04 leverer hva betaen lover så blir det en fin distro for Gnombrukere.

Jeg har fått med meg diskusjonene rundt ext4, men ser på risikoen som relativt lav. Har så langt bare positivt å si både i 2.6.28 og 2.6.29.

QtanJ

Grub har støtte for ext4 dersom du bruker ein patch du mellom anna finn på

http://sources.gentoo.org/viewcvs.py/gentoo/src/patchsets/grub/0.97/850_...

Men om du vil prøva ville eg lagt inn nye grub på ein eigen partisjon og i bootrecord for den partisjonen og ikkje i MBR. Deretter brukt chainload frå vanleg grub. Om den er trygg utan resten av patchene frå http://mirror.gentoo.no/distfiles/grub-0.97-patches-1.9.tar.bz2 veit eg ikkje.

Dessutan har eg ikkje prøvd patchen sjølv heller.

*Merk: Dei som ikkje forstår korleis dei gjer dette av seg sjølv bør ikkje prøve.

omaha

Kommentaren din og patchen er viktig å ta med seg - SPESIELT dersom man bestemmer seg for å anvende Ext4 med distroer som ikke har støtte for Ext4 under installasjonen, eller man på en eller annen måte beslutter å konvertere Ext3 root/boot til Ext4.

I Ubuntu 9.04 TROR og mener jeg at Grub er patchet (glemte å sjekke detaljene. Jeg har ihvertfall ikke lagt Grub på egen partisjon, så det skal være Ext4 hele veien her) Dersom ikke boot/grub ligger på Ext4 mister man vel noen av fordelene b.la mht boot-tider.

Arch har patchet Grub slik at det fungerer greit. Jeg installerte Arch med Chakra Alpha 2 (KDEmod) og formaterte til Ext4 på forhånd.

PartedMagic er forresten oppdatert og kan formatere Ext4.

Jeg har valgt å vente med å oppdatere mine "mediapartisjoner" til Ext4 fordi jeg vil ha adgang til disse fra distroer/os som ikke støtter Ext4 en stund til. Windowsdriveren (ext2if?) støtter vel ikke Ext4 heller.

Det ligger ganske bra beskrivelser på fremgangsmåte ute:
Mer informasjon om Ext4 i Kernel Newbies
Hvordan implementere Ext4 i forskjellige distroer hos Kernel Wiki

Men som du sier:
Her bør de som setter igang holde tungen bent i munnen og gjøre ting i rett rekkefølge osv.

Blant annet kan jo distroen slippe en oppdatering av Grub som ikke er patchet i ettertid - om distroen ikke støtter Ext4...

Mange distroer med støtte for Ext4 (Ubuntu/Mandriva/Fedora) er rett rundt hjørnet.

art3mis

Har kjørt ext4 en stund nå (siden 2.6.28), og har hatt et par strømbrudd, men ikke tapt noen data. Det var derimot mer problematisk med ext3-partisjonen min, som kranglet litt etterpå (holdt på å merge en pakke da strømmen gikk).

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer