Ny laptop fra System76.

Jeg har akkurat bestilt en ny laptop fra System76. Jeg tok basismodellen av Kudu Professional laptoppen og oppgraderte den med i7-4900MQ quad-core prosessor, 8GB RAM, ekstra batteri og bæreveske.

Kudu laptop
Spesifikasjon:

  • Laptop Kudu Professional fra System76
  • Price of base model: $1,558.00
  • OS Ubuntu 13.10 64 bit installed
  • 5 Free GB of Ubuntu One Online Storage and Sync
  • 17.3" 1080p Full High Definition Matte Display ( 1920 x 1080 )
  • Intel® High Definition Graphics 4600
  • 4th Generation Intel® Core™ i7-4900MQ Processor ( 2.8 GHz 8MB L3 Cache - 4 Cores plus Hyperthreading ) +$465.00
  • 8 GB Dual Channel DDR3 SDRAM at 1600MHz - 2 X 4GB
  • Full Size Backlit Keyboard with Numeric Keypad 500 GB 7200 RPM SATA II
  • No Secondary Hard Drive
  • 8X DVD±R/RW/4X +DL Super-Multi Drive
  • Intel® Dual Band Wireless-AC 3160 802.11 ac/a/b/g/n Wireless LAN + Bluetooth
  • Targus 17.3" Computer bag +$85.00
  • Extra 62.16 WH 6 Cell Smart Li-ION Battery +$95.00
  • 1 Yr. Ltd. Warranty and 1 Yr. Technical Support
  • Quick Assembly Service - Guaranteed shipping within 2 business days of your order ( not including day of order ) +$49.00

Totalpris med oppgraderinger (og rabatter): $1,700.00.

Jeg vil skrive mer etter å ha mottatt og testet laptoppen. Men det blir ingen profesjonell testing. Jeg er nemlig vanlig Ubuntu-gutt.

Det er èn ting jeg skulle ha endret på bestillingen. Hvem behøver vel CD/DVD spilleren? Det er mye bedre å bruke åpningen til en uttagbar harddisk.

EDIT: Vennligst husk dette når du bestiller varer (som laptop) fra utlandet.

1) Man må betale toll og merverdiavgift (moms, MVA). MVA er 25% av varens verdi og beløpsgrensen (kr. 200) er omtrent den samme i Norge og Portugal. Toll og MOMS kan fort bli 2000 - 3000 kroner på en dyr laptop.

2) Garanti og reparasjoner.
Det kan bli dyrt å sende varer til reparasjon i utlandet, og garantitiden kan være kortere enn i Norge (2 år).

3) Utenlandsk tastatur. Viktig! Viktig!
Laptop bestilt fra utlandet vil neppe ha (bilde av) norske bokstaver Æ, Ø, Å.

4) Strømledning krever adapter.
Min laptop kom med amerikansk (USAs) 3-punkts strømledning. Jeg måtte kjøpe en adapter (for 8EUR) som konverterer kontakten. Selve laderen fungerer på 120 - 240V. Jeg tror System76 glemte å inkludere en europeisk strømkontakt.
----------------------------------------

Jeg må sende min gamle Toshiba Satellite L755 til reparasjon. Den klarer ikke lenger lade batterier. Jeg kjøpte nytt batteri men til ingen nytte. Laptoppen begynner å blinke med 2 røde LED-lys i front-panelet. LED-lysene skal visst indikere en feil med lade-systemet. Laptoppen har enda garanti. Jeg kjøpte den hos Worten.pt i Portugal (som tilsvarer norske Elkjøp) og dit skal laptoppen enda denne uka for rep.

En liten kuriositet: Worten.pt gir ingen returrett for laptop og komputere. Altså INGEN bytterett eller returrett innen 15 dager som er normalt for andre El-varer. De gir blanke i lover og regler (også EU-regler), men de har stort utvalg av brun -og hvitevarer. Man har alltid garantien ved evt. feil men ingen retur -eller bytterett av feilfri vare.

Man kan heller ikke returnere TVer som er større enn 26".
>>""televisores a partir de 26 polegadas não estavam abrangidos pela política de satisfação/devolução.""

Kjøpere blir som regel aldri informert om manglende bytte/returrett. Jeg fikk selv sjokk etter å ha dratt bankkortet og betalt laptoppen. Mange klager til forbrukermyndigheter men Worten gjør som de vil. (med forbehold om at de har endret denne urettferdige praksisen).

Jeg anbefaler denne... musikken til artikkelen.

Kommandooversikt... for Linux.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Det er èn ting jeg skulle ha endret på bestillingen. Hvem behøver vel CD/DVD spilleren? Det er mye bedre å bruke åpningen til en uttagbar harddisk.
Jeg vil først gratulere med ny maskin. Selv om USB-minnepenn i mange tilfeller kan erstatte DVD, synes jeg det fortsatt er nyttig å kunne både brenne og lese optiske plater på min eldre bærbare. Til forskjell fra din maskin har min en intern DVD/BD-RW brenner. Den interne harddisken har jeg byttet ut med SSD, og har i tillegg anskaffet en ekstern SSD dokkingstasjon for ditto flyttbarhet.

moma

Takk for ditt innspill.
Først, jeg er veldig fornøyd med denne nye laptoppen. Skjermen på 17.3" og grafikken er nydelig. Tastaturet har et mekanisk utrykk og lyd som passer meg bra. Tastaturet har også behagelig bakgrunnsbelysning. Men track-pad er jeg ikke fornøyd med. Den fungerer ikke nøyaktig nok hverken med tørre eller våte fingre. Jeg bruker istedet en liten trådløs mus som er lett å ha meg seg i veska.

Denne laptoppen har 500GB mekanisk harddisk som er lydløs, men ikke særlig rask (lesehastigheten er ca. 111MB/s (mega byte/s, se testen nederst).

Både Ubuntu 13.10 og 14.04 kjører på denne laptoppen fantastisk bra. Alt funker! Og slik Ubuntu-teamet har lovet, nye oppdateringer av utviklingsversjonen av 14.04 kræsjer ikke lenger hele systemet.

Batteriet gir meg ca. 2.5 - 3 timers arbeidstid før neste lading. Alt i alt; dette var et dyrt men godt kjøp ;-)

Jeg har kjørt et par benchmark som gir noen tall om CPU, GPU og harddisk.
Jeg brukte "hardinfo" og GNOMEs "Disks" verktøy i Ubuntu 14.04.

[url=http://bildr.no/view/cTlscmth">
Test:
CPU Blowfish: 1.87
CPU Fibonacci: 1.15
FPU FFT: 0.70
FPU Raytracing 3.06

Disktest:
[url=http://bildr.no/view/T2xaejYw">
-------------------------------
ps. Om min gamle laptop:
Jeg ble akkurat informert om at returrett (bytterett) gjelder kun for varer bestilt over internett (online). Returrett gjelder ikke i vanlige butikker. Altså butikker (som Worten.pt) kan nekte å ta i mot (eller bytte) varer som ikke har feil eller skadet. Dette er altså i Portugal. Enlig EUs [url=http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm">forbrukermyndigheter.

moma

Kudu-laptop med Ubuntu 14.04 krever en liten oppdatering. http://knowledge76.com/index.php/Version_Upgrade

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer