Linux i bilen

how-to-run-linux-on-car

Har lenge drømt om en PC i bilen, men funnet veldig lite info om dette på nettet. Bestemte meg derfor å lage en guide. Her dokumentert endel av oppsettet i detalj, hvis det skulle være av interesse.

Har prøvd å lage dette så billig som mulig. Til nå har alt kostet under 7000kr.

Bilen
Jeg har en vakker mazda 323lx '92 modell, som går under navnet "mastangen" :-)

Sjekk ratt-trekket, ooo, it's a beauty this one :-)

PC-en

Pris: ~2500kr

Valget kom på Asus EEE 900 - grunnet størrelse og pris. Den passet faktisk perfekt inn i hanskerommet!

Fyrte inn distroen jeg kjenner best, nemlig archlinux.
Har skrevet en installasjonsguide til archlinux på denne maskinen her.
Planen er å bruke en annen distro som kan boote fortere, men har ikke kommet så langt. Orker heller ikke tanken på å kompilere gentoo på en 900MHz.
- men DETTE hadde vært noe!

Første endringen som ble gjort er å sette "hiddenmenu" og "timeout 0" i /boot/grub/menu.lst. For å gjøre oppstarten litt mer elegant, la jeg inn en simpel bootsplash - splashy med et modifisert archlinux-simplyblack-theme.

Fluxbox ble valgt som vindushåndterer. Skal kjøres uten WM for at det skal se litt mer polert ut ..etterhvert. Må bruke WM-en til å skifte mellom mythtv og GPS-applikasjonen.

Har også laget et enkelt cron-skript som skrur av maskinen hvis den ikke lader, og snart er tom for strøm.

Bluetooth dongle
EEE900 inneholder dessverre ikke bluetooth, men heldigvis hadde jeg en liten bluetooth USB-dongle liggende. Denne kobler seg automatisk til GPS-en ved oppstart som rfcomm0.
Dette ved en innstilling i /etc/bluetooth/rfcomm.conf

Lader

Pris: ~40kr
Vare: Car Charger Adapter+Protector for Asus Eee PC 900 901
12v lader til EEE'en. Bestilte dette fra ebay.
Er et problem med at laderen ikke greier å lade opp EEE'en hvis den er tom for strøm og motoren er på, av en eller annen grunn. Hva annet kan man forvente for 40kr?

Dobbel strømadapter

Vare: DC-12V 15A Car Cigarette dual adaptor
Pris: ~80kr
Jeg trengte en dual-sigarett-adapter, da både skjermen og PC-en trengte et strømuttak. Ble kjøpt fra komplett.

Touch skjerm

Vare: Xenarc 700IDT
Pris: ~3500kr
Dessverre er disse vanskelige å finne til med både god kvalitet og pris.
Bestilte fra mp3car.com, men varen ankom ødelagt! Dvs den mekaniske funksjonen som skal få skjermen til å løse seg ut fra boksen var ødelagt. Etter god hjelp fra en kamerat med forsking, skruing, sprying og sliping med mer.. Fikk vi den til å gå ut og inn slik den skal.

Skjermen fungerer i og for seg godt nok. Kan være litt vrient og se noe i dirkete sollys.

Jeg brukte driveren evtouch for å få touchen til og fungere. Driveren ble lastet ned her

Mediasenter
Er vel denne biten jeg har lagt mest tid og arbeid i. Har tidligere erfaring med mythtv, og planen var fra begynnelsen av, å benytte dette. Problemet er at mythtv ikke har støtte for mus. Etter endel googling og research fant jeg frem til en epost-liste der det lå patcher til mus støtte i mythtv som var avslått. Fikk senere kontakt med utvikleren av patchene via e-post og fikk tilsendt nye. Stor takk til Anthony.

Etter litt fikling i kildekoden kompilerte jeg til slutt en pakke kalt myth-mouse. Bare hyl ut hvis dere er interessert, så kan jeg sende den/legge den ut. Det er mythtv 0.21 med endel endringer.

Fant ingen theme jeg var fornøyd med, så jeg lagde mitt eget. Mesteparten av ikonene er kopiert og modifisert fra elisa mediacenter. Er gamle screenshots, ser litt mer sexy ut nå.


Hovedmeny

Musikk alternativer

Musikkavspilling - Mangler volumkontroll, men det kommer.

GPS
Vare: Holux GPSlim240 (GR-240)
Pris: ~750kr

Denne var en hard nøtt å knekke. Viste seg at det var en bug i firmwaren til holux. Du kan lese mer om dette her. Denne GPS-en er forøvrig temmlig treig til å finne satelittene hvis den har gått tom for strøm.

GPS applikasjon

Bruker nå tangogps/gpsd med kart lastet ned lokalt fra googlemaps.
tangogps støtter ikke turn-by-turn navigasjon, så har planer om å kjøre iguidance gjennom wine. Synd det ikke er et native linux program som fungerer bra :(

Informasjon/få den til å snakke
Bruker et modifisert onscreend program for å vise klokke og batteri i prosent. ved hjelp av festival ønsker systemet meg velkommen ved hver oppstart med "welcome master. the clock is ...".

Stemmestyring
Har brukt sphinx2/perlbox-voice til dette, og koblet en mikrofon med lang ledning like ved rattet.
Satt innstillingene til at den skal kjøre et skript ved "enter", "play" og "back". Skriptet kobler seg til mythtv-backend med netcat og kjører kommandoene.

Sphinx2 fungerer heller dårlig. Har ikke gjort noen innherdige forsøk, men den skjønner sjeldent hva jeg sier.
Skal sjekke ut IBM Embedded ViaVoice nærmere.

Telefon støtte
Ved hjelp av gnokii får jeg - ringt, svart og lagt på samtaler. Alt integrert i myth-grensesnittet.

Vil gjerne ha muligheten til å høre samtalen i bil-anlegget via "audio/voice gateway", men det har jeg ikke fått til ennå.
Er en tråd om det her som jeg skal forske nærmere på.

Kobling av anlegg
Pris: ~120kr
Fikk et lite oppsett av en kompis. Bestykkelsen er proson 2 x 12" subwoofer og en fem-kanals forsterker oppgitt til 4x50 W + 200 W. Har bare brukt de orginale høyttalerne som er montert foran i bilen. Det er også orginalt med bilen gjort klart for høyttalere bak. Men høyttalere bak manglet altså...

For å spare penger på strømkabel, høyttalkabler og signal- og styrekabler valgte jeg å plassere forsterkeren under passasjersetet i bilen. Alle ledninger ligger da bare under fotmatta. Fra den gamle kassettspilleren som var montert i bilen la jeg høyttalerkabel og styrespenningsledning ned til forsterkeren under setet. Styrespenningsledningen brukes for å slå på forsterkeren når tenninga på biler er skrudd på. Denne finnes i alle biler bak spilleren. Styrespenningsledningen termineres i "rem","remote", eller liknende på forsterker.

Høyttalerkablene koblet jeg til forsterkeren med riktig +/-, til kanal 1 og kanal 2. I den andre enden ble de bare skjøtet til bilens orginale ledningsnett. Her også med riktig +/-! Det kan være litt vanskelig å bestemme hva som er pluss eller minus i bilens ledningsett. Men med et lite batteri, f.eks et 9V røykvarsler, kan man trikse seg til svaret. Treffer man med pluss fra det lille batteriet og ledningssettet/høyttalerens pluss, vil memramen/pappen i høyttaleren slå utover.

Subwooferen koblet jeg til kanal 5, som er en dedikert subwooferkanal. Selvsagt med riktig +/-.

Jord (hoved-minus) til forsterkeren fant vi i skruen som fester passasjersetet til bilen. Som jord- og strømkabel brukte jeg 16mm² fra biltema. Billig og bra. Sikring fikk jeg også fra biltema. Sikringen monterte jeg veldig nær batteriets pol. Grunnen er for å sørge for at enhver kortslutning av strømledningen skal resultere i at sikringen løser ut. Bruken man ikke sikring, og det skjer en kortslutning vil bilen garantert ta fyr. Derfor er sikringen svært viktig!

Signalkabelen tok jeg direkte fra linjeutgangen/hodetelefonuttaket på PCen og inn på lydsignalinngangen på forsterkeren. Jeg var rimelig skeptisk til om dette skulle fungere... Men resultatet ble mektig bra; Ingen støy, og signalet er kraftig nok til å bruke hele potensialet til forsterkeren! For å få lyd til kanal 1, 2 og 5 trengte jeg to RCA-Y-split. Disse fikk jeg på biltema for en billig penge.

Forsterkeren har noen grunnleggende innstillinger: - Forsterkning av inngangssignal, - Justering av delefrekvens, - bryter for å velge høypass-/lavpass-/ingen-filter, og tillegg for den femte kanalen: - bassboost.

De råtne høyttalerne som står i maztaen er ikke særlig glad i å spille lyd, og minst glad i de lavere frekvenser. Derfor stilte jeg delefrekvensen på rundt 150 Hz. Siden subwooferen har rimelig ujevn gange er delefrekvensen for denne satt noe laver, rundt 100 Hz. Forsterkningen er satt så lavt det ikke er mulig å spille skadelig høyt (sett fra det tekniske...) Bassboost er satt til ca 5 dB ved 35 Hz.

Ryggekamera
Har ikke satt dette opp ennå. Blir nok bare til at jeg bruker et vanlig webkamera med en lang USB-kabel.

Bak-skjerm (Skjerm 2)

Ikke ennå bestilt. Må vel bruke en VGA Y-kabel for å splitte signalet.

Bilder/video
Video 1
Video 2

Visning av noen av funksjonene i meget dårlig kvalitet.
.. kommer

Takk til
Anthony D'Alberto - for patcher til mythtv mus-support og idéer.
André Skare Berg - for kobling av anlegg og reparering av touchskjerm.

// Jonas Enge

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Svært bra jobbet; og ikke minst artig samtidig :)

luser32

Heerlig opplegg!

Er man litt kreativ kan man få ordna utrolig fete prosjekter:o)

hoyd

Jeg savnet flere bilder fra installasjonen inne i bilen din. Hvordan det har blitt montert og ser ut. Jeg har også lenge hatt lyst på en bil/linux prosjekt.

et opplegg som kobla seg til nettet hjemme og syncroniserte gitte mapper (les musikk og film) ved "docking".

--
hoyd

noja

Takk til dere begge, luser32 og terjejh :-)
Skal prøve å få laget en ordentlig video om hvordan det ting er koblet og fungerer.

zerblatt007

Kjempekult prosjekt, men har du husket å fixe venstrelykten? :)

noja

Hehe.. Jeg skal love deg at det var mer å fixe enn venstrelykten :-) Dessverre hadde den ikke noen sjangs igjennom EU-godkjenninga og gikk på dynga .. PC-en har nå fått et nytt hjem i en Ford Escort.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer