Installere Linux for andre

Det var kanskje ikke min idé å installere Linux på gamlingens maskin men jeg vil innrømme såpass at det var jeg som gav han live cd'en.

Uansett, selv om han er fornøyd med forbedret hastighet i det nye OS'et så tar det litt tid å venne seg til at dette ikke er en annen Windows eller noe man bare putter på harddisken uten videre. Siden jeg har blitt familiens IKT støtte på livstid så syntes jeg det var greit å påta meg oppgaven å gjøre overgangen så enkel som mulig, dessuten er det en nyttig erfaring å sette opp ett Linux -system for noen med andre behov enn én selv.

Men selv i disse Ubuntu tider så gikk det ikke helt smertefritt på første forsøk (URL). Etter god hjelp fra forumet gikk det bedre når jeg tok en nedgradering fra siste Feisty til den konservative Ubuntu Dapper Drake LTS.

Det er ikke å skyve under en stol at han må ha Windows -programmene sine til spesielle oppgaver. Heldigvis finnes det noe som heter Wine -en API emulator som narrer Windows programmer til å kjøre på Linux. Både Internett Explorer og MS Office 2000 kjører tilfredsstillende. Jeg har ikke fått testet de spesielle regnskapsprogrammene han er avhengig av, men fungerer de også, vel da er hatten av for utviklerne i Wine prosjektet.

Forhåpentligvis er ikke Wine kompatibel med alle virus og trojan -programmene som finnes.

Noe han har vært fornøyd med i Windows er utskrift til pdf via en shareware driver. Dette var heldigvis en smal sak å reprodusere i Ubuntu og var godt beskrevet på distribusjonens hjelp -sider (URL). En annen ting han ønsket seg var mulighet til å sende faks direkte fra maskinen, noe han ikke har klart tidligere. Til det har vi en gammel 56K analogt modem tilgjengelig. Dette ønsket var litt mer vrient.

Jeg vet at det teknisk ikke er vanskelig å sende faks fra en PC. Utfordringen er å gjøre det så enkelt som mulig slik at vanlige folk orker å bruke muligheten. En løsning for dette kan være efax-gtk (URL). Efax-gtk har den fordelen at den godtar utskrifter fra CUPS slik at du relativt enkelt kan overføre dokumenter på den gamle måten. Men til tross god dokumentasjon på hjemmesiden til efax-gtk klarte jeg ikke å få dette til å virke og programmet krasjet ofte.

Siden efax-gtk versjonen som ligger i pakkebrønnen til Dapper er litt gammel tok jeg like gjerne på meg bryet med å kompilere siste stabile versjon fra Sourceforge. Til tross for min uerfarenhet med installering fra kilde var det ikke noe vanskelig da dokumentasjonen igjen fungerte bra. Likevel fortsatte problemene som før og problemene måtte ligge ett annet sted.

Problemet med ustabilitet ser ut til å være relatert til popup dialoger. En enkel omvei er å redigere /usr/local/etc/efax-gtkrc, som er standardbanen for konfigurasjonfilen. Her satt jeg alle "popup" innstillinger til "No" dersom de ikke allerede var satt til det, også måtte jeg nullstille konfigurasjonsinnstillingene i programmet for hver bruker. Så langt ser det ut til å fungere bra.

Andre ting som krevde litt utforsking var lese og skrivetilgang til Windows partisjonen, men det gikk greit takket være en guide til oppsett av ntfs-3g driveren (URL). Også er det noen ting som jeg ikke har kommet til enda, som f.eks. kjøring av ett par nevnte regnskapsprogrammer i Wine. Det eneste som trolig ikke vil fungere er en Canon mulitfunksjonskriver han har. Men alt i alt er jeg fornøyd med resultatet så langt.

Det er for tidlig å si om Linux faller i smak. Det eneste jeg har merket er at live cd'en gjorde ett bra førsteinntrykk. Men det holder ikke lenge alene. For meg var det interessant og lærerikt å finne ut hvordan jeg skulle sette opp systemet med helt lovlig og fri programvare. Derimot forsvinner motet hans ved første hindring vil ikke Linux partisjonen bli mye brukt. Det gjenstår å se.

Hva konklusjonen angår; siden dette er første gang jeg setter opp Linux for noen andre merket jeg at det er mer arbeid enn først antatt. Har man først overtalt noen til å prøve Linux bør man jo helst følge opp, ikke sant. Men er man ikke klar for installasjon og oppfølging bør man nok tenke seg godt om før man hiver rundt seg med anbefalinger. :-)

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

QtanJ

Eg har også installert linux hos andre enn meg sjølv, men han godtar at det er alternative program som kan gjere jobben minst like godt. Introduserte han først til openSUSE og KDE, men han liker XFCE betre. Gentoo er det han bruker no og det introduserte eg fordi det er enklare å halde stabilt(etter mine erfaringer), og xfce fordi eg på den tida ikkje visste korleis eg kunne optimalisere KDE. Han er nøgd og starter nesten aldri windows, men eg burde kanskje valgt ein annan distribusjon då han ikkje er så altfor interessert i å lære seg kommandolinje, derimot kan eg hjelpe gjennom ssh og det er enklare for meg å hjelpe han når han bruker gentoo då det er dette eg kan best.

Det er litt arbeid ja, men kva gjer ein ikkje for å få fleire linuxbrukere? Ein distro der du kan administrere utanifrå er absolutt anbefalt slik at du ikkje treng bruke epost eller IM til å forklare trinnvis kva ein skal gjere. Den største feilen eg gjorde var å overvurdere kompentansen hans når det gjaldt å følge det eg ville han skulle gjere for å fikse eit problem han ba om hjelp til å fikse. Som regel vart det feil når han kopierte kommandoer som "echo 'hei'" til å verte "echo 'hei", og han sa ikkje fra når han gjorde denne feilen.

Ber han om hjelp bør du reise bort til maskina, eller sørge for at du kan administrere den på avstand. Gjerne slik at han kan se kva du gjer.

tactus

Takk for nyttige råd. Det med fjernhjelp har jeg ikke tenkt så mye på enda. Må i første omgang se om Linux fungerer for han. Men en ssh+vnc løsning ville vært veldig elegant. :)

At valget falt på Ubuntu var mest pga godt pakkeutvalg og brukervennlig installasjon av programmer fra pakkebrønnene, så får han administrator rettigheter slik at han kan installere det han har lyst på. Utenom det ville jeg også vurdert OpenSUSE, spesielt siden det er lettere å fjern-administrere gjennom YaST og har lange support sykluser. Om du skulle vurdere OpenSUSE igjen så skal det finnes pakkebrønner for XFCE. Brukte XFCE da jeg kjørte OpenSUSE 10.2 i en periode. Du finner noen treff her f.eks.:

http://benjiweber.co.uk:8080/webpin/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer