OpenOffice.org 3.0 sluppet

OpenOffice.org 3.0 kontorpakken for Linux, OS X, Solaris og Windows ble endelig sluppet i dag, etter en relativ lang test og prøvetid i sluttfasen som strakte seg tom. kandidatversjon RC4. I skrivende stund er OpenOffice.org hjemmesiden nede for telling pga stor pågang, og det vil derfor drøye før normal nedlastingshastighet kan oppnås derfra.

Flertallet av Linux brukere vil normalt vente til OOo 3.0 foreligger ferdigpakkef av de respektive Linux distribusjonene. RPM og DEB pakkeformat foreligger fra OpenOffice.org. Mens OOo 3.0 standard versjonen vil installeres under /opt, vil ofte(st) Linux distribusjonenes pakker installeres under /usr. Dvs. de vil kunne brukes parallelt. Den norske versjonen 2.4.1 har foreligget i RPM og Windows format siden juni d.å. Mens dansk og svensk versjon av OOo 3.0 allerede foreligger, foreligger så langt bare norsk ordliste og maler som utvidelser til OOo 3.0.

Når OpenOffice.org siden igjen kommer opp, vil omtalte nyheter i 3.0 kunne studeres mer i detalj. Hovedpunktene har imidlertid vært kjent lenge og er betegnet som moderate, mest som trinnvise forbedringer og som en evolusjon. Noen har også stilt spørsmål til om dette egentlig fortjener å kalles en ny 3.0 hovedutgave, jfr. artiklene nedenfor. OpenOffice svitten er blitt noe mer modulær og oppdelt i mindre pakker enn før; antagelig for å gjøre vedlikeholdet mer overkommelig.

OOo 3.0 vil inneholde flere tillegg/forbedringer som prosjektet Go-OO 2.4.1 hadde lagt til. Men det vil også være slik at flere tillegg eller utvidelser må lastes ned ekstra for innplugging i OOo 3.0. Go-OO 3.x og herav OOo-NE 3.x (Novell utgaven) for Suse og Windows, vil fortsatt ha flere tillegg og forbedringer som blir inkludert i programpakken.

Utvikleren Michael Meeks nevner i artikkelen nedenfor at de bl.a har begynt å se på det omfattende brukergrensesnittet til OpenOffice. Problemet er at både dokumentene og brukergrensesnittet i OOo er basert på et sørgelig lite fleksibelt toolkit 'VCL' fra 90-årene. De vurderer nå å bruke GTK+ på Linux for deler av dette.

For tiden har jeg installert OOo 3.0rc4 fra YaST repoet til openSUSE 11.0 Buildservice for OpenOffice. For denne versjonen er følgende nevnt spesielt:

The build is based on the GO-OO project It includes lots bug fixes, features and optimizations in compare with the regular OpenOffice.org build:

  • better startup performance
  • improved VBA interoperability
  • improved import filters (OOXML, WordPerfect)
  • additional import filters (SVG, WordPerfect Graphics, Microsoft Works, …)
  • native KDE Open/Save dialog
    WebDAV locking
  • new 3D slide transitions
  • multimedia in Impress via GStreamer
  • multiple formula syntax (Calc A1, Excel A1 and Excel R1C1)

Linker og bakgrunnsinfo:
OpenOffice.org
Go-OO prosjektets tillegg og forbedringer
OpenSUSE OOo 3.0rc4
DerStandard Artikkel/intervju med Michael Meeks
LinuxFormat artikkel/Test: OpenOffice.org 3.0

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Så er OpenOffice 3.0 ferdig i norsk versjon for Linux (RPM) og Windows. Norsk stavekontroll (ordliste, synonymer og orddeling) må installeres som en egne utvidelser, det samme gjelder norske maler. (Versjonen for OS X er ikke ferdig testet ennå, men uoffisielle utgave kan lastes ned)

Nyheter og nedlasting for Linux og Windows fra den norske siden finnes her

Artikkel i digo.no

omaha

Dersom man ønsker Novellutgaven av OpenOffice 3.0 på Norsk finnes denne for flere OS/Distroer:

- Versjon for Vista/XP om man kjører i dualboot..
- Versjon for Fedora/RedHat/FreeDesktop/Mandriva/OpenSuse om man har rpmbasert distro.

Merk at støtten for Norsk finnes i en egen språkfil på samme sted.

Novell har lagd sin egen versjon fordi de mener at Sun's politikk mht lisenser og utvikling ikke er god, og de har gitt uttrykk for at de gladelig vil oppgi sin egen versjon dersom Sun endrer sin politikk.

I mellomtiden har Novell's versjon bedre kompatibilitet mot MSformater enn Sun's versjon (også MS' ISOgodkjente formater).

Etter sigende er Novellversjonen faktisk mer kompatibel enn Microsoft's egen MS Office..

terjejh

Bra. Ville bare prøve Go-oo 3.0 installasjonen først :) Har derfor lastet ned og pakket ut Go-oo 3.0 installasjonsfilene for Windows på vår OES2/SLES server, og deretter installert via lokalnettet på vår WinTermServer, samt stasjonære XP klienter og bærbare på kontoret.

Go-oo 3.0 inneholder også alle Sun tilleggene og andre tillegg/forbedringer som ovenfor nevnt (derfor større pakkefil). Til forskjell fra den norske utgaven, må norsk språkpakke lastes ned og installeres som en egen fil fra Go-oo.
Norsk språk aktiveres fra menyen Options>Language settings

Felles for både Go-oo og std OOo, er at norsk stavekontroll (ordliste) og norske maler også må etterinstalleres som .oxt utvidelser (plugins).
Disse utvidelsene lastes ned fra eks. den norske OOo siden og legges inn fra menyen Verktøy>Utvidelser
På samme meny er søkeknapp for oppdateringer. Der var f.t to, hhv. Sun Presentation Minimizer Presenter Console. EULA må aksepters på disse utvidelsene unntatt ordlista. Hvis dette skal gjøres for hver oppdatering av plugins, kan det for bli noen ganger.

Tips:
Verktøy>OpenOffice.org>Minne
Huk av for Quickstarter, og man får vesentlig kjappere oppstart av OOo fra en praktisk oppstartmeny nede på verktøylinja (tidligere tror jeg den resererverte 16Mb minne).
Denne praktiske Quickstarteren finnes også i Go-oo/Novell utgaven av OOo for Linux. Bruker man OOo relativt ofte, vil man ikke være denne hendige Quickstarter menyen foruten, om man først har opplevd forskjellen i oppstarttid.

terjejh

Jeg merker meg at Go-oo 3.0.0 for Linux ligger ute som STABLE, mens OOo-NE 3.0.0.3.4 for openSUSE Linux 11.0 ligger som UNSTABLE (2.4.1 ligger fortsatt som STABLE og t.o.m. i openSUSE Factory).

Selv har jeg kjørt OOo-NE 3.0.0.3.4 på openSUSE 11.0 en tid.
273837

Her har jeg meldt inn en bug om at Hurtigstartmenyen ikke kan aktiveres, da boksen for dette mangler (visstnok pga at OOo 3.0 opererer med et trippel layer gui). Her et bilde av denne menyen fra Go-oo 3.0 Windows versjonen jeg installerte i dag.
273838

Bugen behandles som hastesak på bugzilla hos Go-oo/openSUSE buildservice utviklerne. Dette er nok 'en av grunnene til at OOo-NE 3.0 versjonen p.d ikke er lagt ut som STABLE.

I og med at Go-oo 3.0 synes å være samme build, tviler jeg på inntil noen andre har testet den med motsatt resultat, at hurtigstarmenyen kan aktiveres på vanlig måte(?)

terjejh

Fikk beskjed i dag fra Novell bugzilla om at Hurtigstartmenyen på Linux er fixet både i "ooo-build trunk and ooo-build-3-0 branch". Dette blir inkludert i openSUSE og SLED plattformene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer