Ufri programvare og Linux

En artikkel i Linux Magazinet tar opp problematikken rundt salg av proprietær programvare for Linux. Det finnes både kommersielle Linux distribusjoner og kommersielle applikasjoner/løsninger for Linux. Media-kodeker har vært i salg også for frie Linux distribusjoner som fra Ubuntu Store eller andre.

Det kontroversielle nå er at Canonical vurderer salg av både Windows-baserte applikasjoner som Adobe Photoshop, og Apple’s iTunes gjennom sitt omdøpte Ubuntu Software Center. Wine og CrossOver fra Codeweavers antas er løsningen som skal gjøre Windows applikasjonene kjørbare på Ubuntu.
http://www.linux-mag.com/cache/7677/1.html

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

geirergoy

Jeg synes Ubuntu burde holde seg til fri programvare, med enkel installasjon av ufri drivere.
Jeg er GNU-ekstremist, men jeg er ikke mer ekstrem enn at jeg heller vil bruke trådløst nettverkskort enn å koble til kabel.

Starter de med salg av ufri programvare, bytter jeg distro tvert.

omaha

@ Geirergoy:

Dersom du er "GNUekstremist" er vel kanskje ikke Ubuntu helt ideelt i første omgang all den tid Ubuntu er den viktigste spredere av mono osv og b.la Gimp kan se ut til å forsvinne til fordel for F-spot i neste versjon.

Det er vel kanskje greit å assossiere GNU (slik du anvender begrepet) med FSF og Stallman, og de er ikke HELT alene om å mane til stor aktsomhet når det gjelder mono og C#.

Selv om novellfans er hardt plaget av Ubuntu's suksess er jo novell helt avhengig av Ubuntu for å penetrere "linuxmarkedet" med mono. Jeg synes angrep på Ubuntu og forsvar av microsoft er ganske så morsomt og interessant den sterke avhengigheten tatt i betrakning. Særdeles vellykket strategi fra microsoft vil jeg tro?

Det bringer oss videre til silverlight og moonlight.

Mens mange er opptatt av å bli kvitt avhengigheten av Flash og lignende på nettet er det noen som (paradoksalt nok) går den andre veien og arbeider for å øke bruken av silverlight. Det ser b.la. faktisk ut som om en hel del tror at en må ha silverlight/moonlight installert i Linux og OSX for å se NRK nettv - men det stemmer ikke.

Du kan jo unngå mono i Ubuntu ved å slette mono og deretter installere mono-nono slik at du ikke installerer monoavhengige pakker i vanvare. Du misser muligens Ubuntu One som anvender tomboy. Jeg tror ikke Gnote fungerer tilsvarende med Ubuntu One. Men det kan kanskje en Ubuntubruker svare på?

Uten mono er Ubuntu spiselig inntil videre - synes JEG. Når det gjelder Wine er dette noe som jeg unngår - jeg har testet med b.la MSO for morro skyld, men det er ikke noe jeg vil ha installert her i huset.

KMJ

Enig med omaha, Ubuntu er ikke den rette distribusjonene. For en "GNUekstremist" burde man vel holde seg til gNewSense, som så vidt jeg skjønner er Ubuntu uten sånt som "GNUekstremister" ser på som fy-fy. Eller kanskje bare droppe Ubuntu hypen, og bruke gode gamel Debian :-)

Personlig sier jeg ja takk til mer proprietær programvare for Linux, jeg er mer tilhenger av frie valg enn GNUism. Det finnes masse applikasjoner som ikke har tilsvarende innen fri programvare, og ha disse tilgjengelig i en Linux versjon ville vært helt suverent. En ville da sluppet å være avhengig av sekundære opperativsystemer.

Wine, Cedega fra TransGaming og CrossOver fra Codeweavers synes jeg er veldig gode muligheter for å kunne klare seg med bare ett operativsystem. Har blandt annet kjørt TeamViewer på Wine og det fungerer bra. Har ikke funnet noe annet alternativ med like lav brukerterskel når jeg må kjøre fjernhjelp hos ikke datakyndige familemedlemer.

Men når det kommer til Mono så er jo det ett helt annet vesen, og for å være ærlig ser jeg ikke helt poenget fra en Linux brukers ståsted. Det virker nokså suspect. C# er et helt greit programeringsspråk, om ikke akkurat spesielt unikt, så ser jeg ikke at de resursene som puttes inn i Mono gir noen særlig gevinst. Det er jo ikke slik at applikasjoner utviklet med .NET fungerer på Linux uten videre, slik som Wine prøver å oppnå. Ta for eksempel en av de mer populare .NET applikasjonene, Paint.NET, den måtte portes for å kunne kjøres på Mono. Er ikke da litt av poenget borte?

terjejh

@KMJ
Jeg er enig i at det trengs større tilbud av programvare for Linux, og kommersiell programvare vil være en nødvendighet om Linux skal kunne dekke alle behov i overskuelig framtid. Dvs. blandet kode, fri og proprietær om hverandre. Slik bruker jeg både frie og kommersielle Linux distribusjoner og applikasjoner, i tillegg til å kjøre enkelte Windows applikasjoner via RDP, når det er nødvendig.

De fleste brukere har også et avslappet og pragmatisk forhold til både Linux og Windows, applikasjoner og løsninger, inklusive Mono og Moonlight. Man bruker det som er tjenlig for en selv i hvert enkelt tilfelle.

VALGFRIHET og VALGMULIGHET er nøkkelordene for Linux etter min mening. Man kan velge det man vil ha og trenger, og omvendt velge bort det man ikke vil ha og ikke trenger. Man skulle tro dette ville gjøre alle til lags, men NEI. Der vil alltid være en prosentandel som bare 'må demonstrere sin motstand mot det ene eller det andre, og tildels også mot at andre vil bruke noe de selv er imot.

geirergoy

Jeg er klar over at Ubuntu kanskje ikke er helt spiselig.
Jeg er takknemlig for at de inkluderer drivere til det trådløse nettverkskortet mitt, men jeg ønsker ikke at operativsystemet skal bli altfor tett integrert med en online softwarebutikk.

Jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg ikke liker det. Men det føles nesten som om Microsoft skulle ha laget det. Jeg foretrekker at operativsystemet er laget av folk som lever av donasjoner, framfor at det blir altfor kommersiellt og lønnsomt.

Mulig jeg er helt på jordet nå, men Debian er det OSet jeg føler meg mest hjemme i.
Jeg brukte det fast inntil jeg fikk trådløs router og begynte å bruke applikasjoner som krever akeslerert grafikk. På disse områdene er Ubuntu det eneste som har fungert for meg med minimal innsats.

Starter nå en ny tråd om hvordan man får lagt inn slike drivere i Debian. Håper noen tar seg tid til å svare.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer