openSUSE Factory - en rullerende utviklingsversjon

openSUSE har nå tre forskjellige release-nivåer. Den siste offisielle, stabile relasen er f.t 13.1 (Bottle). Tumbleweed er en rullerende oppdateringsrelease til denne (current), med siste stabile versjon av alle pakker inklusive Linux kjerna.

Det tredje nivået er "Factory" er omgjort til en rullerende utviklingsrelease for neste hovedrelease, som erstatning for de tidligere mer statiske prereleaser i form av Milestones. Neste hovedrelase 13.2 (Harlequin) er planlagt å komme i November 2014.

Der er en konstant flyt av nye pakker og pakkeversjoner inn i Factory (bleeding edge), noen ganger eksperimentelle, eller som ennå ikke er stabilisert. Factory er derfor ikke garantert å være fullt stabil. Det foretaes automatisk uttesting og taes snapshots av pakkebrønnen for isoer med jevne mellomrom.

Factory er derfor beregnet på brukere som ønsker å teste ut eller trenger det siste av det siste for Linux, og som er istand til å reinstallere eller rullere ett trinn tilbake eller rydde opp på annen måte, om noe skulle skjære seg etter en ustabil oppdatering.

Factory oppdateringene på tre forskjellige maskiner har for meg likevel fungert både enkelt og overraskende stabilt hittil. På kjørende openSUSE 13.1 eller Tumbleweed var det bare å bytte til Factory's tre pakkebrønner og så kjøre 'zypper dup' kommandoen i terminal (konsoll), så ble ca 2700 pakker installert.

Med samme kommando kjøres jevnlige oppdateringer av Factory, som f.t tilbyr

Kernel: 3.16.1
X.org: 1.16.0
xorg-x11 7.6.1
ALSA k3.16.1
Gnome 3.12.2
KDE 4.14.0
Qt5 5.3.1
btrfs 3.14.2

Alternativt kan man laste ned ønsket iso og oppdatere til Factory eller installere fra scratch.

Artikler
https://news.opensuse.org/2014/09/05/factory-over-6000-installations-and...
https://news.opensuse.org/2014/03/19/development-for-13-2-kicks-off/
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTc1MjE
http://www.theregister.co.uk/2014/08/04/opensuse_goes_daily/

Oppgradering/nedlasting
https://en.opensuse.org/openSUSE:Factory_installation#Upgrade
http://download.opensuse.org/factory/iso/

Factory pakkebrønner
http://download.opensuse.org/factory/repo/

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer