Opensuse 11, blir det bra denne gangen?

Nå er det kun dager til Opensuse 11 kommer. Etter min erfaring etter å ha byttet over fra Kubuntu til Opensuse10.3 tror jeg IKKE de kan lykkes slik min opplevelse av forrige versjon har vært.

Les mine punkter:
1: Opensuse 10.3 var en delvis skuffelse.
Her virket ikke oppdateringverktøyene. Det var tregt og dårlig, og etter å ha fått masse klager valgte de å omskrive dette for neste versjon, uten å gjøre noe bedre for de nåværende brukerne.
Dette er helt feil måte å løse et problem på.
Altså var det en feil som ikke ble løst for oss. Det ble sluppet en løsning som ikke var god nok. Kanskje dette grunnet manglende tilbakemeldingsmuligeter fra samfunnet?

2: Community????
Opensuse-samfunn kan finnes. Men de har isåfall ikke nok steder å boltre seg på. Forumet til opensuse finnes. Men et forum er ikke nok. Wikien kan bli bra. Nå er den ikke det. Det er bruk av masse vanskelige navn, og slitsomt å navigere i. Forsiden er grei nok, men det er rotete.

Opensuse har masse KDE-fans de kan utnytte. Etter min mening må de redesigne nettsidene og utvikle løsninger som ubuntu har vært flinke med, som launchpad sine løsninger og løsninger som brainstorm til ubuntu.
Altså bedre løsninger for å hjelpe og kommunisere med utviklerne.

3: Oppdateringer
Opensuse er flinke med tilgangen på pakker. Dette er etter min oppfatning litt dårligere enn tilgangen på ubuntu sine pakker. Men det er mer enn bra nok, og de har gjort noe genialt med sin build-service som tiltrekker utviklere å bygge sine pakker for opensuse og andre distroer.
Men...de har problemer også. De har laget et annet system som kan være genialt, ONE-CLICK-INSTALL, men det fungerer ikke helt.
1. Det legger til en repos som du ikke kan fjerne enkelt,
2, det fungerer ikke i alle nettleserne som leveres med operativsystemet.
Med sin løsning trenger de ingen nettbutikk å gå inn å handle/laste ned med.

Det er også et problem at det er så mange forskjellige løsninger for å oppdatere at man ikke vet hva man skal bruke. Det er litt som andre som (ubuntu?) har synaptic og add-remove-packages. Hva skal man bruke?..
Her er det også en tung måte å gå inn på oppdateringverktøyet, og det tar LANG tid....

4: Oppgraderinger
Støtten til KDE4 er det som holder meg til opensuse. Det var grunnen til at jeg byttet. Det er blitt laget en støtte til kde4 som oppdateres ukentlig, slik at man kan ha tilsvarende versjoner som det utviklerne har.
Dette er helt genialt.
Men... det virker ikke helt. Det er mye dependencies error, altså at det kreves "den og den" pakken som ikke er kommet ennå, eller at man har en for nye versjon. Det er ikke sikkert dette er opensuse sin feil, men det ødelegger for kde4-opplevelsen.

Så er det oppgraderinger av opensuse. Jeg har ikke funnet noen annen måte å oppgradere til opensuse11 enn bruk av cd eller dvd. Noen nevner i forumet at det kan gjøres, men at det kan ødelegge systemet ditt.
Å måtte laste ned en cd/dvd er tungvint. Du finner heller ikke en måte å installere kde3 med cd, selv om kde4 har cd installering. Dette kan endre seg, men nå er det slitsomt å navigere i oppdateringsidene til opensuse.

Det har også vært noen problemer med oppdateringer som har ødelagt deler av systemet. Bl.a. sluttet kodecene og tastaturoppsettet å virke etter en oppdatering.

4: Men, jeg er ikke imot opensuse.
Det er mye bra med 10.3, som administrasjonssystemet, fargene og valgene.
Jeg ønsker at de også skal lykkes, og det er ikke så mye de trenger å gjøre:
*tenke på brukerne og utviklerene, slik at vi får verktøy å kommunisere, samarbeide og lære på.
*Mer informasjon og lokale opensuse-foreninger
*løse problemene som brukerene melder om.

Nå skal jeg spent følge med på om hvordan mottagelsen og svarene blir når den blir lansert om 3 dager.
Følger også spendt med på Pardus, som jeg mener har en lovende fremtid.

Er det forresten noen som vet hvilken distro som har flest utviklere, og hvilket som har mest aktive utviklere (både frivillig og betalte, det er stor forskjell)

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

art3mis

Jeg er enig i det meste du sier her. Pakkebehandleren i 10.3 var kort sagt begredelig, og nettsidene er veldig vanskelige å finne fram på. Og jeg stiller også spørsmålstegn ved community.

Men fargevalg var bra, og _jeg_ fikk følelsen av et 'sammenhengende' og gjennomført system ellers. Jeg hadde forresten ikke noe problemer med one-click install, men jeg prøvde heller ikke å fjerne det.

omaha

1: Er enig i at OpenSuse 10.3 ikke var bra nok, men de har jo tatt tak i mange av disse problemene. Har ikke opplevd problemer med oppdateringer i det heletatt med OpenSuse 11rc. Slik det ser ut for meg etter kort tids bruk tror jeg 11 er en såpass stor forbedring i forhold til 10.3 at man ikke uten videre bør bruke ankepunkter mot 10.3 og overføre dem til 11.0.

Har som deg opplevd litt problemer med browsere og tilleggsfunksjon. Mulig jeg tar litt feil her, men i OpenSuse forsøker man vel å sentralisere plugins slik at de blir tilgjengelige fra ett sted for alle browsere istedet for at f.eks Opera må lete opp plugins i Mozilla's kataloger. Jeg synes det er et gode som burde være standard for alle OS. Codek'er og Plugins bør ligge sentralt og tilgjengelig for alle applikasjoner som kan gjøre seg nytte av de. Når praksisen varierer oppstår det litt trøbbel, og det kan være irriterende. Men dersom målet oppnås: Hurraaa! ;0)

2: De har ansatt en ny communitymanager, men det tar tid å etablere en communityløsning som fungerer. Her spiller vel også historien med Novell's oppkjøp av SuSe inn. Jeg tror Novell er meget klar over at de må jobbe hardt for å overbevise "de frafallne". De har slått sammen forumene nå, og det er jo en start... Wiki osv trenger mer arbeide. Det er enklere å finne ting hos OpenSuse med Google enn deres eget søkeverktøy.

3: Tror ikke pakketilgang vil være noe problem i OpenSuse, og det ser ut som om de har ryddet litt i skapene sine. OneClickInstall legger vel til repoet som pakken kommer fra slik at disse pakkene også kan inkluderes når man sjekker for fix'er og oppgraderinger. Det er vel bare å fjerne repoet via Yast som hvilket som helst annet repo? Kan være enig med deg i at Ubuntu er kjappere å oppdatere også om man gjør det via synaptic. Her er det etter min oppfatning bare en liten sak som bremser - ny versjon ligger i parantes etter gammel versjon slik at man ikke like enkelt kan sortere tabellen på oppdateringer. Når det gjelder valg - velg det som passer deg best og glem resten.

4: Installerer man fra Factory er det bare slik det er. Det er et repo for bugtestere og utviklere vel? KontactSuiten er ikke limt sammen om man har installert siste versjon av alle pakker, men det kommer nok. Det positive er at "kicker" nå fungerer godt nok til at jeg kan leve med den, selv om det ikke er heelt 100% enda. Systray kan ihvertfall brukes med vertikal bar nå.

Når det gjelder oppgradering vs oppdatering har jeg ikke sjekket ut dette fordi jeg som regel foretrekker å foreta en ren installasjon. For meg blir dette et større poeng ved bytte fra beta/rc til final. Men desto mer jeg bruker OpenSuse 11 med KDE 4 jo bedre liker jeg det. Det grafiske er alltid et spørsmål om personlig smak, men gjennomført hele veien - det er det.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer