Er Windows på Xen realistisk?

Det virker faktisk som om dette er mulig allerede. Referer her et praktisk orientert svar fra en japansk bruker på Xen-users e-postlista, der temaet var "Xen + Windows + Intel VT-x stability". Eksempelet som følger bruker SUSE 10.1. XenSource, som er en spin-off av arbeidet gjort ved Cambridge, tilbyr også en LiveCD basert på Debian. Denne kan brukes for å teste Xen uten å installere noe som helst, eller du kan prøve å installere andre operativsystemer på egne partisjoner. Merk at du bør ha maskinvare som støtter virtualisering. Nesten alle Core Duo maskiner støtter dette, men også et par andre modeller klarer det.

Fra epost-listen:
Jeg har nylig brukt SUSE10.1+Xen+WindowsXP+IntelVT(Core Duo 2.0GHz).
Det tok:

  • 30 minutter fra start av Setup CD til ferdig. (WinXP)
  • 30 minutter fra start SP2 installasjonsdisk til ferdig
  • 20 minutter å fullføre Windows oppdatering
  • Virtualisert nettverk og CD-ROM enhet er tilgjengelig.
  • SXGA skjermvindu er realisert med Intel 945G integrert grafikk.
  • Jeg kunne bruke GIMP for å ta skjermbilde og en tekst-editor for å skrive dokumenter.
  • Og jeg har ikke sett XP havarere ennå.

Dette er noen av mine erfaringer med bruk av virtualisert Windows med Xen. Beklager det er ganske tvetydig uten noen tydelige data.
Men jeg kan si at bruk av virtualisert Windows er mye bedre enn jeg hadde antatt.

Her ble altså SUSE Linux 10.1 benyttet for å kjøre en Xen VM server på Intel-VT maskinvare og en full virtuell maskin for et umodifisert Windows gjesteoperativsystem. Og enda bedre og lettere skal konfigurering av Xen bli v.hj.a YaST2 GUI verktøyene i den kommende openSUSE 10.2, planlagt released 7. desember 06, og som for tiden finnes i alfa4 (noe ustabil).

Forfatteren av posten ovenfor har også utarbeidet en fin rapport med skjermbilder, som kan leses her:
http://cropcrusher.web.infoseek.co.jp/shufuden/winxen/index.html
Her er også link til tråden på Xen-users lista
http://lists.xensource.com/archives/html/xen-users/2006-09/msg00860.html

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Prognatus

Men Xen forutsetter jo at OSet blir modifisert og tilpasset Xen, så hvordan kan Windows virke under Xen da? Jeg regner med at Microsoft ikke har ytet noe bistand med slikt her.

TheHand

Det er denne Intel VT-X teknologien(AMD har en tilsvarende) som artikkelen nevner som gjør at gjesteoperativsystemet ikke trenger å bli modifisert.

Prognatus

Jeg er skeptisk... tviler på at vt-støtte i prosessoren er tilstrekkelig. Skulle gjerne visst hvordan de får det til. Det som blir sagt at "det har ikke kræsjet ennå" beroliger meg ikke noe særlig. Det må i hvertfall testes av noen flere og i ulike maskin- og bruksmiljøer.

ak

Man må ha støtte i CPU og chipset på hovedkortet. Dette er ikke noen ny teknologi, og som sagt har alle* dual core maskinene det allerede, alle Xeon maskiner solgt det siste året, og en god del AMD maskiner. Hovedårsaken til at det ikke brukes er at Windows ikke klarer å være tjener-OS (hypervisor, domain 0) på en slik maskin. Men Xensource jobber med MS for å få orden på det.

Sun satser meget tungt på at denne teknologien og Xen skal gjøre OpenSolaris til det foretrukne operativsystemet for slike løsninger. De føler seg ihvertfall relativt trygget på at dette er stabilt. Dette er også, etter min oppfatning, årsaken til av VMware slapp alt og ga ut VMware server gratis. Dette er deres siste sjanse til å kapre vedlikeholdskontrakter med lang levetid.

De store IBM maskinene har gjort dette i mange år og der har det fungert utmerket.

*: Jeg tror en av 1.67 GHz CPUene ikke har det, samt jeg er ikke sikker på "Dual Core Solo"

terjejh

For å kunne kjøre umodifiserte gjesteOS ala Windows o.a. på Xen, kreves som nevnt virtualiseringsstøtte (Intel-VTx, AMD-SVM) i maskinvaren. Denne støtten må være tilgjengelig og aktivert både i prosessor/CPU, BIOS og brikkesettet.

Kun OS'et på laveste nivå, VM serveren, må være tilpasset Xen og har drivere med direkte tilgang til maskinvaren. Dette OS'et kjører i priviligert modus og håndterer virtuelle maskiner, VM, for gjeste-OSene. Der er også igang et samarbeide mellom Xensource og Microsoft angående Windows server på Xen.

Ennå kan nok deler av virtualiseringen synes noe primitiv og på et tidlig stadium. Eksempelvis kan visstnok ikke "virtualisert Windows" aksessere hardware grafikkortet, men et framebuffer som emuleres. Kommunikasjonen mellom Linux og Windows via VNC er meldt går nokså tregt, mens RDP skal kunne være et bedre alternativ.

Har postet noen flere linker på forumet angående Xen hardwarekompatibilitet HCL/HVM, og en mer offisiell Howto for installering av Windows. Der er også en tidligere link for nedlasting av iso for en Xen 3.0 TestCD som kan tester maskinvaren virtualiseringsstøtte. Xensource har nå selv fjernet denne linken fra hjemmesiden sin, og har meddelt de vil komme med en nyere testCD utgave noe senere.

http://linux1.no/forum/viewtopic.php?p=31495#31495

Prognatus

Det ser ut for meg som at kompatibiliteten med Windows under Xen, også som gjeste-OS, kunne vært bedre. Jeg tror jeg venter på neste versjon, for å si det sånn. Windows Vista vil kanskje bli bedre på dette området, ved at det ikke tillater applikasjoner å modifisere kjernen og dermed vil Vista ha mer kontroll over hva som foregår på root-nivå. Men jeg håper Microsoft er åpen til å tilpasse Windows til Xen i fremtiden - også som gjeste-OS.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer