Åpen kildekode fra Microsoft: ODF-innstikk til Word!

Ja, det er virkelig sant: Microsoft leder et Open Source-prosjekt for å lage en ODF-plugin til Word. ODF er som kjent det åpne dokumentformatet brukt i OpenOffice, og er også godkjent som en ISO-standard.

Dette tillegget til Word vil i første omgang kunne åpne og lese ODF-dokumenter og vil bli tilgjengelig for nedlastning allerede 23. oktober. Senere vil det utvides til også å støtte lagring til ODF-format. Word-tillegget vil ikke inkluderes i Office 2007, men tilbys som en separat nedlastning, både til Office 2003 og 2007.

Det mest interessante med dette er vel at verdens største programvareselskap nå ser seg tvunget til å følge en åpen standard! De mange protestene mot de lukkede formatene i Office har fått giganten i Redmond til å sluke en diger kamel. Antagelig tør de ikke å satse på en lansering av Office 2007 med bare støtte for sine egne formater.

Det er vel unødvendig å nevne at dette ikke akkurat vil minske utbredelsen av OpenOffice. Gjennom dette prosjektet driver jo Microsoft nå nærmest aktiv reklame for den største Office-konkurrenten.

denne siden kan man laste ned og prøve pluginen allerede nå (krever Windows XP/Vista og .NET 2.0).

Kildeartikkel hos ZDNet:

Microsoft-led project to deliver on ODF

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

ak

Jeg ventet litt med å publisere den på forsiden fordi jeg var svært sikker på at dette hadde jeg lest før et sted.

I begynnelsen av mai i år var det to innlegg på Groklaw. I det ene ( http://www.groklaw.net/article.php?story=20060503192144395 ) blir en slik plugin forespurt, men det kommer også frem at Microsoft sannsynligvis ikke vil gjøre noe slikt. I det andre ( http://www.groklaw.net/article.php?story=20060504015438308 ) sies det at Gary Edwards har sagt at en slik plugin er ferdig utviklet av OpenDocument Foundation og at bare litt testing gjenstår før den blir sluppet.

Begge har vist seg å være feil, ihvertfall har jeg funnet null og niks om denne programvaren på OpenDocument Foundation sine sider. Men dette er jo en relativt god løsning. Gledelig at OASIS og co. har klart å legge såpass mye press på Microsoft at de nå i det minste må tilby et alternativ til sine proprietære løsninger.

Prognatus

Det er jo bare å håpe at dette stemmer da. Siden det er så kort tid frem til lansering, er det muligens litt mer hold i disse "ryktene". Vi får se om noen dager hva som dukker opp av nedlastinger på Office-sidene til Microsoft.

sturla

Eneste grunnen til å juble hadde vært om MS hadde lagt dette til som standard format ved siden av sitt eget doc format. At det kun blir å legge inn som et tillegg (plugin) er ikke godt nok. De fleste vil ikke gjøre dette og mange klarer ikke eller kan ikke fordi de ikke er administrator (f.eks i bedrifter). Sender du et odf dokument til disse vil de ikke klare åpne det. MS burde legge til dette tillegget som en obligatorisk oppdatering til Office pakken sin, og la det bli en naturlig del av sitt nye Office produkt som vel kommer snart? Først da ville jeg begynne å tro på dem ;-)

Prognatus

Enig i det, Sturla. Grunnen til at det kommer på denne måten nå, er vel at de kom sent i gang (les: skjønte for sent at de måtte). Jeg tipper dette innstikket til Word kommer integrert senere via en Service Pack el.l.

sturla

Det er jeg slett ikke så sikker på. Det er veldig greit å si at de støtter dette åpne formatet. Det gjør seg godt på papiret. De vet dog at de aller fleste ikke vil ta seg umaken å laste ned og installere dette tillegget, og at odf ikke vil bli noen trussel for deres proprietære format. Slik har jeg en fornemmelse av at de synes det er greit å ha det. Dessuten driver de vel å lager sitt egne "åpne" format som de heller vil at folk skal bruke? Bare tiden vil vise om jeg tar feil...

terjejh

OSS prosjektet er "sponset" av M$, som samtidig er påpasselig å fortelle at de ikke har noen av "egne ingeniører involvert". Kanskje redd for å bli påvirket eller skitne til fingrene ;)
Man skal være klar over at MS egentlig har motsatt seg både PDF og ODF tillegg for MSO i det lengste. Til slutt har de funnet det best å innfri et massivt krav fra markedet, inklusive offentlige vedtak på begge siden av Atlanteren.

terjejh

Den 06.07.2006 ble dette odf-tillegget omtalt bl.a i digi.no
http://www.digi.no/php/art.php?id=310366

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer