Forbrukerrådet råder folk til å vurdere Linux

TV2 Nettavisen har en interessant artikkel om lisensbetingelsene for sluttbrukere (EULA) i Windows Vista. Forbrukerrådet er også intervjuet og stiller seg kritiske til at man bare kan oppgradere PCen én gang med samme Vista-lisens. Dette kan bety at forbrukerne må betale flere ganger for samme operativsystem!

Seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet sier bl.a. dette til Nettavisen:

- Den utviklingen vi ser nå, med blant annet dette vilkåret i lisensen til Vista, er en meget god grunn for at flere forbrukere burde vurdere å skifte til Open Source programmer. Velger man en slik løsning forsvinner hele problemet med denne typen begrensende lisenser. Det vil også være et tydelig signal til leverandører som forsøker å innskrenke forbrukerenes rettigheter at forbrukere i det dagens digitale samfunn ønsker muligheter, og ikke unødvendige begrensninger, avlutter han.

Les mer i TV2 Nettavisens artikkel: Prissjokk for Vista

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

aevin

Bra sagt, Torgeir Waterhouse. Det er bra at folk flest blir gjort oppmerksomme på problemet og blir fortalt at det finnes alternativer.

Zarge

Helt enig. Trur også Microsoft graver sin egen grav og det er BRA. Slutt på det jævla monopolet dem har hatt i mange år og kanskje Linux kan følge meg istede for Windows (ett eller annen version) når man kjøper en ny pc. Hørt at Dell holder på med noe sånt, vet ikke om det stemmer? Hadde det ikke vært for at alle di som spiller pc spill stort sett trenger Windows os så hadde vel kanskje mange gått over til Linux? Til dags dato så finnes det ikke noe "emulator" eller hva det heter som støttel ALLE "windows" spill. Jeg er ikke noe data geni, men bruker Ubuntu. Alt er ikke like enkelt, MEN meget fornøyd er jeg likevel. :-)

Knuto

Sjølv om eg brukar Linux sjølv, har eg eigentleg ikkje problem med å sjå at Linux ikkje er så godt for Kari Nordmann. Største problemet vil eg påstå at er bruken av terminal. Terminal er noko av det minst brukarvennlege som kan brukast. Det er veldig praktisk for avangsert bruk, men alt bør ha eit grafisk skal utanpå.

Eg tykkjer Ubuntulinux har kome veldig langt når det gjeld å unngå terminal, og eg vil påstå at det er absolutt den rette vegen å ta. Linux er eit fullgodt operativsystem, og det er GUI som ligg lengst i frå Windows sitt nivå.

For å ta eit eksempel kan installering av programvare vera ein vanskeleg ting for tidlegare Windows brukarar. Nå kan dog det meste installerast grafisk, men endå er det mykje som er tungvindt. Her er det eigentleg mest opp til dei som lager 3. partsprogram, og ikkje Linux. Det er eigentleg 3. part som må utvikla gode nok installasjonsscript.

Eg vil ikkje påstå at Linux lenger er vanskelegare å installera enn Windows, men eg vil påstå at dei begge kan vera veldig vanskelege. Eg trur at det stort sett er difor det er så vanskeleg å vinna over Windows. Datamaskinar nå til dags blir kjøpte med ferdiginstallert Windows, og brukaren treng ikkje å tenkja på vanskelege ting som partisjonering og liknande.

Eg tykkjer forsåvidt at det mangler ei enkel, brukarvennleg og norsk side som forklarer vegen frå Windows til Linux i detalj, og med hjelp til dei viktige tinga som å få mp3-støtte og liknande. Og då ynskjer eg ei side med eit gjennomført og tiltrekkjande design. Ikkje noko slikt som det grusomme designet på http://abisource.org/- Dessutan vil eg ikkje ha ein wiki som er lite brukarvennleg, og som ikkje inneheld tilstrekkeleg informasjon. Eg trur óg at det beste ville vore å berre satsa på éin distro på ei slik nettside. Til dømes Ubuntu.

Sjølv er eg irritert over at det er så forferdeleg vanskeleg å til dømes få tak i ein bærbar datamaskin utan operativsystem eller med Linux.

Prognatus

Ja, håper myndighetene også følger opp dette initiativet fra Forbrukerrådet - både ved selv å installere Open Source i stat, fylke og kommuner, men også gå aktivt ut på alle relevante arenaer og råde vanlige folk til å gjøre det samme.

De har jo en uttalt plan i departementet om å satse mer på Åpen kildekode, så jeg er spent på hva det blir til. Foreløpig har det skjedd lite...

EDIT: Det har nylig skjedd litt ang. åpen standard for ID:

Norsk pressgruppe for åpen ID-standard (digi.no)

Prognatus

Vet ikke helt hva status er for Linux hos DELL, men de hadde i hvertfall planer om noe slikt på server-plattformen sin. Ellers vil jo problemstillingen bli bare mer og mer aktuell for DELL og andre maskinvareleverandører, etter hvert som Linux får mer utbredelse.

Jeg er enig at Microsoft er med på å grave sin egen grav her, selv om jeg ikke tror de dør som følge av denne EULA-bommerten. Men de vil nok merke flukten fra Windows til Linux (og OSX). Det blir spennende å se om de tvinges til å gå tilbake på disse lisensbetingelsene og innføre noe mer brukervennlig istedet.

ak

Dell har stoettet Linux paa arbeidsstasjoner og servere i mange aar naa.

Fwrummel

DELL Tilbyr også PC'er uten forhåndsinnstallert operativsystem.
Dette fremkommer ikke i webben.
Har selv handlet "nakne" maskiner fra DELL, men det har blitt håndtert igjennom vår kontaktperson hos DELL,
Vi er en bitteliten bedrift så jeg tror dette er mulig for alle.

akroev

Man har forsåvidt forståelse for det innlegget man kommenterer, men:

Et problem her, er jo at "brukervennlig" ikke har noen entydig definisjon; av den enkle grunn at man ikke kan stille opp to brukere som er helt like. I tillegg har vi problemet at ordet "brukervennlig" ofte (som oftest ?) blir brukt som et synonym for "nybegynnervennlig"; noe som er greit nok i en opplæringsfase, men som gjerne bringer med seg problematikken "glasstak".

Så personlig blir jeg automatisk skeptisk, hver gang noen presenterer noe som "brukervennlig".

For ikke å snakke om forskjellen på å abstrahere informasjon, og å fjerne informasjon!

-akr
Linux-bruker

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer