Dell refunderer penger for Windows-lisens

Ubekreftet, og usikker på hvor unikt dette er, men spennende likevel: Network World skriver at en utvikler i England har fått penger tilbake for en ubrukt Windows-lisens som kom med hans laptop fra Dell. Saken diskuteres på Slashdot, så det er utvilsomt mange som kommer til å prøve seg og det gjenstår å se om det er mer enn et engangstilfelle. Med jevne mellomrom dukker det opp historier om at folk har fått penger tilbake, men det kommer ofte såpass sent ut at det er vanskelig å etterprøve.

Dell har den siste måneden også begynt å rulle ut servere med AMD-prosessorer, så det kan tenkes at ledelsen har bestemt seg for å utfordre gamle allianser (Intel, og nå muligens Microsoft) og prøve noe nytt.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

axentrix

Dette er jo bra, men det er jo bare i henhold til Windows sin EULA. I følge den skal du kunne returnere produktet til forhandler, for "a full refound", hvis du ikke godkjenner EULA.

Legger til sitat:
YOU AGREE TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS EULA BY INSTALLING, COPYING, OR OTHERWISE USING THE SOFTWARE. IF YOU DO NOT AGREE, DO NOT INSTALL, COPY, OR USE THE SOFTWARE; YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A FULL REFUND, IF APPLICABLE.

Det er vel den "If applicable", som gjør saken litt tvilsom

ak

Problemet er bl.a. at en OEM kopi, slik det er snakk om i dette tilfelle, allerede er installert på maskinen.

tactus

Tenk om jeg kunne spart mye på å kuttet ut en Windows XP Professional SP2 OEM lisens? X-(

terjejh

Ja, det er interessant at dette nå synes å ha blitt mulig på bærbare. Med de konkurransevridende avtalene leverandørene har måttet på Windows, er det langt rimeligere for dem å bundle Windows med alle maskinene og heller refundere utgiften til OEM lisensen til de tross alt ennå relativt få kundene som krever det.

Det beste ville midlertid vært at maskinene reelt kunne leveres unbundled og billigere uten Windows. Skal man eksempelvis ha Linux til en Dell arbeidsstasjon, får man betale skikkelig for en RHEL lisens. Da jeg nettopp kjøpte en Xeon arbeidsstasjon hos Dell, fikk jeg også pris på en av "n-modellene" uten Windows. Men så viste det seg at Dell istedenfor hadde bundlet en LCD skjerm med n-modellene, og skjerm skulle jeg ikke ha denne gangen. Da samme arbeidsstasjon uten skjerm og bundlet med XP ble billigst, tok jeg til slutt denne, også med tanke på mulig virtualisering under Linux.

Prognatus

Ja, og det er en uskikk som bør endres på. Slik det er nå, er det svært vanskelig - for ikke å si nærmest umulig - å få en PC uten operativsystem, eller velge noe annet enn Windows. Noen leverandører har Linux som alternativ, men de er få. Så i praksis kan man si at når man kjøper PC, er den ikke komplett uten Windows. Disse ordene har også rent ut av mange forhandleres munn opp gjennom årene...

Er det lov å pushe et OS på denne måten? Jeg mener nei. For det første må man skille PC og Windows i minst to produkter. I h.h.t. norsk lov har man angrerett på alle produkter som er kjøpt over internett eller "på impuls" et annet sted. Derfor må man også få lov til å returnere Windows-en - selv om den er såkalt OEM-vare.

En annen ting, som antagelig også er ulovlig, er at PC-forhandlere unnlater å opplyse kundene om OEM-lisensens begrensninger mht. oppgradering senere f.eks.

Så her bør lovverket ryddes opp i og presiseres. Noe for EU-kommisjonen å kikke nærmere på... :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer