"Open Source" er ubrukelig

RegDeveloper har fått et meget interessant intervju ut av Eben Moglen, advokat for Free Software Foundation og professor ved Columbia. Han mener at "Open Source" er et dødt uttrykk fordi det forsatt er gyldig i situasjonen som Microsoft prøver å skape, at Novell kan bruke og distribuere kode under GPL som andre kan bli saksøkt for å bruke.

Interessant nok har han ingen sterke formeninger om Free Software Foundation bør saksøke Microsoft / Novell for å terminere avtalen, men mener at man istedet må stå sammen og bli enige om GPL versjon 3, inklusive Linux. Litt overraskende tror han ikke det blir alt for vanskelig, og kanskje han får rett etter det som har skjedd de siste par ukene.

Målet er å få aksept for en setning som lyder omtrent som følger: "Hvis du distribuerer (eller bidrar i distribusjonen av), et program (eller deler av et program) - og hvis du har rettigheter til å bruke patenter som berøres av en del av programmet - da har du, i makt av denne lisensavtale, også gitt de samme rettighetene, uten å kunne fremme noen form for krav, til alle personer som måtte få tilgang til dette programmet."

Ideen er altså å gjøre avtalen uinteressant for Microsoft, for rettighetene til eventuelle patenter som Novell måtte bruke ville automatisk bli overført til alle andre også. Den viktigste ingrediensen er at store deler av programvaren blir lisensiert under GPLv3, ellers vil Novell (og muligens andre) kunne overleve ved å branche GPLv2 kode.

I mellomtiden har Ron Hovsepian (CEO, Novell) skrevet et åpent brev til miljøet der han bedyrer at han er uenig med Ballmer (Microsoft), at Linux ikke bryter Microsofts patenter. I følge Hovsepian var patent-avtalen Microsoft sitt påfunn, designet for at kundene skulle sove godt om natten.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Moldarin

Knskje GPL 3 bør samle alle under et nytt uttrykk?

"Open source" og "free software" er ikke akkurat standardiserte uttrykk med tanke på at de brukes om alt mellom himmel og jord. Se på portugisisk; de har forskjell på "software libre" fri programvare og "software gratisa" gratis programvare (beklager om jeg ikke fikk uttrykkene 100% riktig stavet). Kanskje GPL 3 bør introdusere og standardisere "librety software" eller noe?
--
bonAveo Ubuntu Linux blog

ak

morphir

samme hva du kaller det, bare jeg har friheten til å gjøre hva jeg vil med programvaren.

Jeg husker en som skrev; "denne programvaren har ikke noen lisens, fordi jeg er i mot de"

ak

Men da kan du jo ikke gjøre noe som helst, fordi vanlig opphavsrett / copyright fortsatt gjelder?

Moldarin

orgazmus

Hvis du vil at koden din skal være VIRKELIG fri, bare skriv dette som lisens:
"I, [Name], release this software into the public domain"

Da er koden erklært eid av menneskeheten :)

Prognatus

Men Public Domain krever vel ikke f.eks. at kildekoden skal følge med de produktene som PD blir brukt i, og da kan man risikere at Megagriske Software-selskaper lager lukket kode med PD-kode i. Ikke bra.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer