Vista, blu-ray og HD-DVD: starten på slutten for GNU/Linux?

Windows Vista skal etter sigende inneholde omfattende elementer i kjernen av OS'et for å beskytte det som kalles "Premium Content", det vil si kopibeskyttet materiale, typisk HD-data fra for eksempel Blu-ray og HD-DVD. Jeg kjenner ikke Microsofts nyeste OS, og har heller aldri prøvd det. Jeg støtter meg til en artikkel postet på www.osnews.com: «Cost Analysis of Windows Vista Content Protection». Osnews virker å være et seriøst sted for IT-nyheter, og jeg har derfor ikke stor grunn til å tvile på påstandene som kommer frem her.

Innholdet i artikkelen omhandler Microsofts forsøk på å imøtekomme innholdsindustriens krav om beskyttelse av deres salgsvare, og en analyse av kostnadene knyttet til dette. En konsekvens av disse «kostnadene» kan bli at det å være GNU/Linux-bruker i fremtiden vil bli svært vanskelig, om ikke umulig, skal en frykte det verste.

Det hele dreier seg om å beskytte slikt innhold helt ned på maskinvare og drivernivå. Dette skal gjøres med mange teknikker. Blant annet ved å hindre kopibeskyttet materiale i å sendes over ulike grensesnitt som f.eks. S/PDIF for lyd, redusert kvalitet ved avspilling av beskyttet materiale, samt en del andre teknikker du kan lese om i overnevnte artikkel. Men kanskje det aller viktigste for oss er det som heter HSF eller «Hardware Functionality Scan». For å få til dette må spesifikasjonene til den forskjellige maskinvaren holdes tett inntil brystet til produsentene, noe som er svært uheldig for de som lager åpen kildekode-drivere. Aktører som Intel, som har vært relativt flinke til å tilby åpne drivere for sine produkter, kan bli tvunget til å slutte med dette.

Vista vil teknisk sett lide under dette regime, hevder artikkelforfatteren. Denne «ekstra» funksjonaliteten vil kreve sitt av maskinvare og operativsystemet. Både mens det kjører og under utviklingen av drivere, programmer og selve systemet. Kjipt å ha kjøpt den råeste AMD- eller Intel-prosessoren du kan tenke deg, eller et rått grafikkort, og så vite at en betydelig andel av kraften går med til å beskytte visse typer innhold du har på maskinen din. Allikevel ser det altså ut til at Microsoft vil gå for dette. MS har allerede et de-facto monopol i det markedet de opererer i, og med dette vil de bare befeste dette ytterligere. Ja til og med kunne skvise aktører som BSD-ene, Linux, Open Solaris m.fl. ut av markedet. Noen ganger kan man lure på om verden er på vei til å gå helt av hengslene.

Microsoft ga folket sin julegave gjennom Vista i år. (Selv om den kommer litt sent da). Men takk skal dere ha Microsoft. TUSEN TAKK!

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

olear

Tar ikke sorgene på forskudd, jeg avventer heller til HD-DVD/Blu-ray innhold er tilgjengelig.

Nå er alt basert på programvare, så slikt innhold vil nok bli tilgjengelig på Linux/Unix med tid og stunder. Enten gjennom reverse engineering eller et par hacks her og der.

Bare se på DVD'er i dag. Disse er kryptert og skal ikke være mulig å lese av uten spesiell programvare, men ved hjelp av en liten hack (libdvdcss) kan man fint se på DVD'er i Linux. Samme gjelder også for WMV og Quicktime.

moma

Takk for en interessant artikkel og observasjon. (Har dok ikke rukket å lese den på osnews.com)

Virtualiseringssystemer som Vmware og Xen vil også ha problemer med hardware/driver kryptert data.
---
Tilleggslesning:
o--> http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=06/12/24/

Eric S. Raymonds og Rob Landleys realistisk essey om hva Linux-desktop må gjøre på veien til total "World Domination". Eric S. Raymond kjører nok ikke gNewSense distro fordi han mener at ren idealisme fører ikke frem - i tids nok !

ak

Jeg tror ikke OSNews går god for denne artikkelen på noen som helst måte, den blir sitert ordrett uten noen form for redaksjonelt innhold.

Det er greit å få lese om ytterpunktene, men det bør ikke ruinere romjulen til folk ;)

kaffetrakter

Mitt linux system: [b]Fedora Core 6[/b]

"Bare se på DVD'er i dag. Disse er kryptert og skal ikke være mulig å lese av uten spesiell programvare, men ved hjelp av en liten hack (libdvdcss) kan man fint se på DVD'er i Linux."

DVD krypteringa er nå en vits. Bestemor kunne laget libdvdcss.

Men tror vel ikke det er noen grunn til å deppe i romjula. Sjøl om mange mener at IBM & Co sin linux satsning kun er FUD så brukes det ganske mange penger på utvikling og de er vel ikke interessert i at MS skal kunne kuppe hele greia. Ville være ganske oppsiktsvekkende om det skulle gå gjennom i EU mfl. uten diskusjon. Da ville jo alle rettsstridene og forsøkene på å motvirke monopol og markedsdominans de siste årene være meningsløst....

olear

Om libdvdcss var enkelt å lage eller ikke betyr ingenting. Hvis ingen hadde orket å se på det har det ikke vært mulig å se på DVD ;)

sturla

Takker tilbake for meget interessant lesning. Dette dokumentet du viser til moma er noe som alle her inne, og gjerne også Windows "folk" burde lese. For våre yngre lesere som kanskje ikke behersker det engelske språket godt nok til dette kanskje noe "tekniske" dokumentet, burde det kanskje vært oversatt til norsk. Det ville bli litt av en oppgave. Men jeg tror som sagt at mange hadde hatt godt av å lese dette. Har man tid, er det fritt frem...

Det finnes mange tilnærminger til problemene knyttet til hvordan Linux plattformen skal fortsette å være et alternativ på skrivebordet. Og hvordan det skal ha en sjanse til å kunne konkurrere om å bli det OS som skal "ta" 64 bits plattformen. Flere har nok tanker om at Linux aldri skal bli noe slik OS. At det skal forbli et OS av "geeks" for "geeks". Problemet med denne tilnærmingen er bare den at dette vil føre til at vi lever på en utdøende plattform. Man må bare se det, at uten støtte fra de store som Novell, IBM, RedHat, HP osv. vil ikke Linux få den kvalitet og mangfold som vi ser i dag.

Å kjempe for at GNU/Linux (eller andre liknende fri operativsystemer) blir det OS som "tar" 64 bits plattformen, er noe av det viktigste jeg mener FOSS bevegelsen har å gjøre. Det at frie/åpne alternativer vinner dette kampløpet har store økonomiske og samfunnsmessige følger. I stedet for at noen få "tar" dette markedet som er så viktig både økonomisk og for samfunnet sett som et hele, ville noe slikt rett og slett gjort verden til et bedre sted. Dette høres veldig idealistisk og godtroende ut. Kanskje nesten naivt. Men jeg tror faktisk på dette. Men kampen vil bli noe lik David mot Goliat. Og David har ennå å samle troppene skal det bli noe av i det hele tatt...

sturla

Klart du har rett i det. Det jeg mente var at OSNEWS virker å være et sted å finne IT nyheter som har en hvis tyngde litt utover hva en finner på f.eks. ITavisen og liknende. Er selvfølgelig klar over at innholdet i artikkelen hviler utelukkende på forfatteren.

olear

Tok ikke lang tid før noen "fikset" HD-DVD.

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=119871

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer