Dell svarer på forespørsel om maskiner med Linux

Dell har svart på den overveldende responsen de fikk på sin IdeaStorm side i forrige uke. Dessverre var det mest populære innlegget formulert på en måte som gjorde det relativt enkelt for Dell å snike seg unna. Innsenderen ønsket at nesten alle av de store distribusjonene skulle være støttet, noe som de fleste kan skjønne at ikke er realistisk, spesielt siden Red Hat / Novell ikke en gang tilbyr brukerstøtte selv på disse produktene. Det hadde antageligvis holdt lenge om Dell bestemte seg for en av de store, frie og passet på at maskinvaren ble oppdaget korrekt under installasjon.

Dell er likevel positive og tar inn over seg at folk vil ha distribusjons-uavhengig valgfrihet. Men de fokuserer på samarbeidet med Novell, som i første rekke betyr SUSE Enterprise Linux. Den største ulempen med dette er at SUSE Enterprise Linux kan inkludere proprietære drivere, og dermed vil løsninger for disse brukerne ikke nødvendigvis hjelpe andre. Maskinene de samarbeider om er Optiplex og Latitude, produkter som primært selges til bedrifter.

Les svaret her.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

kaffetrakter

For min del synes jeg det er helt greit om Dell satser på en aktør og da Enterprise utgaven deres. Skal Dell selge et produkt som ikke er sertifisert blir det bare problemer, og sjøl om det er vondt å høre for mange så er det nok bare Red Hat og Novell som kan klare en slik sertifisering på sine enterprise versjoner.

Poenget er jo å kunne boote opp preinstallert Linux på en ny Dell pc og all hardware virker. Supert. Geeks opponerer uansett og installerer sin egen variant. Så fort distroen "deres" kommer inn i varmen lager de en ny.

Nå spørs det bare om dette vil være noe vi kan glede oss over i Norge? Burde jo egentlig ikke være et problem, ettersom Dell pc'ne vi kjøper her på berget uansett skrus sammen og sendes direkte fra Irland.

ak

Årsaken til at jeg er litt negativ er at Dell i alle år har tilbudt Red Hat og SUSE på de dyre arbeidsstasjonene. Precision Mobile er så godt som identisk med Latitude. Den eneste vesentlige forskjellen jeg vet om er (firmware på) grafikkortet, som gir dårligere ytelse men OpenGL sertifisering.

Dermed er den eneste "nyheten" Optiplex, og det blir litt lite ;) De skal derimot ha applaus for å ha støttet Linux arbeidsstasjoner i over 5 år nå.

kaffetrakter

Uff, jeg applauderer ikke akkurat om dette koker bort i samme opplegget. Jeg vil ha tilgang til linux-distro under siden hvor man setter opp pc'n en skal kjøpe. Om de selger linux under spesialavtaler og da kun i USA hjelper meg faktisk ingenting....

terjejh

Jeg synes maskinvare-sertifisering for enkelte Linux distroer tross alt er en positiv begynnelse. Såvidt jeg skjønner er Dell i forhandlinger med flere distro-leverandører. At Novell er først ute, har nok sammenheng med at Dell og Novell har samarbeidet mht SLE på spesielt high-end servermodeller fra før.

Dell lar distro-leverandørene som har spesialkompetanse, stå for sertifiseringen. Jeg tror det har vært lignende for Windows ved at den "offisielle" versjonen av en driver blir sertifisert av Microsoft, mens leverandørene kommer med nyere versjoner som var uoffisiell i påvente av sertifisering. Så langt åpen kildekode drivere finnes fra maskinvareleverandørene, er det greitt nok. Den største hindringen er vel at det i flere tilfeller heller ikke finnes proprietære drivere for Linux.

At distro-leverandørene må ha litt igjen for arbeidet med sertifiseringen og konsentrerer seg om betalingsversjonene, har jeg også forståelse for. SLED 10 koster bare $50, mens Windows Vista Business/Ultimate til sammenligning koster $299/$399, et prisforhold på 1:6 eller 1:7

Dette er vel også ganske ekvivalent til at Sun som konkurrent til Novell og Redhat, ut fra ren strategi droppet JDS3/SLES og valgte å sertifisere sin servermaskinvare for den kommersielle(?) og supporterte Ubuntu versjonen fra Canonical.

Og om ikke gratisversjonen openSUSE supporteres offisielt av Novell, har det sine gode grunner. Dette er versjonen for entusiaster som er ute etter det meste eller nyeste av programvareversjoner, som kanskje ikke er særlig uttestet på godt og vondt. Imidlertid har jeg gode erfaringer med at feil som meldes inn på openSUSE i Novell's Bugzilla blir tatt hånd om og rettet relativt greitt. Når gratisutgaven blir herdnet og stabilisert, skal dette tross alt danne grunnlaget for neste betalingsversjon.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer