Sabayon 3.3

Sabayon 3.3 er ute ser ut til å være et interessant bekjentskap for de som ønsker en rett i koppen versjon av Linux. Distribusjonen kom med en ny versjon i dag som lover gode installasjonsegenskaper. Sabayon er basert på Gentoo og kommer med Linux 2.6.20, Xorg 7.2, Beryl 0.2.0, Gnome 2.16.2 og KDE 3.5.6.

Kanskje det aller mest interessante er at den kommer med proprietære drivere til grafikk og wifi. Med Beryl som standard og codecs for multimedia integrert kan kanskje denne distribusjonen bidra til økt utbredelse av Linux blant ihuga Microsoft fans og vanlige dødelige. Nedlastningsserverne går på høygir, så torrent-filene (x86 , x86-64 anbefales de neste par dagene.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

reefer77

Har akkurat oppgradert fra 3.26 på min nye IBM T60, og det er faktisk ytelsesforskjell du legger merke til. KDE og Beryl virker om mulig enda kjappere og responsive. Det er et nydelig OS, og passer perfekt til laptoper, der du gjerne vil at alt "bare skal virke".

4x4

Trur jammen eg på laste ned å teste. Laptopen trenge noe spenstigt :-)

omaha

Så her er vi: Denne distroen overgår igrunnen alle forventninger.

Distroen er nok beregnet på den typiske hjemmebruker tror jeg, og det er ikke nødvendigvis noen bakdel. Snarere tvert om!

Etter å ha strevd i noen uker med openSuse 10.2 ute å få opp wireless med Ndiswrapper og med utallige crash ved restart av X etter tilsynelatende smertefri installasjon av Nvidia's driver (via Yast og manuelt med rekompilering av kjernen), kan jeg nå konsentrere meg om å sette opp brukergrensesnitt og fase helt over fra XP.

Jeg har bortsett fra utprøving av andre alternativer holdt meg til SuSe / OpenSuse side 8.0, men det synes jeg nå blir vanskelig å rettferdigjøre videre (med forbehold om serverdrift etc).

Jeg kjører Sabayon med Beryl på en budsjett laptop - HP Pavillion DV 6185 EU med turion 64x2, broadcom wireless, nvidia 7200 go grafikk og 1g ram.

Så her er status kort tid etter installasjonen:

Broadcomm wireless oppe og går
Synaptics touchpad oppe og går
Lexmark E120n oppe og går med optradriver funnet i cups
Lyden er helt utmerket
Mybook ekstern hdd funnet
DVD kjører fint
Nvidia kjører uten problemer
Beryl satt opp for bruker og root i KDE og Gnome på under 30 min

Så hva gjenstår i mitt oppsett?

Pinnacle hybrid PCTV pro USB - skal visstnok la seg gjøre med vlc og manuelt oppsett - DVB skal funke sies det..
og tippekortet - må nok hente en driver fra buypass...
Jeg har ikke testet webcam - som jeg ikke bruker uansett.

Ellers har jeg ikke måttet laste ned noe fra Inet (jo det var den w32codec'en for obskure mediaformater) Ikke det at jeg har hatt bruk for den, men....

Denne distroen gjør det adskillig vanskeligere å argumentere for Microsoft OG Mac OSX....

Roberth

Hvordan funker denne distroen men gnome?

Dorian

Jeg installerte denne nylig, og syntes de har overdrevet litt når de valgte programmer de skulle legge ved. Den tar rett og slett for mye plass (De lager visst en versjon som passer på en cd også, tror jeg skal prøve den). Det er vel ingen som har bruk for både gnome, kde, E16 og fluxbox på samme pc. Heller ikke tre forskjellige musikkavspillere og to officepakker.
Men ser man bort ifra at de har lagt ved litt for mye tull, så virker dette som en trivelig og brukervennlig sak. Det meste virket uten noe knoting, til og med morsomme saker som beryl =) Bra livecd også, last ned og prøvekjør!

omaha

Sabayon fungerer utmerket med Gnome - JEG har ihvertfall ikke fått noen overraskelser.

Jeg har stortsett anvendt KDE tidligere men swapper mer permanent til Gnome med denne distroen.

omaha

Jeg er helt enig i at det er i meste laget. Sabayon har ikke etter det jeg kjenner til programhåndtering slik OpenSuse har med YAST (YAST er forøvrig langt fra feilfri og jeg mistenker YAST for å stå bak enkelte installasjonsproblemer i Suse).

For en som er ny i Linuxverdenen er det greit å kunne velge, og det har sine fordeler at det meste er der - motivasjonen er nok å la brukeren slippe installering fra internett - som kan være en bøyg om du er vant til .exe filer. Muligheten er jo stor for at de aller fleste brukerne finner noe de liker ihvertfall.

Rett i koppen - MED vann? ;o)

Den store fordelen er jo medfølgende drivere og kodeker etc. Vet ikke om Gentoo har slike løsninger som kan anvendes?

Dersom jeg styrte ønskebrønnen hadde det nok blitt endel avinstalleringer for min sin del. I mellomtiden nøyer jeg meg med å sensurere bort pakker jeg ikke bruker i menyene.

Forøvrig har jeg sett enkelte kommentarer rundt omkring der man spør seg om nytteverdien av Beryl.

Vel, jeg har bare brukt det et par dager, men ser klart nytten i å spre programmene - jeg greier meg rett og slett med en mindre skjerm enn jeg ellers har følt behov for. For en laptopbruker som meg er det uvurderlig.

acer

har prøvd denne distroen på mitt system hvor jeg har ata og sata disker.
I og for seg ikke noe spesielt, men hva denne distroen gjør er å tolke alle disker som sata. Her begynner problemene. Grub installeres, men den blir ikke riktig installert og jeg får ikke opp noe meny. Klarte å bruke Super Grub disk til å få opp menyen med linux boot valget, men ikke dual boot som fungerte. Fikk ikke denne til å funke med Linux, XP og vista. Reinstallerte Ubuntu og den fikset denne grub saken uten problemer.

omaha

Jeg har kommet i skade for å tro at Sabayon ikke har lignende pakkehåndtering som Suse's YAST.

Pakkene i Sabayon håndteres med portage - DET visste jeg jo ;o) - via et grafisk brukergrensesnitt som heter KUROO. Med KUROO holdes systemet oppdatert med nye versjoner, og man kan også initiere detaljert avhengighetskontroll i forhold til bibliotek osv.

KUROO tilhører KDEfamilien, men ettersom jeg såvidt har fått sett på det får detaljene evt komme senere.

Baddas

Lastet ned denne distroen og brente den ut på en DVD.
Alt funket "out of the box" Trådløst nettverk var en lek selv mot min wpa krypterte airport extreme.
Det eneste jeg registrerte var at mus padden virket noe nervøs og hoppende.
Har ikke installert enda pga lite disk plass, men regner med at det går bra å få orden på dette etter en installasjon.
Pent brukergrensesnitt synes jeg.

oysteiro

Vil bare si meg helt enig i det du sier om om denne distroen.
Sabayon er den mest fantastiske distribusjonen jeg noen gang har vært borti. Punktum finale.
I tillegg til alt det du nevner har Sabayon skrive/lese rettigheter til NTFS partisjoner
ut av boksen. Fikk hakeslepp da jeg for moro skyld prøvde å slette en fil på en av mine NTFS partisjoner
og det faktisk funket! Første gang jeg har opplevd dette, og tro meg, jeg har prøvd en del distroer gjennom årene.

Denne distroen kommer seriøst til å suse oppover mot toppen av lista på Distrowatch.com, ja den er så bra!

Gleder meg allerede til neste versjon kommer...

linuxfinn

Jeg gikk fra hardbarka windows bruker til linux for et par uker siden.uten og vite stort om linux i det hele tatt tenkte jeg at jeg ville ha en
utfordring og la inn ubuntu og falt for linux med en gang.
laptoppen min virker som om den sleit litt med ubuntu, (samme med Kubuntu)
men jeg ville ha linux ikke windows.

etter dette testa jeg sabayon 3.3 dvd og etter overaskende lite knot så bestemte bare hele greia til og fungere. ikkenoen feil eller noen ting.
jeg har testet en del linux verisioner i det siste og jeg synes sabayon er en flott pakke med masse nyttige ting. alle har nokk sine favoritter vill jeg tro. Sabayon slår høyest på lista mi ivertfall

cybercoin

Jaa, vi får prove då ;)
Driv å brenner ut live-cden no.

Sist eg prøvde Sabayon heit det RR64 og var bra, men ganske knotate og fullt av bugs (støtta i allefall ikkje mitt ATI-skjermkort godt). Men vi får se no då ;)

cybercoin

Då fekk eg testa det ;)
52899
Sabayon har verkeleg forbetra seg siden sine RR64 dagar!
Det kan godt hende denne distroen blir innstallert hos meg i nær framtid =)

jazzun4141

Pc'n er en ASUS A6J laptop med ATI Radeon X1600.
Har prøvd en mengde Linux-distroer, men det er kun Sabayon som har klart å sette opp grafikken riktig. De andre har jeg måttet installere tekstbasert og sette opp grafikkdriverne fra kommandolinje. (Ubuntu, Centos m.v.) Har har hatt noen merkelige feil på inntasting fra blåtann tastatur (DiNovo), men dette har rettet seg når jeg har logget av og på igjen. Kjører nå Sabayon 3.4f, og mange bugs er blitt rettet i denne versjonen.

Jazzun 4141

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer