Installasjon av Linux på maskiner levert med Vista

Selv om det kanskje blir bedre snart, så vil de fleste maskiner fremover bli levert med Microsoft Vista. Jeg mottok nylig en ny maskin og registrerte at alt som Apple gjør narr av i sine reklamer (Quicktime, YouTube) er sant, på toppen av det hele var også Symantec installert og spurte de samme spørsmålene en gang til. Men Mac OS X er ikke svaret, og det har kommet en forbedring i Vista som potensielle Linux brukere vil ha stort glede av: Partisjoneringsverktøyet kan nå raskt og enkelt krympe partisjoner, for å gjøre plass til Linux og andre operativsystemer.

Dette kunne man selvfølgelig også gjøre før, med tredjepartsprogramvare som Partition Magic, NTFS verktøyene og andre. Vista sitt verktøy var derimot langt raskere (5 sekunder), og det er forhåpentligvis mindre fare for at det oppstår feil, samt at det senker terskelen for nybegynnere. Hvis du er sikker på at du ikke trenger Vista, eller skal reinstallere likevel, kan du selvfølgelig droppe følgende og slette partisjonene under installasjon av Linux.

Husk å alltid sikkerhetskopiere viktige data før du endrer partisjoner og annet!

Slik får du brukt verktøyet, når du står i Vista:
Høyreklikk paa taskbaren, velg Properties
Start Menu -> Customize
System Administration -> Display on All Programs Menu
System Administration -> Computer Management
Velg Disk Management
Velg C:\ , høyreklikk, Shrink Volume. Reduser slik at du faar minst 20 Gb ledig. Hos meg foreslo Vista minimum 35Gb til C:\, uten at jeg vet hva dette tallet er basert på. Jeg forestilte meg egentlig 10 ;)

Slik så disken ut hos meg, før jeg begynte:
45 Mb FAT (verktøy for diagnose av maskinen)
10 Gb Recovery (D:\)
85 Gb OS (C:\)
2 Gb (ukjent)

Slik så disken ut hos meg etterpå, med Linux benevningen foran:
sda1: 45 Mb FAT
sda2: 10 Gb Recovery (D:\)
sda3: 35 Gb OS (C:\)
55 Gb ledig

Etter dette kan du sette inn CDen for Linux distribusjonen du ønsker å installere. Under installasjon bør du sjekk at partisjonene du vil beholde ovenfor (som vil være annerledes hos deg) ikke blir overskrevet. Eksempel: sda - sd , a , 1 betyr "scsi disk" (SATA går under SCSI i Linux), disk "a" (den første disken på første kontroller, "1" første partisjon. Du kan altså se partisjonene og diskene i Disk Manager verktøyet til Windows.

Jeg opprettet en extended partisjon på 55 Gb, i denne oprettet jeg to logisk partisjoner, en på 53 Gb og en på 2 Gb, som jeg brukte til henholdsvis / og swap.

For å få en tilsvarende oversikt i Linux tar du opp et terminal vindu og skriver, som root,
fidsk -l
(fdisk minus liten L)

I fedora må du bruke "/sbin/fdisk -l", og for å bli root må du enten skrive "su" først, og oppgi root sitt passord, eller sette "sudo" foran kommandoen og oppgi ditt eget passord.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Tredjepartsprogramvare som Partition Magic har jeg sett vært nevnt i flere sammenhenger her på forumet. Dette får meg til å undres om det bare er Suse Linux som har partisjoneringsverktøy integrert tilgjengelig, som del av den grafiske innstallasjonen (med YaST2) under formatteringen.

Bortsett fra for mange år, da jeg skulle legge inn inn min første Linux (RH 5) og brukte brukte DOS fdisk og Adaptec sitt gui verktøy for scsi disk på windows, har jeg siden brukt Windows verktøy bare for opprydding av diskfragmentering på godt brukte Windows filsystemer.

Siste gang i høst da jeg fikk ny Dell Xeon arbeidsstasjon på kontoret var XP forhåndsinstallert på hele disken. Under innstallasjonen av openSUSE, innskrenket jeg Windows partisjonen til et minimum med YaST (XP partisjonen ble også noe større enn jeg tenkte) og i tillegg slicet jeg opp disken i passende størrelser 'a 20 GB foruten swap. I dag har jeg innstallert 4 OS: XP, openSUSE 10.1, 10.2 samt Open Enterprise Server 2/SLES10 SP1 beta.

ak

Alle distribusjoner tiltenkt nybegynnere har gui, men ntfs verktøyene er ikke skuddsikre og jeg tenkte det var greit å gi folk en oversikt i et kjent miljø først.

Jeg hadde ihvertfall ikke kunnet si hva som var hva om jeg kun hadde sett disken i qtparted eller lignende, f.eks at d: lå før c: kan få kjedelige konsekvenser.

terjejh

Jeg mente først og fremst å utfylle artikkelen, som ellers absolutt er nyttig og aktuell i disse Vista-tider. Derfor oppfatter jeg også "kjent miljø" myntet på dem som kommer fra Windows verdenen. Men har man installert bare Linux OS etter årtusen-skiftet, kan det fort være omvendt .....

Vel, med gui mente jeg ikke kun en slags grafisk scrollbar som man drar på og forandrer antall MB størrelse på partisjonene. I YaST kan også vises og partisjoneres på sylinder-nr/antall nivå, og det vil ikke jeg si er nybegynnernivå. Har man Linux installert på forhånd, synes også jeg det er nyttig forhåndsinformasjon å sjekke med varianter av "sfdisk -uM -l" i en terminal først.

Som vel vanlig ved endring av partisjonsstørrelser, gir også YaST advarsel om at det skjer på eget ansvar og at man må ha backup i bakhånd. Jeg har ikke erfart å ha mistet noe, heller ikke på ntfs. Men det sier seg vel selv at ved for fulle partisjoner, øker risikoen. Jfr diskfragmentering allerede nevnt.

Lignende partisjonerings "gui" fantes (finnes) da også i SunOS5/Solaris, i hvertfall for ny partisjonering. Endring av størrelser husker jeg ikke at jeg noen gang prøvde der.

52290

Her vil jeg også nevne et annet moment; YaST finner og setter automatisk alltid rette monteringsnavn på eksisterende Windows filsystem ala /windows/C og /windows/D. Disse kan igjen enkelt sjekkes mht start og slutt sylindernummere og dermed rekkefølgen. Jeg synes å ha registrert rett mange spørsmål nettopp mht. behov for manuell etterkonfigurering av Windows filsystem/partisjoner i /etc/fstab, noe som tyder på at dette ikke er en selvfølge.

ak

Tildeler den faktisk c:\ - f:\ etter hva Windows har lagret i registryen, eller inkrementerer den stasjonsbokstaven? (enkel test: Midlertidig endre F: til G:)

Det ville ihvertfall vært pluss i forhold til Anaconda og Ubuntu, sistnevnte viste kun navn og størrelse, og jeg er rimelig sikker på at Anaconda ikke tildelte riktige stasjonsbokstaver sist jeg installerte FC6. Vanligvis ikke noe stort problem, men her kan faktisk de mer avanserte brukerne (vi som deler opp disken i like segmenter på 20Gb :) ) gå i fella, eller folk som ønsker å beholde Windows, men droppe recovery partisjonen.

terjejh

Er ikke sikker på hvordan du mente testen skulle utføres. Var det monteringspunktet du mente skulle endres fra F til G? Jeg avmonterte, endret navn og monterte igjen og det fungerte (som antatt), men jeg tror kanskje ikke det var det du mente.
Evt. mente du midlertid endring av stasjonsbokstaven i Windows selv (om det er mulig)? Men dette vil vel ikke kunne oppdages uten å boote openSUSE installasjonsdisken og gå inn i partisjoneringen på nytt. Når jeg på bildet startet YaST partisjonering som illustrasjon på et kjørende system, antar jeg den benytter det som allerede finnes satt opp i /etc/fstab fra installasjonen.

ak

Ok, jeg mente å endre det i Windows, og så boote til SUSE og sjekke hvordan Yast mener verden ser ut. Du har nok rett i at den leser det fra fstab etter installasjon.

Konkret eksempel ovenfor:
Jeg lurer på om Yast vil definere
sda2 - /windows/C
sda3 - /windows/D
(feil) eller om den har mulighet for å gjøre det riktig:
sda2 - /windows/D
sda3 - /windows/C

Problemet er uansett ikke Yast eller andre installasjonsmekanismer, det er partisjoneringen av maskinen som er hinsides all fornuft (muligens perfekt for Vista)

terjejh

Etter ørten omstarter, to testforsøk, endring og tilbakestilling er svaret:
YaST bruker nok inkrementell stasjonsangivelse for monteringspunkter uten å lese fra Windows registeret.

På min Win2k greidde jeg å finne ut at diskmgmt.mcs var verktøyet for å endre stasjonsbokstav. C:\ og D:\ (sistnevnte systemdisk) fikk jeg ikke lov å endre. Derimot fikk jeg endret E:\ til I:\ Dvs disken I:\ havnet sist på lista, bak DVD og CD drivene G:\ og H:\

Bootet så SuSE installasjons DVDen og drev fra ny installasjon til partisjoneringsdelen. Der fikk jeg bekreftet at /dev/hda6 fortsatt fikk monteringsnavnet /windows/E (og ikke I).

Konklusjonen er derfor at hvis man manuelt har endret stasjonsbetegnelsen i Windows, må man også gjøre tilsvarende editering i SuSE Linux. Om Vista har D:\ foran C:\, synes det som om manuell editering er nødvendig. Det siste vil jeg likevel tippe ganske fort blir ivaretatt automatisk ved Linux installasjonene.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer