ISO råkjør med høringsforslag for Microsoft OOXML standard

Sannhetens øyeblikk er kommet. Nå foreligger høringsforslaget til Microsofts Office Open XML filformater som ISO standard. LinuxMagasinet nr 2 April 2007 side 4 og 18 oppfordrer leserne til å bruke sine rettigheter til å kommentere det kommende høringsforslaget.

Generell informasjon om høringsforslaget foreligger nå på www.standard.no som følger:

Forslag: ISO/IEC DIS 29500 Eier: ISO/IEC
Saksbehandler: Bjørnhild Sæterøy Avdeling: IKT
Høringsfrist: 2007-06-26
Engelsk tittel: Information technology -- Office Open XML file formats
Norsk tittel:
(forslag) -
Komite: ISO/IEC/JTC 1/SC 34
Tilleggsinformasjon: Generell info (Spesifikk informasjon kan komme senere)
Høringsuttalelse: Gi din kommentar til høring

Vi oppfordrer alle interesserte til å kommentere forslaget. Høringer er siste mulighet for å gi kommentarer eller påpeke at et forslag strider mot norsk lovgivning, norske forskrifter eller norsk praksis. Tilbakemeldinger på høringsforslag vil gi de nasjonale komiteene grunnlag til å ta endelig stilling til forslag til standard, dette gjelder forslag til nasjonale så vel som forslag til europeiske og internasjonale standarder. I nasjonale tekniske komiteer deltar eksperter fra bransjen inklusive myndighetene. Komiteene deltar i utarbeidelsen av Norsk Standard og fungerer som norske referansegrupper for europeisk og internasjonalt standardiseringsarbeid. Europeisk standard (EN) fastsettes som nasjonal standard i alle land som er medlem i CEN. I Norge blir den fastsatt som Norsk Standard (NS-EN) og motstridende Norsk Standard trekkes tilbake. Europeisk teknisk spesifikasjon (CEN/TS) utgis som NSF-CEN/TS, men nasjonal standard kan fortsatt beholdes. Ved høring av forslag til Internasjonal standard (ISO) inviteres interesserte å ta stilling til om den bør fastsettes som Norsk Standard (NS-ISO) og den ansvarlige komiteen innstiller på den endelige avgjørelsen. Vi ber om å få synspunkter på om:

1. det finnes krav i standarden som avviker fra norske lover, offisiell norsk praksis eller forskrift;
2. det finnes krav i standarden som avviker fra norske forhold som får teknisk eller økonomisk betydning;
3. norsk oversettelse av tittel er entydig;
4. det er kommentarer til oversettelse/forslaget bør oversettes;
5. prCEN/TS eller ISO/DIS bør fastsettes som Norsk Standard.

Man må registrere seg som bruker for å logge inn på standard.no og kommentere høringsforslaget:
http://www.standard.no/hoeringer/show_doc.asp?id=254412

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

steinmb

Hehe du må ha Word instl. for å kunne kommentere. Du kan avslå uten kommentar, men skal du skrive noe må du laste ned en Word-mal som du skriver i og så kan du laste opp filen. Se Screenshot!
55086

--
Stein Magne

ak

Vet ikke om jeg skal le eller gråte, takk for at du påpekte det :)

kommers

Ugh.. hadde det ikke omhandlet et såpass teknisk tema, så hadde dette vært et ypperlig tips for Verdens Gangs (tidligere) artikkelserie "Heia Norge".

*dra seg i håret*

Vi får vel gjøre det beste ut av det og redigere .doc-malene med vår KOffice, OpenOffice.org eller hva man nå foretrekker og laste dem opp igjen med muligens brukket formatering.

Forhåpentligvis vil Standard Norge kunne ta alle de innsendte ødelagte kommentarmalene som et hint -- om de klarer å lese dem.

sturla

Hva betyr alt dette? Jeg har jo en slags formening om ISO standard og norsk standard, men er slett ikke kompetent til å komme med noen skikkelig god kommentar til dette. Kunne du Terje utdanne meg og sikkert mange andre her inne som ikke helt skjønner hva man snakker om her? Jeg skal bruke litt av natta (nattevakt og forhåpentligvis stille ;-) ) til å lese litt rundt dette. Men allikevel kunne det være litt greit om du tok deg tid til å forklare.

Jeg skjønner jo at dette med Microsofts Office Open XML format er viktig å engasjere seg i og jeg kunne godt tenke meg å komme med innspill så fort jeg har satt med skikkelig inn i saken. Men kunne det ikke være en idè om Linux1 som norges største nettforum for Linux og fri og eller åpen programvare samlet så hva vi mener i saken?" I såfall kunne du eller AK satt opp en kommentar som kunne representere "vårt" syn. Og med mulighet for oss andre til å uttale oss. Hvis det er mulig da?

tactus

Litt av utfordringen med denne saken er at det har liten praktisk betydning for sluttbrukere om MS Office Open XML blir en ISO standard eller ikke.

Det hele koker egentlig ned til om man ønsker ett ISO dokument format designet spesielt for MS Office i tillegg til Open Document formatet som allerede har blitt godkjent som en ISO standard imho.

terjejh

Man kan godt diskutere problemstillingene her, men først og fremst må nok hver enkelt vise interesse og engasjere seg selv i temaet. Personlig stiller jeg meg heller tvilende til 'en felles uttalelse, som fort kan virke mer som en kampanje fra en interessegruppe. Det kan være at mange kommentarer har større påvirkning enn 'en felles (jfr. tidligere Norsk Tipping). At en Word mal her må brukes for kommentarene, er jo et ekstra godt argument å hekte på og påvise, da det illustrerer uvitenhet hos Norsk Standard. Eller kanskje det ikke var meningen andre enn Office vennlige brukere og bedrifter skulle (kunne) komme med kommentarer?

Hele poenget er at det foreligger 'en vedtatt ISO standard, som definerer at formatet ODF er standarden for kontordokumenter. Det er helt uvanlig og spesielt, vil skape komplikasjoner og være kostnadsøkende om det kommer en annen ISO standard som definerer et annet format for det samme formålet. ODF standarden bør derfor være det åpne, produsentuavhengige formatet, som dokumenter skal publiseres i og utveksles i, og som alle kan bruke over flere systemer og plattformer, enten ved naturlig implementering eller ved konvertering.

Microsoft må gjerne bruke OOXML som sitt interne format for Office 2007, der det ene er et produkt av det andre. Det betenkelige er om OOXML uendret skal bli stemplet igjennom som ISO standard, uten at innsigelsene ble tatt til følge av første instans (ECMA). Så langt har 20 lands standardiseringsorganer påpekt motsetninger til andre ISO og IEC standarder. Så bundet som OOXML er til Microsoft Office over flere versjoner og deres merkverdigheter (og Windows bundet), vil det nærmest være som å tildele Microsoft et ISO stempel også på Office 2007 pakken, med den fordel og konkurransevridning det innebærer.

Med den utbredelsen Office har fra før og den markedsmakt som Microsoft besitter, vil vi som brukere med stor sannsynlighet fortsatt risikere at offentlige dokumenter blir å finnes begrenset publisert i et Microsoft Office format. OOXML vil tilsvarende bli det dominerende ISO utvekslingsformat, som vi andre må slite med og tilpasse oss til, jfr. Word malen ovenfor. De som publiserer kan dekke seg bak at de har tilfredsstilt at dokumentene er publisert i et ISO format.

Standarder skal ikke defineres eller spesifiseres av ett enkelt selskap som resultat av ett proprietært produkt som Office. Dette vil favorisere Microsoft og Office i forhold til andre leverandører og produkter, som ikke vil ha en sjanse. OOXML sies har et volum på 6000 sider spesifikasjon, sammenlignet med 800 sider for ODF. I tillegg er det nevnt at dokumentasjonen er uklar, ved at at det flere steder henvises til upubliserte grensesnitt slik som "gjør som i Word 97". Jfr. problemet og tvisten EU har med å få publisert entydige og klare spesifikasjoner fra Microsoft om deres grensesnitt, istedenfor å bli overlesset med dokumenter som tåkelegger mer enn de oppklarer.

Markedslere og monopolister har aldri brydd seg med å følge åpne standarder - de har oppnådd og beholder sin markedsmakt og konkurransefordel ved at andre leverandører må tilpasse seg deres produkter og formater. Enten lager de sine egne "proprietære standarder", forkludrer åpne standarder (jfr. IE og www) eller så forsinker utviklingen ved ikke å ta dem i bruk (jfr. Outlook og internasjonale tegn).

I tidligere tider var det da dominerende IBM ikke særlig bedre, mens IBM i dag fremstår som en forkjemper for åpenhet, herunder ved donasjoner av kildekode og ved å ta i bruk bl.a ODF. Før måtte andre maskinvarevareleverandører kunne kommunisere med IBMs grensesnitt, men det førte ikke at de ble kompatible med hverandre av den grunn. Tilsvarende må DAK leverandører som har interne filformat, streve med å kunne levere og utveksle filer mot det forlangte, men likevel upubliserte AutoCad DWG formatet eid av Autdesk, og uten at de dermed blir kompatible med hverandre. Slikt kan neppe heller rime med intensjonene i Konkurransetilsynets regler.

Pressemelding fra NUUG
ISO ignorerer innsigelser mot standardisering av Ecmas OOXML dokumentformat
http://wiki.nuug.no/pressemelding/200703-iso-dokumentstandard?highlight=%28pressemelding/

Wikipedia kritikk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML#Criticism

Comparison of OpenDocument and Office Open XML licensing
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_OpenDocument_and_Office_Open_XML_licensing

Office Open XML Fact Sheet
http://www.odfalliance.org/resources/OfficeOpenXMLFactSheet.pdf

TO

Dette er jo helt sykt, det skal jaggu meg ikke være enkelt å være imot.
Er disse folkene i www.standard.no norske eller utenlandske, uhildet eller kjøpt?

terjejh

Et veiskille hvis ISO godkjenning ikke oppnås?
http://digi.no/php/art.php?id=376341

terjejh

Ifølge artikkel i digi.no:

Røys vil foreslå at Adobe Acrobats PDF-format og ODF-formatet til OpenOffice blir standarder. Det nye formatet som brukes av Word i Office 2007 som heter Open XML blir ikke med som en anbefalt standard.

Dette er dog ikke noen umiddelbar katastrofe for Microsoft – av mange årsaker:

Etter hva digi.no forstår holder departementet døren åpen for Open XML og Office 2007 dersom formatet blir en åpen, internasjonal ISO-standard. Og det arbeidet er i full gang – med tung deltakelse fra Standard Norge, en organisasjon under Nærings- og handelsdepartementet.

Dessuten skal altså forslaget til katalog ut på høring og blir protestene massive, kan Røys snu.

Hele digi.no's artikkelen kan leses her.

terjejh

terjejh

M$ synes å må svelge noen sure piller, litt etter litt viker de etter for utviklingen:
http://digi.no/php/art.php?id=382661

terjejh

terjejh

terjejh

Siste frist å stemme i kveld, men vær rask om du skal rekke det. I morgen er det for sent å angre, hvis du ikke har benyttet anledningen til å avgi din stemme over høringsforslaget til Microsoft OpenXML som ennå en ny ISO standard for office dokumenter.

Jeg har nettopp stemt
"Anbefales IKKE med begrunnelse gitt i kommentar". Måtte registrere meg først for å logge inn hos Norsk standard:

Typisk vanskeliggjort var at en Word mal måtte nedlastes for å skrive inn kommentarer på engelsk! Den måtte jeg åpne med /usr/bin/oowriter
Deretter lagret jeg fila lokalt som Word doc format, browset og lastet den opp til Norsk standard. Husk å lagre kommentaren til slutt.

Her er mine kommentarer uten tid til å finpusse engelsken:

Comments:
I strongly do Not recommend Office Open XML file formats as just another ISO standard for office documents. Two ISO standards for the same type of documents really do prohibit a real standardizing and full compatibility. It's confusing and extra works and cost for users and enterprises to handle two ISO standards and two office formats. The current ISO Open Document Format (ODF) is quite sufficient to do the work. The open community multi-platform OpenOffice.org office suite and implementation available on the leading OS platforms Linux, MacOSX and Linux beside Solaris, has a lot of filters for most of the legacy office formats included Microsoft Office Word, Excell and other. There also is or becomes available plugins to convert to and read other formats like OpenXML and other. It is not reasonable that a dominant, single commersial vendor Microsoft can get an ISO standard for its single platform Microsoft Office for Windows. This is not a fair and real competition vs other vendors. Let users and enterprises keep and further get developed the current ISO ODF standard as the single ISO standard office document format for the future, so that every competiting vendor has to implement it to make their systems and applications compatible with it. This will secure a real office document standard for the future.

June, 26-2007
Terje J. Hanssen

terjejh

Her er et Whitepaper som drøfter dette. Konklusjonen er at det foreliggende standardforslaget til OOXML vanskelig kan implementeres av andre leverandører (enn Microsoft selv), pga applikasjons(Office)spesifikke ting i OOXML, patenter fra Microsoft og tekniske barrierer i OOXML implementeringen
http://holloway.co.nz/can-other-vendors-implement-ooxml.pdf

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer