Diskriminering av Mac og Linux-brukere på nett

I kveld sender NRK et innslag i programmet FBI omkring diskriminering av Mac og Linux-brukere på Internett. Programmet tar opp problemene Mac og Linux-brukere ofte opplever når de prøver å bruke nett-tjenestene til TV2, Norsk Tipping etc. FBI var tilstede ved forrige MacPizza og intervjuet flere Mac1-brukere til kveldens program.

FBIs innslag følger Ken Åstrøm fra Kristiandsand som byttet ut PCen sin med en Mac og dermed har blitt låst ute fra TV2s nett-tv. Ken var tidligere abonnent på TV2s nett-tv, men nå får han ikke lenger sett bortekampene til favorittlaget sitt Start via TV2s tjenester.

TV2s nett-tv-løsninger baserer seg på en properitær og lukket standard utviklet av Microsoft. TV2s valg av denne Microsoft-baserte løsningen gjør det svært vanskelig for Mac og Linux-brukere å benytte seg av TV2s nett-tv.

Dessverre ser ikke TV2 dette som noe problem og Gunnar Stavrum som er administrerende direktør i TV2 Interaktiv uttaler til NRK at de ikke føler seg forpliktet til å å lage nettsider for alle tenkelige nettlesere, men fokuserer på de store som har mange brukere. TV2 opptrer unødvendig arrogant overfor Mac og Linux-brukere og ser ikke dette som et problem.

Torgeir Wather i Forbrukerrådet er ikke enig og mener dette er unødvendig diskriminering.

- Det bør være fullt mulig å tilby løsninger som fungerer for alle uavhengig av hva slags datamaskin man har kjøpt seg. Vi forventer å kunne ringe hvem vi vil uansett hvilken telefon vi har. Slik bør det også være på internett, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet til NRK.

FBI sendes på NRK1 klokken 1930 i kveld.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

05t3k4k3

d må e sjå

saxin

terjejh

Jeg så programmet og ble faktisk positivt overrasket over at det var såpass bra, og det at også Linux ble nevnt i tillegg til Mac. Ut fra annonseringen av innslaget i forrige uke å bedømme, fikk jeg inntrykk av at det bare ville dreie seg om Windows og Mac. Derfor mitt tidligere innlegg i forumet her tidligere.

Både TV2 og NRK hevdet i intervjuet at de allerede har veiledninger til eller arbeider med løsninger som etter sigende skal fungere på både Mac og Linux. Om dette er brukbart, vet kanskje andre her som har prøvd bedre enn meg(?) Norsk Tipping lovet å ha en løsning klar i løpet av inneværende år eller ut i neste år.

ak

TV2 lyver litt. Poenget er at innhold med DRM ikke kan spilles av med Flip4mac, som de riktignok linker til. Og svært mye av innholdet er det DRM på.

vega77

hvorfor er egentlig norsk tipping tatt med i denne saken.
Meg bekjent funker det jo ihvertfall på linux.
usikker på status med mac riktignok.....

sturla

Problemene omkring dette spenner over altfor mye til at NRK gjennom et 10-15 minutters innslag vil klare å gi et riktig bilde. Men det er viktig at det settes søkelys og at folk får øynene opp for at det finnes alternativer til MS. Og at disse alternativene diskrimineres. Så får det heller være at FBI ikke klarer å komme helt i dybden av problematikken. Kanskje ved en senere at vil NRK grave dypere. Det er lov å håpe.

spacefly

Da du som bruker Linux eller Mac ønsker å se en film får du denne beskjeden opp, og den svidde noe sinnsykt. http://www.sf-anytime.com/?mediaId=1858

rocknrolf77

Hadde vært fint om nrk kunne tatt kontakt med f.eks linpro, Knut Yrvin i skolelinux eller noen andre med god linux kompentanse for å få litt hjelp med å forstå problemet litt bedre angående linux. Fikk opp 11 treff på knut yrvin på nrk.no så jeg lurer på hvorfor de ikke har klart å skaffe litt mer info om linux i fbi.

ak

Den veien burde ikke være lang. Linpro er involvert i driften av NRK.no, eller var det ihvertfall tidligere.

Men det handler jo egentlig ikke om kompetanse på Linux. Det handler om å forstå at hvis man legger irriterende DRM løsninger på internett så vil folk i stedet rippe og dristribuere innholdet selv. Spesielt hvis folk venner seg til HDTV, noe disse sidene neppe vil tilby.

Det er jo ikke verre enn å legge en drøss med f.eks. Theora filer i et directory.

olear

VC-1 (WMV) er dokumentert og åpen nok til at den ble inkludert i FFMpeg i 2006, så vi har native støtte for WMV. Nå skal det også sies at det finnes ikke så mange gode løsninger på streaming, er for det meste WMV og FLV det går i. Som begge fungerer bra i Linux.

Eneste som kan hindre avspilling er DRM.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer