Dell skal kjøpe SUSE lisenser fra Microsoft

Novell har sendt ut en pressemelding om at Dell skal begynne å kjøpe SUSE Enterprise Linux lisenser fra Microsoft. Avtalen kommer på hælen av at Dell har valgt Ubuntu, i et forsøk på å selge maskiner til brukere som er interessert i Linux.

Meldingen er relativt forvirrende fordi Dell har solgt SUSE Enterprise Linux på arbeidsstasjoner og servere i mange år, og det fremkommer ikke hvilke konsekvenser, om noen, avtalen vil få for sluttbrukere. Det fremheves at lisensene nå vil gå via Microsoft, istedet for direkte fra Novell, men det vil neppe merkes. Det ville vært mer interessant å vite om SUSE Enterprise Linux vil bli tilbudt på de samme modellene som skal leveres med Ubuntu.

Microsoft sier de har solgt over 40 000 lisenser til firmaer som Walmart. Lisensene innebærer at firmaene ikke vil bli saksøkt for patenter som Microsoft påstår misligholdes av Linux, men som Microsoft ikke vil spesifisere. Red Hat, på sin side, tilbyr en forsikring mot søksmål som så langt aldri har vært i bruk.

Pressemeldingen er også dekket av BusinessWeek.com.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

tactus

This move is a huge success for the industry and, more specifically, for customers who haven’t purchased Linux through Dell and who want to migrate to SUSE Linux Enterprise Server for the IP assurance and interoperability benefits.

IP assurance høres veldig Sopranos ut. OTOH så er det tydelig at Novell tolker avtalen med Dell som ett tegn om at avtalen mellom Novell og MS virkelig er det markedet etterspør. Mulig store bedrifter ønsker sertifiseringer foran søksmålsforsikringer?

ak

På en måte skjønner jeg dem, på en annen side: Hvis Microsoft kan saksøke Linux brukere, da må det vel finnes en rekke andre (uten å nevne SCO) som også kan gjøre det? Microsoft ble jo selv nylig offer for et høyst tvilsomt plugin patent.

I så måte kan forsikringen til Red Hat være bedre, men om den fungerer mot noe på størrelse med Microsoft er høyst usikkert.

Enda en grunn til å bli kvitt ePatents.

Mithrandir

Det er helt utrolig hvordan disse selskapene helt for seg selv driver å forandrer alt.
Jeg må si at jeg er UTROLIG skuffet over Novell.
Hvordan Microsoft skal selge "lisenser" til et produkt de ikke har noe med å utvikle eller implementer er bare helt utrolig, men at Novell går med på dette er desto mer urovekkende.
Denne avtale kan virkelig skade linux-miljøet hvis Microsoft noen gang greier å håndheve alle påstandene sine om at linux har stjålet fra dem.
Tenk dere verste scenario!?!

------Famouse Last Words------
-Are you sure the power is off?
-Hey, watch this!
-I've seen this done on TV.
-What does this button do?
-No Tony I don't have your money.

Roberth

Brukere av GNU/Linux kan ikke bli saksøkt av Microsoft, pga. da strider Microsoft mot GPL noe som fører til at brukeren som blir saksøkt av Microsoft har et godt grunnlag for å saksøke Microsoft, Microsoft sitter bare med retten til å saksøke distributøren som distribuerer dette produktet som bryter patenter og lisenser.

terjejh

Hm.......mistenkelig avtale som kunder og partnere av Novell og Microsoft omfavner og innlater seg på uten skrupler. Om det ikke er juridisk lovstridig, så er det i hvertfall moralsk helt forkastelig.
Microsoft har også fått solgt 40000 av de 75000 SLES lisensene de kjøpte av Novell for $240 mill, til kunder i blandede miljøer som vil ha kryssplattform kompatibilitet og med Novell support. Dette kan neppe være bra for utbredelsen og aksepten av Linux.
Hadde det bare ikke vært for at Dell nylig også inngikk avtale om å levere Ubuntu på desktopper, så skulle det jamen blitt full boikott av Dell også. Eller var det nettopp derfor Dell bevisst valgte Ubuntu først........?

ak

Etter å ha sovet på det tror jeg at det bare er et publisitetsstunt, jeg regnet egentlig med at det kom til å være flere opplysninger tilgjengelig i dag. Who knows.

terjejh

Her er da noe konkret/avklaringer av interesse
http://www.idg.se/2.1085/1.106908

Eddy

fyfaen dette blir får teit. hvorfor i alle dager skal microsoft selle lisencs får linux.

kattemann

En deltaker på Groklaw sa at

Microsoft + Novell + Dell = Microsoft :-)

Jeg for min del har droppet SUSE og lagt inn Kubuntu.

adder1972

"Microsoft sier de har solgt over 40 000 lisenser til firmaer som Walmart. Lisensene innebærer at firmaene ikke vil bli saksøkt for patenter som Microsoft påstår misligholdes av Linux, men som Microsoft ikke vil spesifisere."

Dette kalles mafiavirksomhet på norsk!

terjejh

terjejh

Moderne Linux matematikk
1+1+1=1

ak

Det er gruppe teori, r^3 med * og + om hverandre ;)

Evil + [anything] = Evil

Evil + [anything] + [anything] = (Evil + [anything]) + [anything] = (Evil) + [anything] = Evil

Microsoft = Evil

jonny_nodev_org

Helt enig..

Hva F*** skal M$ med å selge lisenser for Novell etter?!
og som nevnt i tidligere inlegg: Hva F*** er det som gjør at Novell gidder å være med på dette styret ?!

Hadde M$ dratt til HELVETE (rettere sagt /dev/null), vil jeg anta at vi hadde levd i en _mye_ bedre verden ;)

--
Respect, and support the OpenSource movement :
- You'll be the hackers best friend.
Disrespecting, and/or steaing OpenSource code for use in commercial software :
- Se u in /dev/null ! or, no... there isn't anything left of u :D

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer