Santa Rosa-lansering rett om hjørnet

Storlanseringen av Intels nye generasjon maskinvareplattform for bærbare, som har hatt kodenavn "Santa Rosa", er ventelig rett om hjørnet. Offisielt fra Intel er det sagt lansering i 2. kvartal, uoffisielt sier de fleste mai måned, mens noen lekkasjer hevder allerede i morgen 9. mai.

Det offisielle navnet sies vil bli "Centrino Pro" for bedriftsmaskiner og "Centrino Duo" for konsumentmaskiner. De refereres til som fjerde generasjon Centrino plattform. De tekniske detaljene er allerede omtalt og vil bli behørig beskrevet ved lanseringen. Her nevnes bare at ytelsen skal bli bedre, oppstarttiden kortere, noe lavere batteriforbruk, betydelig bedre innebygget grafikk/video og innebygget trådløs kommunikasjon. Centrino Pro/Duo antas derfor også vil bli en mer aktuell høyytelses plattform for grafikk, video og spill, enn det som hittil har vært tilfelle, eks. HP link nedenfor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Centrino#Santa_Rosa_platform_.282007.29

Flere av de nye Centrino Pro/Duo bærbare modeller som ventes lansert samtidig, er enten allerede annonsert eller lekket på nettet. Her gjøres en opplisting av de mest kjente leverandørene og linker til modellene som er funnet:

HP
HP
HP
HP Blu-ray HD DVD combo drive

Dell
Dell
Dell
Dell

ASUS
ASUS

Fujitsu

Lenovo
Lenovo

Samsung

Sony

En tidlig test/omtale av Santa Rosa på nettet

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Det sentrale for Linux brukere er vel om Linux er støttet på den nye plattformen. Dette spørsmålet ble tatt opp og kommentert etter en artikkel om emnet i dagens digi.no, hvorfra følgende er sakset:

Intel har eksplisitt policy på å levere drivere for linux.
Grafikkbiten er støttet i 2.0.0 driveren for Xorg.
SATA er AHCI, så jeg antar støttet.
GbE er støttet
Wireless (4965AGN kommer "Mid-Q2 2007")
turbo-memory?
http://www.intel.com/support/wireless/wlan/sb/CS-025330.htm
http://intellinuxgraphics.org/
http://oss.intel.com/en-us/
--------------
Uten å finne det igjen nå, leste jeg på nettet et sted spekulasjoner om hvorvidt Intel ville frigjøre driverkoden (trolig for trådløskortet). Kanskje ville de slippe en lukket (binær, proprietær) driver i første omgang for ikke å vise konkurrentene alle kort, for så å samarbeide med åpen-kildekode-miljøet om en fri driver (sml. NVidia).

Og om Centrino Pro/Duo-lanseringen egentlig har gått av stabelen, synes noe uklart. Det har vært merkelig lite blest enda, kun et par artikler er oppdaget, som kanskje også ligger litt i forkant(?)

RegHardware.com
hardware.no

EDIT:
Jo, lanseringen er bekreftet i The Wall Street Journal, the Inquirer og News.com
Det meldes om at den nye Centrino plattformen er valgt for mer enn 230 nye bærbare!

endrre

Synes dette passet fint inn med dells planer om å slippe maskiner med linux, om de da velger å integrere chipsettet i maskinene. Hvis det skjer betyr det topp maskiner som passer fint inn med en åpen maskinvareplatform.

terjejh

Dell her landet starter forsiktig med et par forretningsmodeller
Latitude D830/D630.

Om disse vil komme med Linux, gjenstår å se. I utgangspunktet er de ikke er såkalte konsumentmodeller.
Så langt er det ikke annet å se enn "Ekte Windows Vista el. XP (inkl. i prisen)" på Dells norske side, så langt øyet rekker......

terjejh

Intel har nettop lansert sin nye, "ekstreme spillprosessor" X7800 for bærbare. Klokkefrekvensen er 2,6 GHz (uten sperre for overklokking) og med 4MB L2-cacheminne samt med spesifikk mobil energisparingsegenskaper. Tilgjengelighet i løpet av et par uker på de første bærbare. For neste år er like godt annonsert også en 4-kjerners, strømbesparende prosessorer for bærbare.

Utover dette, ventes med spenning på Intels lansering av et forventet åpen kildekodeprosjekt for enklere og optimalt å kunne få utnyttet flerkjerne-prosessorer.

X7800 kan være årsaken til at leverandører av store gametopper har ventet med Santa Rosa plattformen, som til nå har vært tatt i bruk i relativt mindre bærbare. Men nå kan de store spill og multimediamaskinene også komme basert på Santa Rosa.

http://www.idg.se/2.1085/1.114806
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3832

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer