Intel hjelper Linux-brukere å øke batteritiden

Det er en kjent sak at folk ofte ikke får like god batteritid på bærbare PC-er med Linux sammenlignet med Windows og Mac OS. Dette problemet hjelper nå Intel Linux-brukere med. De har laget et program kalt PowerTOP som samler informasjon på bærbare maskiner med Intel-maskinvare og viser hvordan maskinen din klarer seg med tanke på strømsparing.

En rekke programmer, som Firefox, Evolution og Gaim har allerede blitt modifisert av Intel for å være mer strømsparingsvennlige, og det er ventet at disse programfiksene etter hvert vil bli plukket opp av programmenes utviklere eller av Linux-distribusjonene slik at alle for glede av dette.

Linux versjon 2.6.21 introduserte en funksjon kalt tikkfri inaktivitet («tickless idle») som hindrer at Linux-kjernen vekker prosessoren hvert millisekund for bruk i tidstelling. Dette har et stort strømsparingspotensial, men mye av dette blir bortkastet hvis programmer selv vekker prosessoren uten at det er nødvendig. Her kommer PowerTOP inn i bildet. PowerTOP viser nemlig hvilke programmer og tråder som vekker prosessoren samt hvor stor del av tiden prosessoren bruker i de forskjellige strømsparingsmodusene. Dette gjør at utviklere og Linux-distributører kan finne ut hvilke programmer som må modifiseres for å øke batterilevetiden på bærbare maskiner, noe som vil føre til at Linux-brukere på disse maskinene går en lysere fremtid i møte. Intel-ingeniørene som har brukt dette verktøyet kan melde om opptil tre timers økt batteritid (fra fire til sju timer)!

Skjermbilde: (trykk for stor versjon)
65198

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Moldarin

Det er ment å hjelpe utviklere, å ikke forbrukere sant? Jeg forsto ikke helt om det var ment til forbrukere som vil optimalisere eller til uviklere som vil optimalisere.

ehh

Korrekt. Den hjelper bare å identifisere hvilke programmer som vekker prosessoren og hvor i programmene dette skjer. Ikke så nyttig for hvermansen, men for de som kan programmere kan dette programmet hjelpe til å finne «syndere».

Resultatet er at vi alle sakte men sikkert får oppdateringer som forlenger batteritiden på de bærbare maskinene våre. :-)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer