Microsoft begynner å slå på patent-stortromma

Fortune skriver at Microsoft har løftet på sløret og nå påstår at de har 235 patenter som benyttes ulovlig av fri programvare. Minst 42 av disse skal ligge i selve Linux, 65 er relatert til grafiske brukergrensesnitt, OpenOffice.org tilskrives 45 og epostprogrammer 15. De resterende 68 er spredt på forskjellige programmer.

Først må man spørre seg om Microsoft er seriøse, eller om dette er tomme trusler? Dessverre kan det se ut som om svaret er ja. De har tidligere sponset SCO sin kampanje mot Linux, ved å investere i selskapet gjennom BayStar Capital, og Microsoft er i disse dager under stort press. Google fosser frem på nye markeder og Apple selger stadig mer, Linux drifter allerede en stor del av servermarkedet og samler stadig støtte.

Selv Fortune artikkelen fokuserer på en del av dette, og nå som tallet har blitt offentliggjort må man regne med at en del aksjeholdere i Microsoft vil se valuta for patentene sine. PredictWallStreet viser at 90.9% av deltagerne tror at Microsoft sin kurs vil gå opp i morgen.

GPL (versjon 2) er heldigvis, mye takket være Richar Stallman, designet på en måte som umuliggjør det for Linux selskaper å kreve betaling for patenter i koden de distribuerer. Dermed må Microsoft eventuelt saksøke ett og ett firma, det er eksempelvis ikke mulig å gjøre Red Hat til en lisensformidler. Avtalen med Novell sniker seg utenom fordi Microsoft kun har garantert å ikke saksøke disse brukerne individuelt.

Dette gjør det umiddelbart lite sannsynlig at andre enn de største aktørene i Norge ville blitt berørt, men det kan uansett få konsekvenser for prosjektene vi er avhengige av.

Hva er noen av de mulige konsekvensene, hvis Microsoft velger å handle?

1) Microsoft begynner å saksøke firmaer som aktivt bruker Linux, krever erstatning eller beskyttelsespenger. Firmaene kan enten velge å betale en rabbatert sum uten å snakke høyt om det, noe Microsoft påstår at flere har gjort siden 2004. Alternativt kan slike rettssaker, akkurat som SCO mot IBM, versere i rettssystemet i en årrekke.

2) Microsoft blir tvunget til å offentliggjøre patentene det dreier seg om. De aller fleste av disse kan, med stor sannsynlighet, omgåes eller vises å være ugyldige. Det har alltid vært Linus' strategi at utviklere ikke skulle sjekke hva som var patentert, for straffen for å bryte et patent man ikke visste om er, naturlig nok, ikke nevneverdig. En slik offentliggjøring vil føre til at man setter et kritisk lys på disse patentene, og det vil sikkert være mulig å grave frem dokumentasjon på "prior art" for svært mange av de.

3) I USA, som i mange sammenhenger er det eneste markedet som er interessant for slike aktører, har det aldri vært en rettsak som lovfester patenter på programvare. Det har aldri vært mulig å patentere mattematiske formler, som programvare i bunn og grunn er, men man viste på et tidspunkt at programvare kunne tilsvare maskineri som var patenterbart. For kort tid siden slo en dom, uten tvil og uten sidestykke, fast at patenter var blitt gitt alt for løst de siste tiårene.

Hvis Microsoft går hardt til verks kan det føre til at man får en ny definisjon på hva som er patenterbart eller ikke, og det er ekstremt lite sannsynlig at en slik dom vil være bedre for Microsoft enn dagens ukritiske tolkning.

4) GPL versjon 3 redder GPL versjon 2. Den neste versjonen, som sannsynligvis bli bli tatt i bruk i juli eller august, vil kreve at alle som distribuerer programvaren frasier seg alle rettigheter til å saksøke brukere av fri programvare. Gjennom salget av kuponger for Novell har Microsoft blitt en Linux distributør, og dersom de fortsetter å distribuere programvare for Novell etter at GPLv3 kode lander i Novell så vil dette også berøre dem.

Alternativt kan Novell avstå fra å ta inn kode som er skrevet under den nye lisensen, men det vil sannsynligvis ikke være en fruktbar forretningsmodell.

5) Etter at jeg la artikkelen ut på forsiden kom jeg på at IBM og en rekke andre har samlet patenter i en allianse med mål å forsvare Linux. Det kan derfor tenkes at disse patentene vil bli brukt mot Microsoft, og at det ender i et forlik der ingen av patentene håndheves. Dette nevnes også i Fortune artikkelen.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Til pkt 4) "Kuponger" (bonger, sertifikater eller lisenser) kan altså forhindre innkreving av nye mafiapenger.
Dvs. "Aldri så galt at det ikke er godt for noe" ;)

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2007/05/28/100033867/

Hippokrates

Det foregår nå en frisk diskusjon her om flere er interessert - og ikke har sett det allerede:

http://yro.slashdot.org/yro/07/05/14/0018242.shtml

Helge

sturla

Hva er det med folka i MS? Får de aldri nok? De sitter med en stor dele av kaka på server siden, og nesten hele kaka når det gjelder personlige datamaskiner. Når skal nok bli nok! Får bare mer lyst til å slette Windows partisjonen min for hver dag som går. Snakk om blod-igler!

terjejh

Jeg tror Linux-miljøet skal ha is i magen og ikke være så på tå-hev overfor Microsofts kronisk-lignende utspill både i tid og utide. De er rett og slett ikke verdt all oppmerksomhet, spalteplass og forbruk av energi, som de klarer å generere.

Utspillet nå ligner jo umiskjennelig på tidligere utspill allerede i 2004, noe som ble grundig tilbakevist allerede den gangen
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1729908,00.asp

Microsoft har nå for første gang fått føle at (med)vinden er i ferd med å løye eller endog snu, og at det plutselig butter imot både for Windows og melkekua Office. At lille Norge og andre land går inn for åpne dokumentformat om dagen er viktig for oss og som signal utad. Men hvis California blir den neste staten som følger Massachusetts i å gå inn for åpne XML dokumentformat, da kan det bli vendepunktet som får Microsofts Office hegemoni til å rakne.

Og når brukerne ikke lenger er avhengige av MS Office, så er de på mange måter heller ikke avhengig av Windows osv. Det vil komme og burde allerede ha vært et ubøyelig krav til det offentlige, om ikke å kaste bort skattepengene på Office-lisenser, når de kan bruke OpenOffice gratis. Office monopolsituasjonen har vart helt siden Word Perfect ble nedkjempet; hvor lenge siden er forresten det?
http://www.desktoplinux.com/news/NS3446288416.html

sturla

Tenk om Norge og andre stater hadde gått inn med penger til prosjekter som OO.org. Ja, jeg vet at OpenOffice kommer fra Sun, og at koden etterhvert kan havne i StarOffice, den komersielle varianten. Men OO.org er allikevel OSS. Og hva hadde vel vært bedre anvendte penger? Oo.org kunne blitt en kanon office pakke, med alle de tillegg det offentlige Norge kunne trenge. Til en pris man kunne bestemme selv, og langt lavere enn hva man må ut med for å kjøre MS office.

EDIT: Ikke det at openoffice ikke er bra i dag da :-)

terjejh

Vi bidrar vel noe allerede gjennom språkprosjektet og stiftelsen
«Åpne kontorprogram på norsk»
som oversetter OOo til norsk og til nynorsk. Som kjent annonserte de også nylig et eget brukerforum for OOo.

Hver og en av oss kan bidra med bugrapporing og forbedringsforslag gjennom aktiv bruk av OOo, og ved å bruke mer tid på å lære oss å anvende OOo til nye, og litt mer krevende oppgavetyper. Selv har jeg planer om å anvende OOo til redigering/utvikling av en lokal trykksakproduksjon (i et samarbeidsprosjekt).

Angående Sun/StarOffice/OpenOffice så er det selvsagt vekselvirkning begge veier. Men jeg tror fortsatt Sun drar det tunge lasset med ressurser og personell til OpenOffice utviklingen. Fra en tidligere artikkel fra 2005 ved innledningen til 2.0 versjonen, framgår at Sun har 100 utviklere på prosjektet (sikkert StarOffice+OpenOffice), andre hoveaktører var Redhat og Novell (Novell selv oppgir de har 10 utviklere på OpenOffice). I artikkelen framgår at OOo teamet har lagt press på IBM for å få dem til å donere utviklere til OOo, i og med at IBM anvender og selger OOo teknologi i sitt Lotus Workplace.

Og så har vi jo ODF alliansen som ble dannet og fikk igjennom ODF som ISO standard for åpne dokumentformat.

terjejh

Utdrag fra digi.no

Open Invention Network (OIN)
I 2005 ble det opprettet et eget selskap, Open Invention Network (OIN), som har mottatt investeringer fra IBM, NEC, Novell, Philips, Red Hat og Sony.

OIN presenterer seg slik:

– OIN er et selskap som samler på åndsverk. Det ble dannet for å fremme Linux ved å bruke patenter til å skape et samarbeidsmiljø… OIN forfiner en modell for åndsverk slik at viktige patenter deles åpent i et samarbeidsmiljø. Patenter som eies av OIN er gratis tilgjengelig for ethvert selskap, institusjon eller individ som går med på å ikke håndheve sine patenter mot Linux.

Toppsjef Jerry Rosenthal i OIN sier til Associated Press at de har samlet et stort antall patenter, og at dersom Microsoft går til sak mot utviklere eller brukere av åpen kildekode, vil de straks gå til motangrep.

– Vi mener det er svært sannsynlig at Microsoft krenker noen av våre patenter, sier Rosenthal.

Spørsmålet er om ikke Microsoft allerede kan ha trådt for langt. Free Software Foundation har ferdigstilt et nytt utkast til åpen kildekodelisens, der det heter at den som distribuerer kode derved oppgir ethvert patentkrav. Under avtalen med Novell, distribuerer Microsoft koden til Suse Linux. Kommer Linux under den nye lisensen, GPLv3, vil nok en mulig front i en eventuell krig være åpen.

Linux-folket er med andre ord godt rustet, skulle patenthelvetet brake løs. De håper nok de også å unngå det, og fortsette med fredelig sameksistens og mer kommersiell konkurranse.

olear

Jeg liker rett og slett ikke OpenOffice, den er stor, tung og treig. Den blir heller ikke bedre med versjonene, her er siste versjon treeeeig. En komplett rewrite er det eneste som kan redde den.

Synes at fokus kan rettes mot de andre løsningene vi har. Hvorfor ikke støtte Abiword/Gnumeric eller KOffice?

iceman73

...ikke bare rett og slett fjern Windows-partisjonen din? Jeg gjorde dette for 3-4 år siden, og har ikke angret et sekund på det...

Eneste grunn til å ha Windows er om man gamer... og det kan man jo gjøre på PS3'en sin ;)

terjejh

Her en oppdatert kommentar fra Louis Suarez-Potts, som er en av de mange frivillige som jobber med OpenOffice.
ComputerWorld

morphir

Jeg må si meg enig, men har du maskinkraften så går det greit.

Nå kjører jeg selv ubuntu + open office. Men når jeg sammenligner ubuntu+OO med f.eks. xubuntu+abiword og gnumeric, så er det stor forskjell i ytelse. Xubuntu+abi+gnumeric er lynkjapp og dels mer behagelig å jobbe med. Angående rewrite, så tror jeg og det må vurderes nå eller en gang i framtiden. OO virker og vokse litt for raskt, og er blitt(?) bloat. Abi og gnu virker ikke å ta sjumilssteg, men tar små dog sikre steg mot å bli en bunnsolid office pakke.

Dessuten begynner jeg å se en generell tendens til at linux desktop begynner å bli mer krevende. Beryl/compiz har nok en del skyld i dette. Men kravet til at linux desktop skal bli brukervennelig og innhholdsrik går desverre på bekostning av kodens kvalitet. Så det satses på at brukerne oppgraderer til kraftigere hardware for å holde med i bleeding edge svingen, i stedet for å optimalisere koden. Dette er heldigvis ikke sant i alle prosjekter.

kaffetrakter

Detta er jo gammalt nytt i nyinnpakning. Kalles FUD
http://en.wikipedia.org/wiki/Fear%2C_uncertainty_and_doubt

At MS begynner å bruke FUD må sees som et tegn på at de føler seg pressa.

Moldarin

Merk at Microsoft ikke går til saksmål mot noen som helst. De bare påpeker at de har patentene. En annen ting som er verdt å få med seg er at ved alle lignende søkøsmål tidligere har åpen kildekodesiden funnet.

terjejh

TO

>De bare påpeker at de har ...
Analogt med: Jeg har flagg med hodeskalle, sverd og pistol - jeg vil ha alle penga dine. Hei-og-hå ...

geirendre

I dette interjuet prøver Bill Hilf å berolige de som så for seg et ras av søksmål fra MS....
http://www.infoworld.com/article/07/05/17/microsoft-wont-sue-over-Linux_1.html

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer