Skolelinux 3.0 "Terra" er utgitt!

Så var endelig Skolelinux 3.0 er klar. Denne utgivelsen av Skolelinux er gjort gjennom utrettelig samarbeid på tvers av landegrenser og med omfattende støtte fra regionale og nasjonale prosjekter i Tyskland, Spania, Frankrike og Norge. Skolelinux-prosjektet er internasjonalt nå en del av Debian under navnet DebianEdu. Flere prosjekter i en rekke land gir nå ut tilleggsfunksjonalitet for lokal bruk av Skolelinux. Skolelinux støtter nå mer enn 50 språk.

Hva er så nytt i Skolelinux 3.0?
Det er nå full støtte for tynnklienter, lavkaloriklienter og bærbare. Med lavkaloriklienter (uten harddisk) får man full PC-funksjonalitet med svært lave driftskostnader. Det er full støtte for lyd, video, minnepinner, DVD-spillere med mer.

Skolelinux har nå over 80 skoleaktuelle program med støtte for 50 språk. Mange er nye i tillegg til populære og velkjente programpakker som GCompris, KDE-Edu, Iceweasel (FireFox) og OpenOffice.org.

Installasjon er blitt veldig enkel: Både installasjonen og kildekoden for all programvaren er fritt nedlastbar på en enkelt DVD. Det er full støtte for flere plattformer som i386, Power og AMD64. Nå er det enklere for alle som ønsker å lære mer om oppskriftene bak dataprogrammene. CD-plate for installasjon fra Internett er også tilgjengelig.

Om Skolelinux:
Skolelinux er en helhetlig dataløsning skreddersydd etter skolens behov og ressurser. Det er et ferdig datasystem for skolene, der skolen selv ikke trenger sette sammen enkeltkomponentene.

Skolelinux er en skreddersøms Debian-distribusjon (CDD) utgitt av DebianEdu-teamet. Skolelinux er installert ved et stort antall skoler i Norge, Tyskland, Frankrike og andre land. Fylker, kommuner og kommersielle leverandører benytter Skolelinux på tvers av flere skoler, administrert, drevet og vedlikeholdt sentralt. Service-leverandører rapporterer at "lavkaloriklientene" bare krever halvparten av vedlikeholdskostnadene som andre skrivebord- og arbeidsstasjonsløsninger.

Den neste milepælen for Skolelinux-utvikling vil være å slå sammen den Debian-baserte LinEx-distribusjonen med Debian-Edu. For øyeblikket er LinEx brukt av mer enn 250,000 studenter og offentlig ansatte i regionen Extremadura i Spania.

I dybden:
"Lavkaloriklienter" er også kjent som diskløse arbeidsstasjoner. De kjører programvare lokalt på klienten. All programvare kommer fra serveren i stedet for lokalt fra klientens harddisk. Anbefalt minimum konfigurasjon for klient-maskiner er > 256 MB RAM og 800 MHz CPU.

Skolelinux har nå oppdaterte verktøy for systemovervåkning og vedlikehold.

Veikart for sammenslåingen av LinEx og DebianEdu:
- http://wiki.debian.org/DebianEdu/LinEx2DebianEdu-Roadmap

Dokumentasjonen for 3.0 Terra-utgivelsen er dessverre kun tilgjengelig på engelsk for øyeblikket og inneholder noen skarpe kanter. Skolelinux-prosjektet har vektet en utgivelse før slutten av sommerens ferie som mer viktig og vi vil fikse de skarpe kantene i de kommende ukene; samtidig som vi forventer flere oversettelser av denne. Feilrettelser vil bli inkludert i den kommende 3.0 r1-utgivelsen.

Mer om Skolelinux finner du på www.skolelinux.org/no - Du kan på siden finne informasjon om nedlasting, hvordan du kan bidra selv og lære mer om løsningene som ligger inne i Skolelinux.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

kommers

Gratulerer til alle som deltar og de som har bidratt i Skolelinux-prosjektet!

Jeg gleder meg på vegne av alle de skoleelevene som får tilbud om å bruke et fritt alternativ til Microsoft Windows på skolen, noe jeg selv aldri fikk.

Det lover også bra at man velger konsolidering i form av å konvergere ulike distribusjoner som deler det samme målet, dermed får man forent kreftene.

terjejh

Fin omtale av SkoleLinux også på DesktopLinux.com

terjejh

I tillegg til de kjente Debian Edu/Skolelinux og Edubuntu prosjektene, pågår også arbeide med et tredje og nytt alternativ, som ikke er Debian basert:
en Edu-CD til openSUSE 10.3 for lansering til høsten:
Kilder:
http://education.zdnet.com/?p=1079
http://en.opensuse.org/Edu-CD

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer