Dell ber ATI lage bedre Linux-drivere

Dells har i følge Yahoo News hatt stor etterspørsel etter PC-er med Linux forhåndsinstallert. I den samme artikkelen kan en også lese at Dell vil utvide tilbudet av Linux-PC-er snart.

Dell vil selge PC-er med det nyeste av grafikkteknologier som Compiz Fusion og trenger derfor grafikkort med bra driverstøtte. Til nå gjelder dette bare kort fra Intel og Nvidia, men dell vil gjerne også tilby maskiner med ATI-grafikkort og har derfor bedt ATI om å lage bedre Linux-drivere til sine kort.

At en aktør som Dell ber ATI om dette er veldig positivt, og en kan håpe at ATI endelig skjerper seg og lager like gode Linux-drivere som Nvidias (lukkede) drivere, eller i beste fall gjør som Intel og lager høykvalitets åpen kildekode-drivere. Siden Nvidia og ATI lager grafikkortene med suverent høyest 3D-ytelse hadde det vært veldig berikende for Linux-brukere å slippe å velge bort én av aktørene på grunn av dårlig driverstøtte.

Kilde: Phoronix.com

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

rocknrolf77

Bli spennende å høre svaret fra amd/ati på dette. De fikk brått litt mer press på seg nå :)

morphir

det er ikke mer å spekulere i. Hvis med mindre ATI har tenkt å legge inn årene da. Frie drivere for både nvidia og ati er godt på vei, og vil være klare innen ett til to år for mainstream adoptering. Da vil alle velge en optimalisert fri driver.

Adobe vil og levvere photoshop til linux innen 2 år. Bare vent å se ;) Detter er forøvrig uttalelser jeg har lest fra respekterte mennesker i it-bransjen.

"Maddog" sier at linux største og eneste utfordring nå er å få enda flere folk til å begynne å bruke Linux. 10% desktops verden over er sagt å være det magiske tallet. Da har ingen hardware/software/spill distributør råd til å overse plattformen.

olear

Jeg vil iallefall ikke ha Adobe på Linux, jeg vil ha fri programvare som er bedre. Gi meg fargestyring og justeringslag i GIMP, fiks Krita slik at den kan brukes til noe annet en POC. Lag et videoredigeringprogram som faktisk fungerer etter dagens standard. Osv, osv, osv.

Slik skal Linux/Unix styrkes, ikke ved porting av programvare fra Windows/MacOS.

morphir

jeg tror ingen er uenig med deg i at gimp trenger forbedringer. CMYK noen?
Gimp er veldig aktiv for tiden, så bekymret er jeg ikke. google ingimp.

Men vi skal ikke ignorere det faktum at photoshop er industri standard blant proffosjonelle grafikk artister. Så behovet for photoshop native er helt klart der.

Det O STORE problemet er at 90% photoshopbrukerne ikke er proffosjonelle. Men som laster ned piratekopiene (umoralsk/ulovelig), og bruker den kun til cropping, resizing og legge på et lag med filter. *Sukk* Snakk om å bruke kanoner på spurv.

Ser du på den nye gwenview for KDE4, så er dette innebygget. YAY!
Se. http://www.kdedevelopers.org/node/2900

olear

Photoshop er industristandard, men det betyr ikke at man må bruke det. De har godt av å komme seg vekk fra Adobe, lære seg noe nytt. En grafiker bør mestre flere program (helst ikke være avhengig av noe program), ikke legge seg i fosterstilling når de ikke får bruke Photoshop :)

Vi har Vector og DTP i boks, takket være Inkscape og Scribus. Er bare GIMP og Krita som ligger et stykke bak.

Så over til tema; Driverene fra ATI har vært elendig siden de dukket opp rundt 2001(eller var det 2002), de lovet å skjerpe seg da, men hva har skjedd? Ingenting.

TO

Hvis vi antar at Linux er brorparten av andre ("Other") i denne oversikten over OS markedsandeler så er det omtrent 3.3% som bruker GNU/Linux.

For å komme opp på 10% så må vi, hver og en av oss, klare å overbevise 2 nye personer om å bruke GNU/Linux. Hvor lang tid vil det ta, og er det mulig uten at man får kjøpt bokser med GNU/Linux forhåndsinstallert? Jeg tror ikke det. Det er begrenset med "nerder" som frivillig fikler med OS-installasjon, uavhengig av OS-type, sannsynligvis færre enn 5%.

ehh

Tja, De fleste undersøkelser jeg har lest har kommet frem til et tall mellom en halv og én prosent. I følge Wikipedia er det 0,71 % (per juni, 2007).

TO

Fant følgende lenke: -Wikipedia, Linux
Sitat:
Market share and uptake
According to market research company IDC, 25% of servers and 2.8% of desktop computers ran Linux as of 2004.[40]

ak

Jeg kjenner ikke tallene som er lagt til grunn, men det kommer veldig an på om du teller brukere eller maskiner.

Personlig har jeg kjøpt 7 PCer de siste 10 årene. Alle disse ble i utgangspunktet levert med MS Windows. 4 av de er fortsatt i bruk, og da er det kun en som kjører Windows til daglig (gitt bort). Antageligvis er jeg en stor bidragsyter i statistikken som sier at Windows vinner rått, likevel bruker jeg Linux 98% av tiden :)

Det jeg skulle likt å se er Linux vs Windows i browser statistikken på en side som Google.com. Maskiner som er tilknyttet internett, og som brukes daglig, er tross alt litt mer interessante enn hva som står i kjellere her og der.

ehh

Kilden Wikipedia[1] har brukt er basert på treff på nettsider. Statistikken finnes hos Hitslink ([2]). De bruker visstnok data fra mer enn 40 000 sider.
Men slik statistikk kan en diskutere i ukevis ;)

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_System#Unix-like_operating_system...
[2] http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=5&qpcustom=Linux

morphir

jepp, OS per unike ip-adresse i google.com hadde vært meget interessant å lese.

Hvis jeg bruker google trends,

I Norge, (linux, windows, apple):
resultat

I Norge, (ubuntu, vista, osx):
resultat

Globalt, (ubuntu, vista, osx):
resultat

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer