Lenovo og Novell annonserer preinstallert Linux

Nyheten om at Lenovo nå vil tilby bærbare maskiner med Linux har begynt å ulme flere steder på nettet. Lenovo og Novell har annonsert at de vil tilby Thinkpad maskiner preinstallert med SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED).

SUSE Linux vil først bli tilgjengelig på T-serie-modellene fra og med fjerde kvartal i år. Dette kommer som resultat av økt interesse for Linux-klare bærbare i konserner samt kunder i utdanning og statlige institusjoner.

Lenovo er den andre virkelige store PC-leverandøren som har annonsert at de vil begynne med preinstallert Linux på utvalgte modeller. Tidligere i år var det Dell som annonserte at de ville selge maskiner med Ubuntu Linux i USA, og nå planlegges det å utvide dette tilbudet til flere land. Til forskjell fra Dell er tilbudet til Lenovo i første rekke for bedrifter og større kunder men T-serie-modellene med preinstallert SUSE Linux ventes også å være tilgjengelig for individuelle kunder.

Oppdatert: Det bør legges til at samarbeidet mellom Lenovo og Novell strekker seg år tilbake og at Thinkpad T60p kom med SLED 10 i fjor. Men den gang måtte brukeren installere operativsystemet selv og prisen var 740 USD dyrere enn tilsvarende Windows-basert alternativ. I tillegg stod ikke Lenovo ansvarlig for support av programvaren. Det tilbudet må vel antas å ikke ha vært rettet mot massene eller større ordrer. Les mer på engadget.com.

Kilder:
arstechnica.com
linuxelectrons.com
reuters.com

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

tactus

Se også den fulle presseannonsering hos Novell. (Url)

splitz

kan ikke si noe annet enn at jeg liker det. eneste er vell at det hadde vert greit og ha mulighet for og velge andre distroer enn suse.

ehh

Et lite sukk fra meg:

Jeg synes vi bør juble unisont når en produsent omfavner Linux. Får litt vond smak i munnen når responsen de får fra Linux-samfunnet alltid delvis består av "Men, men! Jeg vil ha min favoritt-distro!". Produsentene bør få skryt når de velger Linux. Vi har alt å vinne på å få dem til å føle seg vel med beslutningen sin, selv om salgstall er det som tilslutt vil bestemme om det er suksess eller ei.

Å støtte Linux i tillegg til Windows er nok et stort skritt — og da blir det i hvert fall i mine øyne helt galskap å skulle begynne å støtte flere Linux-distroer som tross alt er omtrent samme operativsystem. Dessuten er det vel her snakk om bedriftsløsninger, og da er SUSE Linux Enterprise Desktop et meget bra valg. Om du vil installere Ubuntu på den etterpå har du jo mulighet til det.

tactus

Helt enig med deg der. Og for å legge til, jo større betydning desktop-linux får på skrivebordet, jo mer interesse vil vi se for driverstøtte fra maskinvareprodusentene.

Selv synes jeg det ville vært gøy å prøve ett Enterprise Linux med support en periode. Spesielt om alt bare virker ut av esken slik man forventer med ett forhånd-installert OS. :)

terjejh

Hvis du f.eks. bare 'må ha Ubuntu, kan du jo velge Dell, som 'bare leverer 'den distroen så langt preinstallert :-|

Men i prinsippet er jeg enig at det beste vil være om PC leverandørene kommer til det punkt at de kan tilby flere Linux distroer å velge imellom, enten forhåndsinstallert eller sertifisert. Heller ikke alle brukere, om de er kvalifisert, trenger eller ønsker å betale for Linux engang. Da ønsker bare garanti/sertifisering om at maskinvaren de kjøper vil fungere med "sin(e) distro(er"), når de har (kjøpt) Linux fra før eller ønsker å laste ned fritt og installere og konfigurere selv, uansett.

Som en god begynnelse får vi være glade for at de i hvertfall kommer opp med 'ett Linux-alternativ til Windows.

terjejh

Jeg husker den korte kommentaren fra Novell sa da Dell lanserte Ubuntu preinstallert: "Stay tuned".

Og jeg tror det kommer stadig flere avtaler med den ene eller andre Linux-distroen forhåndsinstallert framover. Den kritiske massen kan være nådd, og PC leverandørene innser at Linux blir en nødvendighet også markedsføringsmessig. Når det skjer, kommer tredjeparts drivere og applikasjonsleverandører til å henge seg på, og da vil alt rulle som på skinner, av seg selv :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer