Novells Hovsepian om nødvendigheten av avtaler med Microsoft, IBM

Novell CEO Ron Hovsepian forklarte på LinuxWorld hvorfor den kontroversielle avtalen med Microsoft er en måte å komme seg videre på i en verden som blander lukket og proprietær programvare ("mixed-source", som han kaller det) i datamiljø som bruker både Windows og Linux. Virtualisering krever også at man forholder seg til begge operativsystemer.

Hovsepian poengterte at Linux-markedet trengte å ekspandere og utbres enda mer. Han roste Oracles beslutning om å gi Linux support, samt avtalen Microsoft hadde inngått med Linux leverandører som Xandros og Linspire.

"Microsoft er en realitet innenfor en blandet-kode verden, og en aksept av det vil være en kritisk del for at industrien skal lykkes i å komme seg videre. Novell har 20 års kamperfaring med Microsoft og vil konkurrere med dem med det mål å vinne. Utbredelsen av en blandet verden framover, gjør at Novell sammen med resten av industrien, må være i stand til å bringe alt dette sammen (systemintegrasjon)", sa Hovsepian.

Novell og IBM bygger allerede blandet kode sammen, sa han, med referanse til avtalen av 7. august. Denne skulle føre til at Novell inkluderte "WebSphere Community Server Enterprise Edition" inn in SUSE Linux Enterprise Server (SLES).

Linux vil også ha behov for flere og bedre administrasjonsverktøy for å vinne markedsandeler fra Unix, det enkeltstående området Hovsepian betegnet som det potensielt største vekstområdet for Linux. Dette skjer samtidig med at Unix prøver å bli mer lik Linux, bl.a gjennom Suns Indiana prosjekt for OpenSolaris. Hovsepian tok dette som en bekreftelse på at Linux vil vinne den tekniske kampen, men at man fortsatt må drive Linux opp til dette neste nivå.

Novell støtter AMD's "PowerNow" teknologi, er medlem i "The Green Grid" prosjekt for strømreduksjon og i IBMs "BigGreen power" initiativ.

På spørsmål om GPL3 ville hindre dem i å yte støtte til brukere av SLES kuponger som Microsoft selger som del av samarbeidsavtalen, svarte Hovsepian at Microsoft hadde klargjort at dette ikke var en legal del av deres kontrakt. (Fra tidligere utredninger er samarbeidsavtalen klarert i hht GPL2. Senere under GPL3 utredningene, har framkommet at Novell også kan benytte framtidig programvare lisensiert under GPL3, men da med de begrensningene GPL3 innebærer). Hovsepian sa at Novell vil levere nyeste Linux distribusjon også til disse kundene med SLES kuponger og vil da selv supportere dem. Microsoft ikke vil supportere noen kode lisensiert under GPL3. (Annet sted har Microsoft også uttalt at de ikke er "bundet" av GPL3!)

Kilder:
eWeek 1
eWeek 2
eWeek 3

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Oracle har som kjent og nevnt kjørt sitt Unbreakable Linux supportprogram for RHEL. YaST2 som i mine øyne er den store forskjellen Novell/SUSE har å by på, ble gjort til opensource for få år siden. I hvertfall basisversjonen.
At Oracle påtar seg å porte YaST til RHEL (en neppe liten oppgave å tilpasse og bygge ut på en annen distro), må vel være en klar anerkjennelse av YaST systemet:
"The tool makes it easier to install, configure and maintain Linux systems."

terjejh

Linux Insider har mer om IBM/Novell avtalen:
IBM, Novell Square Off With MS, Red Hat in App Server Arena

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer