OpenSUSE 10.3 Beta 1

OpenSUSE 10.3 ble sluppet i sin første betaversjon i går. Utviklingen av 10.3 har pågått hos Novell, og innen openSUSE fellesskapet, siden 10.2 ble sluppet 7. desember 2006. Offentlig slipp av ferdigstillet 10.3 er planlagt 4. oktober i år, det vil si etter en periode på ca. 10 måneder med utvikling. OpenSUSE prosjektet har pågått i et par års tid nå, og utgir den fritt nedlastbare versjonen av openSUSE. Det har også vært utgitt en tilsvarende SUSE versjon på dobbelsidig DVD pakket med enda mer programvare til en rimelig pris.

10.3 beta1 er en testversjon der all kode skal være ferdig, det vil si det samme som går i endelig versjon med mindre feil blir oppdaget. Alle hovedtrekk og all funksjonalitet er frosset, samt at kjerne og installering skal fungere på all maskinvare som man planlegger å støtte. Det som nå gjenstår er i hovedsak optimalisering og retting av feil som oppdages frem mot endelig slipp. Novells neste, kommersielle bedriftsversjon SUSE Linux Enterprise (SLED/SLES) bygger også på herdet openSUSE, men har i tillegg egne betaprogrammer både for hovedversjoner og servicepakker.

Hovedforbedringer som er planlagt i openSUSE 10.3:
(det gjenstår å se hva som kommer i Beta1)

* 1 CD installasjon (nettverkstilknytning under installasjonen)
* Installasjon av Linux til HD direkte fra Live-CD avtrykk
* UMTS støtte
* Forbedret zypper pakkehåndtering (ZenWorks er tatt ut fra openSUSE)
* Migrerings-assistent instlux
* Integrasjon av ekstene kilder
* Dynamiske oppdaterings-speil
* Edu Tilleggs-CD (i hovedsak utført av openSUSE fellesskapet)
* GNOME 2.20
* KDE4 preview
* Redusert oppstarttid
* Reduserte pakkeavhengigheter, mindre minimalisert system

Nedlasting:
openSUE 10.3 er akkurat i skrivende stund (kveld) offisielt sluppet med iso-avtrykkene lagt ut for sentral nedlasting. Uninetts speil var faktisk først ute med noen isoavtrykk for CD og DVD via BitTorrent.
Men BitTorrent kan dessverre være en treg affære, og forhåpentlig kommer også fulle DVD-isoavtrykk hos Uninett, noe som erfaringsmessig kan lastes ned med optimal linjehastighet.

I en artikkel i DesktopLinux.com 7. august, ble openSUSE 10.3 pre-annonsert og gjort tilgjengelig på LinuxWorld. Nyheter omfatter Linux kjerne 2.6.22.1 med et stor utvalg av det siste innen åpen kildekode programmer for skrivebord, servere og programutvikling. Det siste tillegget er Novells utgave av siste OpenOffice 2.3 beta, som inkluderer mulighet for å lese og skrive til også Open XML filer. Dette er et resultat av Novell-Microsoft avtalen om Linux-Windows samvirke, der det har vært arbeidet en tid med ODF og OXML oversettere.

Den nye openSUSE Build Service gis også mye oppmerksomhet ved annonseringen. Dette er et rammeverk som ft. omfatter over 700 prosjekter og 20000 programpakker som programutviklere kan bruke for lett å skape og kompilere pakker for flere Linux distribusjoner. Første utgave av brukergrensesnittet for byggtjenesten er blitt sluppet, som skal gjøre det lettvint for brukere av openSUSE, SLED, Fedora, Debian, Ubuntu eller Madriva å søke etter ny programvare for sin distribusjon og installere via web grensesnittet. Det sises at på de fire siste månedene har mer enn 13 millioner pakker blitt nedlastet etter hvert som utviklere bygger pakker for forskjellige distribusjoner. AMD nevnes som en aktiv sponsor bak openSUSE Build Service.

openSUSE Build Service har som mål å raskt bli et senter for bygging av pakker for alle Linux distrubisjoner. Det nevnes å være det eneste åpen-kildekode byggsystemet som hjelper utviklere å levere pakker med samme kvalitet for flere distribusjoner fra den samme kildekoden. Med verktøyet KIWI for systemavtrykk, kan åpen kildekode utviklere raskere bygge en Linux distribusjon for spesifikke behov, strent teste det for å sikre produktkvalitet og lett pakke det for hurtig installasjon. (de spesifikke SLED-baserte mønstre og avtrykk for Novell nye tynnklientløsning har vært nevnt som et eksempel trolig bygget med KIWI)

Det nye, web-baserte brukergrensesnittet for openSUSE Build Service finnes her.

Byggsystemet har altså store målsettinger og lover mye. Bare tiden vil vise om dette blir suksess for Linux. Så langt synes det meste (naturlig nok) å være rpm pakker, først og fremst for openSUSE, men også noen for Fedora og andre distribusjoner. Utvalget er også avhengig av at utviklerne tar systemet i bruk for flere distribusjoner. Et annet initiativ som nettopp er lansert for installasjon av pakker, er CRN one-klikk systemet fra Linspire.

(Ellers får leserne ha meg unnskyldt for at det nok har blitt uvanlig mye Novell/SUSE-relatert stoff her i det siste. Dette har sammenheng med konsentrasjon av informasjon fra LinuxWorld, og heller lite i en lang periode før det, sammen med litt tid og anledning. Jeg lover her og nå at det vil bli noe mindre ;) I realiteten har det foregått aktivitet og slipp både under og etter Novells Brainshare konferanse tidligere i år, som kunne ha vært omtalt som interessante nyheter)

(Litt forsinket publisering av ak)

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Skjermbilder etter default 1-CD-installasjon med Gnome. Har ikke ennå lagt inn noen tillegg fra KDE-CD og Add-on CDer for Non-OSS og LANG, alle lastet ned fra Uninett

Ny splash og bakgrunn/tema i grønt (blått i 10.2)

3 oppstartbilder (kjapt tatt med dig.kamera):

92960

92961

92962

Skrivebord og oppstartere på panelet (med dra&slipp fra hovedmeny):

92963

Hovedmeny:

92964

Kontrollsenter:

92965

Ny pakkebehandler m/integrasjon av ekst.kilder:

92966

92968

openSUSE Build-Service (web-gui) i Firefox:

92969

92972

92973

terjejh

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer