En titt på Wolvix 1.1.0 og Zenwalk 4.6.1

Siden jeg gikk over til Linux for ett år siden har jeg bare holdt meg til de store distribusjonene, da spesielt Fedora Core og Debian/Ubuntu. Denne helgen bestemte jeg meg for å prøve noe nytt. Først ute var Wolvix, en Slackware basert live distro. Det er vanskelig å tenke seg en distribusjon kan beskrives som "sexy" men Wolvix er nok det nærmeste man kommer. Som i navnet, ulvetemaet er gjennomført mørkt og gåtefullt fra oppstart til skrivebord. I følge DistroWatch har Wolvix sitt utspring fra Norge og man kan bare se for seg at ideen til prosjektet tok form i en ensom tømmerhytte langt fra folk en mørk og stormfull natt.

Dessverre (for meg) er at Wolvix hovedsaklig er en livedistro, og det merkes. Installasjonsprogrammet kommer opp med en advarsel om at installasjon til disk er en eksperimentell løsning og referanser om at dette er en livedistro ligger fortsatt igjen etter at Wolvix er parkert på harddisk. F.eks. finner man ett "installer til disk" ikon i kontrollpanelet til Wolvix etter installasjonen er ferdig.

En annen Slackwarebasert distribusjon på DistroWatch er Zenwalk. Zenwalk er ganske lik Wolvix men er beregnet i førsterekke på skrivebordsbruk, men du kan også teste Zenwalk med en egen livecd. Beskrivelse av Zenwalk på DistroWatch går som følger (fritt oversatt):

"Zenwalk Linux (tidligere kjent som Minislack) er ett Slackware basert GNU/Linux operativsystem med mål om å være lett og kjapt og dens fokus er på skrivebord og multimediabruk. Zenwalks filosofi er å bruke kun ett program per oppgave."

"Zenwalk innholder det siste av Linux teknologi sammen med ett komplett miljø for utvikling med de nødvendige biblioteker, dette for å danne en ideell plattform for programutviklere."

"Zenwalks modulære løsninger gjør det også enkelt å konvertere Zenwalk Linux til en fininnstillt moderne server (for LAMP, kommunikasjon og fildeling)."

Borte er følelsen av villmark og norrønt vikingblod. Zenwalk får en til å tenke på omreisende hippier, sandaler og en filosofi som kan ha ett utspring i fjerne asiatiske land. Temaet er alt annet enn hipt men det er likevel originalt og filosofien om ett program per oppgave viser seg å fungere bra i praksis. Siden jeg allerede foretrekker XFCE har jeg ikke noe imot at Zenwalk omtrent bare kommer med gtk programmer, mange som jeg ikke har brukt tidligere. Det er interessant å merke seg at KDE programmer er helt fraværende, så det er bare å vende seg av med K3B og Amarok først som sist (om man ikke bare *må* hente de fra pakkebrønn eller kompilere de selv).

Systemkravende er utrolig lave. I følge hjemmesiden til Zenwalk er systemkravende minst en Pentium 3 med 128 MB ram og 2 GB harddisk. Pakkene er optimalisert for 686, men er bakoverkompatibelt med 486 så den oppgitte systemgrensen kan sannsynligvis tøyes om man er desperat nok. En maskin av året vil fly superraskt med slike systemkrav.

Installasjonen var ganske rett fram og wizard-basert. Som vanlig hadde man valget mellom automatisk og manuell partisjonering. Min disk var allerede partisjonert, så jeg valgte bare "target" (usikker på den eksakte ordlyden for valget her) og installasjonprogrammet spurte meg hva jeg ville gjøre med de forskjellige partisjonene. Kjapt og enkelt.

Min Intel baserte Dual Core bærbare (Dell Latitude D520) fungerer hovedsaklig "ut av boksen" med denne distrubisjonen. Men overraskende nok har ikke Zenwalk trådløsdriveren til min maskin i sin pakkebrønn. Det lå heldigvis en installasjonsveiledning på distribusjonens wiki.
http://wiki.zenwalk.org/index.php?title=Intel_ipw3945ABG

En annen ting som var oppsiktsvekkende var at det ikke fulgte med noen Synaptics driver for touchpad. Min "AlpsPS/2 ALPS GlidePoint" fungerer heldigvis uten Synaptics driver men da kan man ikke endre egenskapene til touchpad'en. Her var jeg nødt å laste ned og kompilere driveren selv. Det var heldigvis ikke så vanskelig som det høres ut:

Last ned synaptics driver her (for tiden versjon 0.14.6):
http://web.telia.com/~u89404340/touchpad/files/
# cp synaptics-0.14.6.tar.bz2 /usr/local/src/
# cd /usr/local/src/
# tar -xvvjf synaptics-0.14.6.tar.bz2
# cd synaptics-0.14.6
# make
# cp synaptics_drv.so /usr/lib/X11/modules/input/
Videre må man endre xorg.conf filen. INSTALL og trouble-shooting.txt dokumentene hadde gode tips for en xorg.conf konfigurasjon.

Det var faktisk endel jeg ikke har nevnt her som må gjøres for å få opp ett system man kan leve med. For å ikke kjede dere med detaljene kan jeg bare summere med at jeg er på riktig vei. Ett poeng jeg likevel har lyst å trekke fram er at Zenwalk fokuserer på enkelhet. Det er store sjangser for at du blir nødt å bli kjent i kommandolinjen med denne distribusjonen, men sålangt har dette ikke på langt nær vært så overveldende som i Fedora Core eller Debian/Ubuntu. Har du kunnskaper om hvordan du redigerer filer, kopiere, flytte, og slette de, og kjenner kommandoer som "chmod", "chown", "man", "su" ogsåvidere, da er det gode muligheter for at du kan klare deg i Zenwalk. Om ikke wiki og dokumentasjonen har svaret du er ute etter så har zenwalk ett aktivt forum og en irc kanal med lite bakgrunnstøy og hyggelige utviklere.

Zenwalk er definitivt ikke en stor distribusjon, det merkes på godt og vondt. Du finner ikke alt du trenger mellom himmel og jord i den offisielle pakkebrønnen. Men på den andre siden er veien kort fra å være passiv sluttbruker til å bli en aktiv deltager i distribusjonens økosystem.

Etter bare to dager i "slacker-land" er det for tidlig å si om jeg fra nå av legger giganter som Fedora og Debian/Ubuntu bak meg. Akkurat nå har jeg det bare moro med å utforske Zenwalk. For de av dere som ikke har sett nærmere på Slackware familien enda oppfordrer jeg dere til å laste ned en Wolvix eller Zenwalk livecd så snart som mulig.

98427

Happy slacking. ;-)

For mer informasjon:
http://www.zenwalk.org/
http://www.wolvix.org/
http://distrowatch.com/

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

olear

Ikke prøvd Wolvix, men den ser bra ut. Og siden den er basert på SLAX er det nok en bra Live-distro. Eneste ulempen er vel at det faktisk er bare en Live-distro. ZenWalk har jeg prøvd, men fokuset på XFCE med bare et program pr. jobb faller ikke helt i smak.

De skal uansett ha skryt for å promotere Slackware på desktop :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer