Et intervju med Holger Dyroff, viseproduktsjef på SUSE/Novell

TechWorld Open Source har truffet Holger Dyroff, viseproduktsjef på SUSE/Novell, til et intervju om virtualisering, om samarbeidet med Microsoft og om Netware - operativsystemet som ikke vil dø. Holger Dyrhoff er en Linux-entusiast av de store og har vært med helt siden 1993, da SUSE Linux fortsatt lå i vuggen.

I intervjuet framkommer at Novell tidlig satset på Xen, og sammen med XenSource, Intel, IBM og HP er de som donert mest kode og tid til prosjektet. Netware som kundene vil beholde pga stabiliteten, blir nå virtualisert på Xen/SLES (som del av Open Enterprise Server 2 - OES2, f.t. i beta, tilføyd av innsender), og har slik fått et nytt, "evig liv", der det siste av maskinvare kan utnyttes.

Holger Dyroff sier VMware er et bra produkt, men det har sin pris (kostnad), sammenlignet med Xen på SLES, pga en annen prismodell for flere instanser. Videre omtales BMW's datasenter som Novells største virtualiseringsoppdrag i Europa. På spørsmål om KVM, svarer Holger Dyrhoff at dette ennå ikke er herdet for å være bedriftsklart, noe som ikke skjer før langt ut i utviklingsprosessen og etter omfattende testing og utprøving.

I samarbeidet Novell/Microsoft, har begge nå nådd det nivå at de kan virtualisere hverandres løsninger, respektive Windows Longhorn på hypervisoren i SLES og SLES på Windows Longhorn/Viridian. Paravirtualiseringsdriverne for Windows kan bare fås på vanlig lisensavtale, og vil ikke slippes som åpen kildekode.

Avslutningsvis framkommer at Holger Dyroff er en stor tilhenger av åpen kildekode. Han skulle gjerne sett at samme utviklingsånden og slike typer prosjekter hadde blitt anvendt innefor det offentlige i stat, fylke og kommuner. Det er for dumt å skulle finne opp hvert sitt system på hvert sitt område, når man istedenfor kan samarbeide og senke kostnadene. Dette vil tjene alle.

Kilde:
LinuxWorld.IDG.se

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer