Politiet i Sverige sparer penger med fri programvare

MySQL har gitt ut en pressemelding om at politiet i Sverige har bestemt seg for å basere fremtidige IT prosjekter på en plattform av fri programvare. Blant de kommersielle aktørene som skal bidra til løsningen er MySQL og JBoss / Red Hat. Politiet har etter egne vurderinger kommet frem til at en slik løsning unngår avhengighet til enkeltleverandører samtidig som den ivaretar krav til tilgjengelighet og sikkerhet.

Verdien på kontrakten er ikke oppgitt, men de regner med å spare inn 50% i forhold til proprietære løsninger over fem år. Dette skal tilsvare kostnaden av 400 fullt utstyrte politibiler. Rundt regnet er det ikke urimelig at dette beløper seg til NOK 400 millioner.

La oss håpe at prosjektet blir en suksess og viser hvordan fri programvare kan overta for store proprietære løsninger.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

tactus

Ambasiøst å regne med 50% besparelse over en 5 års periode, montro om de har oversikt over migreringskostnadene, er slike resultater realistiske?

VegardAndreas

Bra å høre at offentlige instanser satser på fri programvare. Men jeg må si meg enig med Tactus, jeg lurer på om de har tatt med migrerings kostnadene i regnestykket sitt.

ak

Jeg er optimistisk, de nevner at de skal over på standard maskinvare, noe som kan tyde på at de i dag sitter på UNIX stormaskiner eller lignende, som fort kan bli dyrt. Lisensene på MySQL og JBoss er også svært rimelige i forhold f.eks. Oracle, selv om mange vil si at det ikke er sammenlignbart ;)

lessthanjake

Migreringskostnadene er en engangsutgift og får etter min mening alt for mye vekt i de fleste vurderingsprosesser. Det er også ofte eneste agument mot migrering, og da mener jeg svaret gir seg selv.

---
It doesn't matter how popular GNU/Linux gets, if it fails to give you freedom. -- RMS

sturla

Som sikkert noen har skjønt jobber jeg i politiet. Det norske politiet er særdeles avhengige av Microsoft. På serversiden mener jeg man finner noe Unix, men det meste driftes på Microsoft Windows. Når det gjelder klienter er situasjonen ganske så helsvart, sett med linux øyne. Politiet har de siste årene gjort seg svært avhengig, som så mange andre, av IT og av Microsoft i sær. Vi har veldig mye programvare, som har kostet svært mye penger, som utelukkende lar seg kjøre på Microsoft Windows. At også norsk politi kan migrere noe av sin serverpark over på Linux, er vel ikke helt utenkelig. Men på klient siden ser jeg på det som nesten helt uaktuelt. Det ville rett og slett bli for dyrt. Jeg regner med å måtte jobbe på Windows plattformen når jeg er på jobb i veldig mange år fremover.

ak

Det ser ut som om de i Sverige satser (eller allerede har gjort det) på en Java stack. Hvis man gjør dette "riktig" blir man uavhengig av OS på klient siden også. De kunne (nesten) like godt kjørt JBoss på Windows... in fact er det ingen som har sagt at de bruker Linux, men jeg tipper at Red Hat vil kjempe med nebb og klør for å få det på plass.

sturla

Det ville betydd at allerede eksisterende programvare måtte dumpes. Programvare for sikkert 1 milliard kroner (ikke spøk). I tillegg har det gått prestisje i enkelte prosjekter. Noe slikt ser jeg på som utenkelig at politi-norge vil oppleve.

Jeg vet ikke hvordan det er i Sverige. Har snakket for lite med svenske kollegaer, for å si det slik. Men jeg vil tro det norske politiet ligger godt fremme i bruken av IT til sine arbeidsoppgaver. Dette betyr at det allerede er mye programvare på plass. Programvare som vanskelig lar seg porte over til Linux plattformen eller Java. I tillegg ville det medført store kostnader i opplæring. Både i nye programmer og ny plattform. Jeg må nok bare se langt etter noe Linux på desktoppen på jobben.

HavarN

Jeg regner med at programvaren dere bruker videreutvikles og byttes ut relativt kontinuerlig. En migrering kan skje gradvis, ved å være bevisst på å bytte ut programmer med plattformuavhengige programmer når de allikevel byttes ut.

Eksisterende programmer kan videreutvikles til å bli plattforumuavhengige. Selv om programmet kostet 1 mrd kroner å utvikle er det vanligvis en veldig liten del at programvaren som er plattformavhengig, (vanligvis bare brukergrensesnittet). Å migrere programvare fra f.eks. windows til linux betyr derfor ikke at programmene må skrives helt på nytt, bare at noen deler av programmene må skrives om, som vanligvis koster forsvinnende lite i forhold til hva programmet samlet har kostet å utvikle.

Dessuten synes jeg det er skremmende å høre at Politiet i Norge ikke er mer bevisste på valg av operativsystem.
http://www.microsoft.com/about/legal/useterms/default.aspx

Si for eksempel at dere bruker Vista Ultimate, da har dere undertegnet på
- å ikke bruke operativsystemet på en maskin med mer enn to prosessorer (2a)
- at bare én bruker skal benytte operativsystemet av gangen (2b). (I linux-systemer kan man koble til flere tastatur, mus og skjermer til samme maskin og la flere brukere benytte samme maskin samtidig, som om det var individuelle maskiner).
- at har man installert en 32-bit versjon på en maskin skal man ikke bruke en 64-bit versjon av operativsystemet samtidig. (2c)
- man kan ikke dele skjermbilder, ikoner og andre bilder eller lyder som følger med Windows, med andre (3c).
- at maskinen kan koble seg automatisk til Microsoft sine tjenere for å sende informasjon under validering av aktivering og linsens (5a).
- at maskinen automatisk kan sende uspesifisert informasjon om seg selv og maskinen til Microsoft (5b).
- at dersom man benytter standardinstillingene kan Windows søke gjennom maskinen og slette tilfeldig programvare som Microsoft ikke liker at du kjører (6).
- at Microsoft kan dele innhentet informasjon med hvem de måtte ønske (7b).

Det var så langt jeg gadd å lese for å skrive denne posten.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer