MS Office 2007 fonter i Linux

Lukkede dokumentformater er en ting, men det som virkelig vanskeliggjør interoperabilitet i mange sammenhenger er mangelen på fonter. Microsoft Core fonts (Arial, Times New Roman osv.) distribueres per i dag kun som RPM-pakker på grunn av en problematisk lisens, og nye fonter i Office 2007 gjør ikke saken bedre. Heldigvis er det også mulig å få tak i disse på lovlig vis*, uten å betale for Office eller Vista.

OpenOffice Ninja viser deg hvordan du kan bruke fontene fra PowerPoint Viewer, et gratis verktøy for å se på Office 2007-presentasjoner. Pakken inneholder TrueType-fontene, som kan hentes ut ved hjelp av programmet cabextract og så brukes i både OpenOffice og resten av Linux.

*:Programvaren kommer med en lisens som sier
You may use the fonts that accompany the PowerPoint Viewer only to display and print content from a device running a Microsoft Windows operating system.

OpenOffice Ninja spekulerer i at det kan være nok å kjøre det virtualisert eller dual-boot. I tillegg er det ikke gitt at en slik lisens er gyldig, den styrker ihvertfall ikke Microsofts troverdighet angående misbruk av sin posisjon i markedet.

Funnet via DesktoLinux.com

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

Har man tilgang til fonter via en gyldig Windows lisens, er det kjent at disse også kan kopieres til Linux

/usr/share/fonts/truetype

Moldarin

Utdyp «er det kent».

omaha

Jeg er ikke fremmed for tanken på at Moldarin kanskje ville være tjent med å reflektere over et par spørsmål jeg stiller til meg selv:

 • Er det ikke hensiktsmessig å stille utdypende spørsmål når man forlanger at noen utdyper en kort og grei kommentar?
 • Er ikke høflighet og folkeskikk er gjerne å foretrekke fremfor arroganse og krav?
 • Er det ikke fint dersom man anvender spørrende form om man lurer på noe?
 • terjejh

  Utdyping finnes med et enkelt google søk; her bare et lite utvalg å begynne med:
  1
  2
  3
  4
  5
  6

  7

  ak

  Jeg maa si meg oerlite enig med Moldarin, jeg tolket kommentaren dithen at en Windows lisens gir en rettighetene til aa bruke fontene i Linux, og at dette "er kjent".

  Dette er ikke kjent for meg, og de to foerste lenkene sier ihvertfall ikke noe om dette? At du kan kopiere TrueType fonter fra Windows er trivielt.

  Det ser uansett ut som om det bare er Office 2007 som har de nye fontene som artikkelen omhandler, saa jeg tror ikke at en Windows lisens vil paavirke dette.

  MS Core Fonts har, som artikkelen ogsaa sier, lenge vaert fritt tilgjengelige paa SourceForge og kan brukes uten aa bryte noen lisenser selv hvis man ikke har Windows.

  omaha

  Slik jeg forstår dette utifra et rettighetssynspunkt (Jeg har ikke lest hele lisensen, men forutsetter at følgende sitat er dekkende):

  You may use the fonts that accompany the PowerPoint Viewer only to display and print content from a device running a Microsoft Windows operating system.

  Man må ha lisens for å kjøre Ms OS, også i wine e.l, så man kan anvende fontene til å vise innholdet i f.eks virtualisert XP eller hvilket som helst annet Mzoft OS uten at man kjører PowerPoint Viewer. Betingelsene for bruk er (i denne teksten) knyttet til et kjørende OS og ikke til andre Mzoft applikasjoner. Jeg regner med at det finns en eller flere andre lisenser som dekker annet bruk (jeg tenker da i forhold til Office for Mac f.eks......;0))

  Jeg synes nå det er greit å unngå fontene også jeg da ;o))

  terjejh

  "Kan" og linkene var ment som "teknisk mulig", og hadde slett ikke til hensikt å stimulere til ennå en lisensdiskusjon her, selv om det skulle være det interessante.

  I tidligere howto-er o.l om fontutvidelser, der lisensproblematikken også har vært drøftet, har det vært antatt at om en gyldig Windows (lisens) finnes på samme fysiske maskin i dualboot med Linux, "kan" Windows fontmappen som det øvrig filsystemet monteres på Linux og brukes der. Mer under tvil kunne også fontene kopieres til Linux på samme maskin.

  ak

  Nja, det er hevet over en hver tvil at maskinen må kjøre Windows, kanskje til og med i det øyeblikket fontene brukes. MEN lisensen sier ikke at programmene som bruker fontene må kjøres under nevnte Windows installasjon. Ergo kunne du hatt Windows kjørende i en minimert virtuell maskin med 32Mb RAM, og brukt fontene i OpenOffice i Linux, uten å bryte vilkårene i lisensen.

  Uansett, jeg tror ikke selv at mange kommer til å gjøre dette. Poenget med artikkelen er at alle kan få tak i fontene, som helt sikkert vil bli utbredt i løpet av året som kommer. Dette handler ikke om hvilke fonter du bruker, men hva du får tilsendt av andre. Så får det være opp til hver enkelt å vurdere om de følge lisensen til punkt og prikke.

  omaha

  Tror du har rett i tolkningen OG at bruken av fontene blir utbredt.

  Digresjon men,

  Har de jo liggende på en Office 2007 Enterprise demo et eller annet sted. Mulig jeg er litt sær på dette området men... Jeg har jo XPlisens og det ligger vel en Office 2004 lisens liggende i en eller annen skuff også. Har ikke sett noen god grunn til å bruke MSoffice på XP selv om jeg har Office-lisens. Kjøpte StarOffice for noen år siden ettersom jeg kjørte flere maskiner og StarOffice inkluderte serverbiten som vel er inkludert i OpenOfficeutgaven for OpenSuse? Skiftet til OpenOffice og har holdt meg til det siden.

  For meg er det et poeng i ikke å ha noen microsoft-produkter på maskinen min. Jeg tok en liten titt i forbindelse med dette innlegget, og MScoreFonts ligger nok inne uten å bli brukt. Bruker Liberation og Dejavu ser jeg, så jeg får være litt mer konsekvent og fjerne MScore i morgen ;o))

  terjejh

  You may use the fonts that accompany the PowerPoint Viewer only to display and print content from a device running a Microsoft Windows operating system.

  Formuleringen minner meg på den ferske forbrukersaken her i landet, som vel gikk ut på om forbrukerne skulle være bundet eller ikke til å spille innkjøpt musikk kun på en dedikert bærbar spiller?

  Bruk av fonter o.a, verktøy fra Windows har vært (om)disktutert i hvertfall fom Sun's Wabi på Solaris i første halvdel av 90-tallet (Caldera utviklet også en Linux versjon). Parallelt med denne teknologiutviklingen, har vel Microsoft skjerpet og sperret for mulighetene i sine lisensbetingelser

  Wabi

  omaha

  Ser mistenkelig likt ut ja, så for den som har PowerPoint Viewer og derved lisens er det vel prinsippielt samme sak. Spørsmål blir vel om Forbrukerrådet får en henvendelse. PowerPoint Viewer er vel gratis såvidt jeg vet. Har Microsoft gitt vekk fontene sine?

  terjejh

  Analogien jeg så og ser med FB musikksaken, er at om har betalt for en Windows lisens (evt. OEM versjon er vel bundet til PCen man kjøper) eller en MSO lisens for den saks skyld, så kan man ha rett til å "spille det av" også på Linux og OpenOffice ;)

  TO

  Hvis jeg skal tro følgende: "You may use the fonts that accompany the PowerPoint Viewer only to display and print content from a device running a Microsoft Windows operating system." - så blir det nok slett ikke enkelt (for de som ønsker det) å få aksept for MS produkter som standardisert format. Se: Åpne dokumentstandarder.

  For de som har ansvar for heterogene miljøer, f.eks. staten, så er jo slikt som dette totalt uspiselig. Jeg ser fram til den dagen når noen får respons fra staten etter å sendt et MS dokument:
  ---------------------
  Til: Ola Nordmann
  Fra: Kemnerkontoret
  Tema: Anke knyttet til manglende skattebetaling

  En automatisk epost leser har funnet at det dokumentet du sendte oss er i et ikke-fritt format som ikke tillates brukt/lest av oss som bruker et fri teknologi. Dette pga. lisensbegrensninger knyttet til teknologien som er anvendt i dokumentet ditt.

  Vi anbefaler derfor at du omgjør dokumentet til ODF-format eller Adobe pdf før du sender det tilbake til oss. Verktøy for dette finnes gratis tilgjengelig for alle mulige operativsystem.

  Saksbehandlers kommentar:
  Begrunnet anke knyttet til manglende skatteinnbetaling er ikke mottatt innenfor fristen. Restskatten må derfor være betalt i sin helhet innen to (2) dager. Dagbøter med tilhørende renters rente og åger begynner å løpe om tre (3) dager.
  ----------------------

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

  Siste kommentarer