Linux til en gammel PC, Zenwalk

Hvem har ikke begynt sin Linux-karriere med å boote opp en installasjonsdisk på en gammel maskin fra roterommet? Fordelen med å rehabilitere en eldre boks er at det som regel finnes drivere til hardwaren som måtte være i den. Ulempen er at en gammel boks er... gammel, ofte med liten prosessor og knapt med minne. Da må vi finne en lettvektslinux som passer, og i det etterfølgende kommer mine erfaringer med Zenwalk.

Denne distroen er basert på Slackware, kanskje ikke den mest sexy, men den er tradisjonsrik og stabil. (Ubuntu, som ser ut til å være mest populær blant førstegangsbrukere, er basert på Debian. Selv bruker jeg OpenSuse, your milage may vary.)

Det er GUIet, eller det grafiske brukergrensesnittet, som spiser mye av ressursene i en Linuxboks. Mye fancy grafikk og effekter = mer minne og cpu må til for å drive det. Zenwalk bruker desktopen XFCE, som ikke er sexy, men som er funksjonell og lite ressurskrevende.

Zenwalk kommer med noen små pussigheter, blant annet heter Firefox "Iceweasel" og Thunderbird "IceDove", men det er bare skinnete versjoner av originalene så vidt jeg kan se.

Oppgavelinjen var litt kranglete å konfigurere, og pakkeoppdatering var ikke helt intuitivt, men kanskje jeg er for godt vant fra Yast. Ja, og så måtte jeg sette opp en NDIS-wrapper for det trådløse nettverkskortet, men skulle jeg brukt den til noe annet enn en eksperimentmaskin, ville jeg kjøpt et billig trådløskort med et chipset jeg visste var støttet.

Maskinen er forresten en Fujitsu-Siemens S5582 Lifebook med 800 mhz prosessor og 256 mb minne.

Min konklusjon: Funker bra nok, men skal maskinen brukes i daglig produksjon må det nok litt mer prosessor og minne til. XFCE lar seg sette opp i de fleste distroer, det er bare å installere de rette pakkene og velge ved oppstart.

Linker:

http://www.zenwalk.org/
http://www.xfce.org/

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

olear

Zenwalk er en fin distro, og det ser ut som de har funnet sin nisje. Zenwalk er et fint alternativ til vanlig Slackware, spesielt hvis man liker XFCE og GTK.

Når det gjelder eldre maskiner er nok ikke GTK det kjappeste man kan kjøre, selv med 256MB ville jeg faktisk ha prøvd KDE.

Alternative distroer å sjekke ut kan være Arch, Debian og andre Slackware-baserte distroer.

pettern

Iceweasel og icedove er prosjekter startet av Debian. Det er egentlig bare forks av firefox og thunderbird for å få softwaren til å følge debian sine strenge krav for free software. Mener det var noen begrensninger for bruk av logoen som brøt med debian sine regler.

luser32

Nå er ikke tungvekts-WM fasiten på sexy distro/UI. Selv synes jeg at Fluxbox knuser alt av geleaktige vinduer og det som verre er=)

olear

Fluxbox er digg, og kan slå det meste i eycandy/brukervennlighet satt opp rett.

sturla

Ja det er riktig det. Alt av proprietært "artwork" og plugger er fjernet for å komme inn under free software slik definert i GNU prosjektet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer