Statusrapport for Linux Driver Project

Greg Kroah-Hartman har lagt ut en statusrapport for Linux Driver Project. Prosjektet er litt over ett år gammelt, og begynte med at Greg tilbød alle maskinvareprodusentene å utvikle frie drivere for produktene deres, helt gratis. Men så langt har det ikke gått helt som forventet.

Greg regnet med å bli nedringt av produsenter interessert i billig arbeidskraft, men dessverre er det ytterst få som har tatt kontakt. De som har gjort det har vært leverandører av spesiell maskinvare, tilfeller hvor de kontrollerer så godt som alt av tilbehør og programvare. Ingen av de store, eksempelvis Creative eller Broadcom, har meldt sin interesse.

Derimot har over 300 utviklere sagt at de ønsker å bidra. Flere av disse kan brukes til reverse-engineering, det vil si finne ut av hvordan maskinvaren fungerer uten produsentens hjelp, selv om dette ikke er spesielt effektivt. Rapporten øyner først og fremst håp hva angår trådløse nettverkskort og video input (webcams), skrivere og scannere håndteres relativt bra av andre prosjekter som LinuxPrinting.org og SANE.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

terjejh

BlackMagic Design er et grelt eksempel på hvordan leverandører tenker, når de avviser å støtte Linux.
BMD kom med et unikt og svært interessant HD videoredigeringskort, DeckLink HD Extreme til en relativt rimelig pris. Kortet har høye ytelser med fargesampling 4:2:2 10bit, noe som er bedre enn vanlig HDV 4:2:0 8bit på tape. Men dessverre, BMD som de fleste støttet bare Windows og Mac OSX. Slik har tilfellet også vært når det gjelder en annen ledende leverandør av videoredigeringskort, Pinnacle, eksempelvis pakkeløsningen DV 500DVD, som jeg kjøpte tidligere.

Jeg skrev til BMD og foreslo og etterspurte Linux støtte for DeckLink HD Extreme. De svarte at joda, de hadde fått overraskende mange forespørsler fra Linux interesserte brukere om akkurat dette kortet, men hadde verken planer om eller kompetanse selv til å støtte Linux. Jeg skrev da tilbake og foreslo for dem å kontakte Hartman prosjektet med mulighet for en NDA avtale og få dem til å bidra med å skrive Linux drivere.

Det var da BMD slapp katta ut av sekken, da de i sitt svar innrømmet at dette var riktignok et generøst tilbud, men noe de ikke kunne gå inn på. Årsaken var frykten for at konkurrenter kunne få innsyn i deres IP!

Ergo, BlackMagic Design er akkurat like så proprietær som Pinnacle har vært. (En annen historie er at jeg senere via omveier har fått høre at det visstnok er DataVideo som har skrevet driverne for BMD's videokort).

trickykid

Så tror jeg det i tilegg er betaling under bordet for å kun støtte OSX og Windows. "Goder" og lignende og kanskje hard cash også for den slags skyld.

Det jeg er sikker på, er at i all framtid vil produsenter som ignorer Linux bli strøket fra min handelsliste. ATI er de første som gikk på den listen, etter utrolig amatørmessig og elendig driver support. At de har gitt ut drivere nå teller ikke, da de er ubrukelige! Gleder meg til å kvitte meg med produktene deres.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer