Kåseri: Installering uten grenser

Jeg hadde bestemt meg for å prøve ut openSUSE 10.3 «grenseløst»; å hentet ned og brente ut en nettverksinstallasjonsplate fra nettet. Jeg har en tipp topp bærbarmaskin som skulle få smake litt på nyvinningene fra Novell.

Det første problemet jeg fikk var at installasjonsplaten nektet for at jeg hadde noe platelager på maskinen. Det syntes jeg var merkelig, så jeg startet om maskinen å forsøkte igjen. Da fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde satt inn noen installasjonsplate! På det tredje forsøket kom jeg ett steg videre. Kopete oppførsel av installasjonsplaten tok meg 20 minutter.

Det neste problemet mitt var at jeg ønsket å installere KDE. Dette valget var det ikke mulig å velge fra installasjonsplaten min. Det var grået ut, og ønsket ikke å bli klikket på. Jeg dobbeltklikket på KDE logoen, og vips så var de ikke så KDE-fientlige likevel. Derimot fikk jeg nå ikke lov til å bekrefte valget mitt. Jeg dobbeltklikket igjen på KDE-logoen, og da kunne jeg jammen få lov til å bekrefte valget mitt også! Dette hodebyet brukte jeg fem minutter på.

Jeg er jo da også en en sta nordmann. Jeg ville ha systemet mitt på nynorsk! (Selv om jeg selv skriver på bokmål. Minoritetseksponering skal vist bare være sunt.) openSUSE tilbø bare valget «norsk» uten noen videre spesifisering. Det tok meg ellve minutter å rote meg frem til valget for nynorsk inne i pakkehåndtereren YaST. APT krever ikke mer enn språkkoden «nn».

Etter å ha valgt språket jeg ønsket på en veldig inviklet måte, fikk jeg en sprettoppmelding som informerte meg om at tidssonen jeg hadde valgt for et par minutter siden ikke lengre eksisterte. Så jeg måtte velge meg en ny. Jeg bekreftet så en tiddsone, og ble presentert med KDE-dilemmaet og språkproblemene på nytt! Nå viste jeg hvordan man skulle takle utfordringene, men det var fortsatt veldig frustrerende!

Noen fine og påkrevde gloser og minutter senere ble jeg møtt med en fremdriftsmåler, og spennende markedsføringsmeldinger som skrøt av hvor «grenseløst» alt var med openSUSE. Det var ikke måte på alt jeg kunne gjøre med både Mozilla Firefox og OpenOffice.Org! Jeg moret meg litt over promosjonene, fordi jeg tidligere hadde valgt vekk samtlige av programmene som var så grenseløse.

Etter installasjonen og en rask omstart fikk jeg et pent spørsmål om å fylle inn et ønsket superpassord. for maskinen. Jeg fylte lydig inn et unikt og supersikkert passord to ganger. Helt identisk. Jeg klikket så bekreft, og ble møtt med en melding som sa at passordene ikke var identiske. Jeg forsøkte igjen. og igjen. og igjen. På det fjerde forsøket fikk jeg beskjed om at Caps Lock var trykket inn på kreftelsesfeltet. Jeg lekte meg litt med Tabulator-knappen og observerte hvordan Caps Lock ble aktivert hver gang jeg skiftet mellom ett av feltene med Tabulatorknappen. En dobbeltklikk på Tabulatorknappen så kunne jeg få fylle inn passordet mitt helt identisk.

Etter at superpassordet var bekfreftet ville ikke installasjonsprogrammet noe mer. Det bare viste meg en grå skjerm, og ingen musepeker. Grensen for hvor langt installasjonen ville gå var nådd. openSUSE ville ikke boote opp etter installasjonen.

Total installasjonstid for openSUSE fra og med første forsøk: fire timer og 35 minutter. Total ominstallasjonstid for å få tilbake Debian 4.0r3 [sin søte] «kløe»: 35 minutter.

NB: Installasjonsplaten min er openSUSE-10.3-x86_64-mini.iso og platens md5sum stemmer overens med den tilgjengelig på openSUSEs nettområdet.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

MrKane

Det var en trist opplevelse....

Jeg håper du tar deg tid til å skrive noen bug rapporter til openSUSE prosjektet!

cu

--------------------------
SuSE 11 med KDE 4 , brukervennlig og intuitiv
Basert på norsk teknologi!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer