Verdens kraftigste klynge kjører Linux

IBM RoadrunnerIBM har brukt mye ressurser de siste to årene på å utvide Linux til å støtte Cell prosessoren, gi gratis opplæring til studenter og lage utviklingsverktøy under frie lisenser. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at verdens kraftigste maskin, et lite monster med totalt 32 000 prosessorer og kallenavnet RoadRunner, kjører Linux.

Dette tallet høres kanskje ikke så voldsomt ut, og det finnes allerede flere klynger i denne størrelsesorden. Imponerende er kombinasjonen av 16 000 Cell Broadband Engine og 16 000 Opteron prosessorer, som totalt gir 208 000 kjerner å kjøre beregninger på. Dette gir en total ytelse på rundt 1 PFLOP (Peta FLOP). FLOP står for flytetallsoperasjoner per sekund, Peta er 1000 Tera (som igjen er 1000 Giga, samme prinsipp som for lagring). Det vil si at den utfører 1.000.000.000.000.000 (en million milliarder) beregninger per sekund.

Prisen er anslått til USD 133 millioner, omtrent NOK 650 millioner. For å stille slemme tunger vil den i innkjøringsfasen bli benyttet til å beregne klimaendringer, før den går over til å simulere kjernefysiske våpen.

På listen, fra November i fjor, hadde Universitetet i Tromsø Norges raskeste maskin med 60 000 GFlops, det vil si 0.006% av ytelsen til Roadrunner. En vanlig prosessor ligger på mellom 2 og 8 GFlops, mens det har blitt demonstrert at en Cell effektivt kan utføre 100 GFlops og i teorien presses til det dobbelte. Enkel matematikk viser at Roadrunner yter det man ville forvente av 10 000 Cell prosessorer, noe som er en ganske imponerende utnyttelse, og det er her et ordentlig operativsystem spiller en viktig rolle.

Lagrinssystemet på BlueGene/L, som inntil nylig var verdens raskeste med ca 550 TFLOPS, benyttet også Linux. Nodene som utførte beregningene i dette systemet kan også benytte Linux, men kjører som regel på et spesielt utviklet OS som kun kan kjøre et program av gangen.

IBM har i anledning lanseringen laget en liten promo video. Ironisk nok er de fleste bildene i denne filmen av BlueGene/L og i Windows Media format.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

krm

jeg leste på itavisen at denne makinen nytter en 6 kjerner prossesor det betyr at
ps3 med sin 8 kjærnes prossesor er er sterkere prosessor så
instaler linux på en ps3 da vell

unbob

"instaler linux på en ps3 da vell"
Ingen som stopper deg... ellers så mener jeg det burde være forbudt å innlede en setning på Linux1.no med "jeg leste på itavisen" :-P

Forferdelig koselig var det da at de i begynnelsen skulle nytte dette monsteret til å redde jorden, for så å gå over til å bruke den til å knuse den... :-(

art3mis

Ja, de kunne da i det minste latt CERN bruke den på LHC heller da, er jo kjernepartikler det også :< Men jaja, de som betaler bestemmer vel til syvende og sist.

ak

Ikke spesielt relevant, men uansett er det motsatt, Cell prosessorene som IBM bruker har 8 SPEer, mens PS3en kun har 6 som kan brukes (en slåes av under kvalitetssikring, en er dedikert for PlayStation hypervisoren).

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer