Året derpå - GPL versjon 3

Black Duck Software har samlet inn statistikk på hvilke lisenser som brukes innen fri programvare ett år etter at GPL versjon 3 ble gitt ut. Over to tusen prosjekter, deriblant Samba, SugarCRM og Ubuntu, har tatt i bruk den nye lisensen. Men samtidig har de fleste holdt seg til versjon 2.

Tallene finner du her. GPL versjon 2 har 58% av markedet, etterfulgt av LGPL versjon 2.1 og artistiske lisenser (Perl) med henholdsvis 10 og 11%. BSD havner på fjerdeplass med 6%, Apache er på femteplass med 3%.

For å finne GPL versjon 3 må man foreløpig ned på syvende rad, 1.8%.

Mere interessant er det at ting tyder på at Affero GPL begynner å bli akseptert. Dette er i utgangspunktet GPL (enten versjon 1 eller 2), med en klausul om at nettverkstjenere må kunne tilby kildekoden for programmene de kjører. Dette imøtekommer en del av kritikken som rettes mot GPL, fordi sistnevnte ikke dekker nettverkstjenester og åpner et smutthull for at programvare kan inkludere binære deler dersom disse kontaktes via nettverket som "tjenester".

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

morphir

Slik jeg ser GPL v3 er at den begynner å ta for seg hardware. Det har aldri vært noe tema i FSF.org - inntil RMS begynte med benevnelsen tivoziation (eller hva det nå kalles).

Vi har Free Software Foundation. Og kanskje noen må starte Free Hardware Foundation? Ikke vet jeg. Men at fsf har blitt litt (for) breie i sin misjon er det ikke noen tvil om.

Så synes jeg det er bra at GPL3 tar opp patenter og desarmerer de etter beste evne.

Så.. GPL3
Plus: Opphører programvare patenter
Minus: Blander hardware og software

Konklusjon: Jeg liker GPL2 bedre.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Siste kommentarer